Het festival Welcome to The Village heeft altijd veel ruimte voor input van derden op alle vlakken van invulling aan het programma. Dat kan gaan om curatoren vanuit binnen- en buitenland, vrienden en bekenden als Arnold de Boer (ZEA, The EX) die jaarlijks zorgt voor Afrikaanse parels op het podium of organisaties als Excite Music die uitwisseling van jong Europees talent faciliteert. Voor deze editie van Welcome to The Village reist het duo Blurry Future uit het Duitse Hamburg naar Leeuwarden voor een show, een dj-set en nemen ze een live sessie op in de Blokhuispoort bij hostel Alibi. Marije Heida gaat met het tweetal in gesprek over hun optredens tijdens het festival en wat de toekomst brengen gaat.

De Grauwe Kat ligt er op vrijdag vroeg in de middag nog vredig bij. De eerste bezoekers strijken neer net voor ‘de bunker’ of wandelen een paar stappen verder richting het podium. Als eerste muzikale act van de middag opent het jonge tweetal, dat opereert onder de naam Blurry Future, de tweede festivaldag. Het uit metalen golfplaten opgetrokken onderkomen is voor drie kwartier het domein van Marlon Mausbach en Charlotte ‘Charlie’ Becher. Dit jaar worden door de Duitse partner van het Europese uitwisselingsprogramma voor bands, Excite, deze jongeheer en even zo jonge dame vanuit Hamburg op de trein gezet richting Leeuwarden. Ze maken optimaal gebruik van deze kans om zich te presenteren, want naast het optreden in de Grauwe Kat, verzorgen ze in de namiddag van die dag een twee uur durende dj-set. Op de dag voor het optreden wordt hun bezoek gecompleteerd met de opname van een video in de gangen van de Blokhuispoort waar het hostel van Alibi gevestigd is.

We strijken na hun optreden in de Grauwe Kat neer op één van de bankjes nabij de foodtruck van Señor Churro. Niet de meest handige plek wat betreft het concentratievermogen in de buurt van deze zoete verleiding van ondergetekende, maar gelukkig zitten er twee zeer enthousiaste muzikanten aan tafel die met stralende ogen vertellen over hun Village avontuur.

'Het festival heeft een hele authentieke uitstraling en het eten is ook zo lekker'

“Ik ben altijd erg nerveus als ik op reis moet. Ik maak me dan zorgen of de trein wel op tijd aankomt en of ik alles bij me heb. Dus voordat we op pad gaan bereid ik me altijd zo goed mogelijk voor. Ik heb altijd het idee dat veel bands die naar het buitenland gaan altijd heel veel dingen ondernemen en bekijken, terwijl ik eigenlijk alleen maar op bed lig te mediteren om rustig te blijven. Maar ik ben nu weer helemaal relaxed, hoor!", antwoordt Charlie op de vraag hoe het met ze is na het optreden in ‘de bunker’. “Ik kan me nu weer ontspannen, want het optreden ging heel erg goed en ik vind het festival ook heel erg leuk.” Haar muzikale partner Marlon valt haar direct bij: “Het festival heeft een hele authentieke uitstraling en het eten is ook zo lekker.” Charlie: “De mensen zijn hier ook zo aardig. Eigenlijk in het algemeen vind ik Nederlanders heel open en behulpzaam. Duitsers zijn veel meer gereserveerd. Hopelijk krijgen we via Excite nog meer optredens in Nederland. Ik overweeg zelfs om naar Nederland te verhuizen, zo fijn vind ik het hier.”

Een ander aspect dat bijdraagt aan de algehele ontspannenheid van beide jongelui is het feit dat ze zeer te spreken zijn over het optreden. Met name het vertolken van de nieuwe single Supernatural voor publiek zorgt voor blije gezichten aan de overkant van de tafel.

“Ja! Vandaag speelden we Supernatural voor het eerst live en het ging fantastisch!”, glundert Charlie. “Het geeft weer een hele nieuwe energie en je gaat dan echt zo’n nummer leren kennen als je het live gaat spelen. Op een gegeven moment raak je bevriend met zo’n track.” Charlie vertelt dat het nummer Supernatural gaat over het omarmen en laten zien van je emoties. In haar beleving neigen mensen er naar om afstandelijk te zijn en ze geeft aan dat de maatschappij wel wat meer warmte en empathie kan gebruiken.

Het is altijd fascinerend wat er in de jonge breinen om kan gaan, want het zijn best zware onderwerpen voor een dergelijk jong meiske. “Ik schrijf inderdaad best veel over dingen die me kwaad en verdrietig maken, of over dingen die ik wil veranderen”, vertelt ze. “Ik schrijf het niet voor mensen die hetzelfde als ik daarover denken, maar meer voor de mensen die dat zich nog niet realiseren, zeg maar… Ik wil graag dat ze luisteren en er over na gaan denken. Het is een beetje een kwade houding, maar wel op een positieve manier”, zegt ze met een brede glimlach.

Naast het optreden in de Grauwe Kat verzorgen de twee later die dag een dj-set bij het strandje van Zuidereind. “Het is de eerste keer dat we zoiets doen”, vertelt Marlon. “Het verzoek om een twee uur durende set in elkaar te zetten kwam vanuit de festivalorganisatie en we waren beide meteen enthousiast. Het is een leuke manier op te laten zien we je bent. We luisteren in onze vrije tijd veel muziek, dus op zich was het niet een hele lastige taak om een lijst samen te stellen.” Op de vraag of de samenwerking een andere dimensie krijgt wanneer je een dergelijke opdracht aangaat, antwoordt Charlie: “Nee, eigenlijk niet. We schrijven de nummers apart van elkaar. Hij maakt een track en vervolgens schrijf ik daar teksten bij. Dus voor mij met betrekking tot het samenstellen van de dj setlijst niet heel erg anders in hoe we normaal werken. Ik denk dat we allebei veel beter werken als we alleen zijn en los van elkaar. Dat maakt onze muziek maken ook zo interessant. Marlon komt uit de metal- en rockhoek en ik ben opgegroeid met klassieke muziek. Op latere leeftijd oriënteerde ik me vooral in country en popmuziek. Dus we hebben al die stijlen in een blender gegooid en zo is onze sound ontstaan. Onze dj set is ook zo tot stand gekomen.”

Het is dus een leuke combinatie voor een dergelijk jonge act om zich op meerdere manieren te presenteren op een dergelijk festival als Welcome to The Village. Wanneer hen wordt aangeboden om ook een video op te nemen, grijpen ze ook dat met beide handen aan. Filmer en regisseur Jonathan Sipkema situeert ze voor een live sessie in de sfeervolle omgeving van de Blokhuispoort. Het nummer Go To War is afkomstig van de EP Welcome to The Future die ze in november van 2018 hebben uitgebracht.

Met het in premiere gaan van Supernatural tijdens het festivalweekend wordt een aanloop gemaakt naar het uitbrengen van de volgende geluidsdrager met nieuw materiaal. Een volgende single staat gepland voor over een maand en weer dertig dagen later zal de tweede EP dus het levenslicht zien. Door het opnemen van nieuw materiaal hebben de twee nog niet veel optredens gedaan de afgelopen tijd, maar met deze Excite uitwisseling hebben ze in ieder geval weer een hele mooie ervaring te pakken.

Bekijk hier de video van de track Got to War, gemaakt door Jonathan Sipkema (video) en Nick Habermehl (audio) en opgenomen in Alibi Hostel Leeuwarden