Een zeer bijzondere naam voor Welcome to The Village: Motorpsycho uit Noorwegen. Niet zozeer vanwege hun progressieve muziekstijl die niet voor een gat te vangen is. Maar meer omdat zij, naast dj Joost van Bellen, de officiële afsluiter zijn van het festival. Gewaagd is het zeker, gezien de stoner, noise, psych en progrock invloeden die de band tot een merkwaardig baksel vormt. Anderzijds is de intensiteit en vernuft waarmee deze band een podium afbreekt, juist weer zeer toepasselijk voor dit festival. Met het laatste album The Tower op zak en een handvol nummers van elk tien minuten is er dus een grote kans dat de Grootegast zijn tentstokken kwijtraakt vanavond.

Motorpsycho heeft sinds 1989 een lange weg afgelegd en daarbij nergens experiment geschuwd. De eigenzinnige muziek komt voort uit de hersenkwabben van zanger/gitarist Bent Sæther, gitarist Hans Magnus en drummer Ryan Tomas Järmyr. Invloeden te over, gemengd tot een technisch, atmosferisch en uiterst intens progbrouwsel. De set op Welcome to The Village begint aanvankelijk nog rustig met Manmower

Een kalme atmosfeer overmand de tent dankzij de melancholische gitaarmelodieën en rustige zang. Het duurt echter niet lang voordat dit bakbeest de toeschouwer grondig omver maait, door opbouwende passages en snerpende distortion. Het opvolgende Ship of Fools doet daar nog een sche(e)pje bovenop. Eveneens haast breekbaar beginnend, als een kalme zee in de vroege ochtend maar al gauw uitmondend in een uptempo rocker.

Ondanks dit soort verpletterende songs blijft Motorpsycho wel een band van pieken en dalen. Helemaal op een moment als dit, waarbij de collectieve festivaldip na drie dagen toch parten speelt. De complexiteit en tempowisselingen blijken iets teveel voor sommigen. Maar wonderwel blijven er verrassend veel mensen staan, in vervoering door wat ze zien en horen. 

'De band speelt ontspannen en oogt sympathiek'

De toeschouwers zijn dan ook niet weg te krijgen wanneer de dreigende stamper Bartok of the Universe aan komt walsen. Het is een van de hoogtepunten van de set, dankzij een stoere riff, onheilspellende synths en heerlijk rollende ritmes.

Qua podiumpresentatie is er niet eens zoveel nodig. De band speelt ontspannen, oogt sympathiek en gepaard met een vakkundige lichtshow is dat meer dan genoeg. Met een cover van Love met het nummer August hebben zij het zichtbaar naar hun zin. The Tower concludeert de show. Simpelweg nogmaals een auditieve explosie van jewelste, die je als toeschouwer met de ogen dicht en op volle euforie ervaart alsof je aan de top staat na een zware tocht naar boven.

Motorpsycho is zonder meer een gewaagde headliner. Maar wel een hele goede keuze, die laat zien dat een fantastisch festival als Welcome to The Village uitblinkt in de programmering. Het weekend begon wellicht met een domper op de donderdag, maar dit is ruimschoots vergeten terwijl de duizenden noten van Motorpsycho nog rondscheuren in onze gedachten.

GEZIEN

Motorpsycho
Grootegast, Welcome to The Village
Zondag 22 juli 2018