Op de avond van zijn verjaardag staat Timothy Showalter met zijn band Strand of Oaks als een van de headliners geprogrammeerd op het hoofdpodium tijdens Welcome to The Village. Een verjaardagscadeau, waarbij wat ons betreft het mes aan twee kanten snijdt. Want voor velen zal Strand of Oaks de act zijn waar ze al een tijd lang naar uit hebben gekeken en uiteindelijk blijkt dat ze niet teleurgesteld zullen worden.

Strand of Oaks is het geesteskind van Timothy Showalter, een jongen uit Goshen, Indiana. Showalter oogt met zijn lange baard en manen plus opzichtige tatoeages als een ruige frontman van een metalband. 

Maar niets is echter minder waar. Het betreft hier een aimabele man, met het hart op de goede plaats. Strand of Oaks bestaat - inclusief hemzelf - vandaag uit drie Nederlandse jongens.

Dat de heren pas voor de tweede keer samen spelen is nauwelijks te merken. Het viertal lijkt goed op elkaar ingespeeld en gitarist Jim werkt zijn solo’s zeer bekwaam af. Showalter steekt zijn voorliefde voor Nederland niet onder stoelen of banken. Hij vertelt meerdere malen hoe graag hij in ons land speelt en dat hij Welcome to The Village fantastisch vindt, en je kunt zien dat hij het meent! Natuurlijk worden deze opmerkingen met gejuich ontvangen.

'Showalter steekt zijn voorliefde voor Nederland niet onder stoelen of banken'

Naast het ontvangen van liefde uit het publiek geeft Showalter zijn publiek vanavond ook heel veel terug. De show begint met het ingetogen Taking Acid and Talking To My Brother waarna met Goshen 97 de eerste ‘hit’ voorbij komt. Even later in de set volgt nog Shut In, eveneens een van de prijsnummers van ‘s mans derde - en misschien wel doorbraakalbum - Heal. Echter, het absolute hoogtepunt van die plaat is natuurlijk JM. Het muzikale eerbetoon aan de betreurde en met zielepijn kampende Jason Molina, bekend van Magnolia Electric Co. en Songs Ohia. Bands die zich overigens muzikaal gezien enigszins in het muzikale spectrum als Strand of Oaks bevonden. De versie die vanavond opgevoerd wordt draagt Showalter echter niet op aan Molina, maar aan een andere, betreurde en gemiste Chris Cornell van Soundgarden. Met deze gegevens in het achterhoofd krijgt JM natuurlijk een dubbele lading, die voor nog meer kippevel zorgt tijdense de vijftien minuten waarover het nummer wordt uitgesponnen. Strand of Oaks verzorgt op de tweede festivaldag van Welcome to The Village de soundtrack bij een zo goed als perfecte zomeravond.

GEZIEN

Strand of Oaks
Bontebok, Welcome to The Village
Vrijdag 20 juli 2018