Smaken verschillen en geen mening is gelijk. Tijdens een festival is het vaak appels en peren vergelijken, zelfs als het gaat om een festival waar één genre centraal staat. Vooral binnen de metal zijn de subgenres ontelbaar en ook tijdens deze editie Into the Grave kun je het ene moment compleet uit je dak gaan om vervolgens bij de volgende act je louter te bekommeren om je biertje en hamburger uit desinteresse voor de volgende act. Desalniettemin hebben we een top 5 samengesteld met behulp van alle 3VOOR12/Friesland teamleden die rondliepen op het Into The Grave festival. Het blijkt dat de vikingmetal van Amon Amarth buitengewoon gewaardeerd wordt, gevold door het optreden van de routiniers van Saxon.

Nummer 5: Alestorm

"Het Britse Alestorm zorgt met weinig subtiele, maar uitermate effectieve ´piratenmetal´ voor een best vrolijke noot binnen de doorgaans donker klinkende metalwereld. De opzwepende power/folk metal barst van de meezingers en kent soms een meer serieuze en brute noot in de vorm van metalcore-achtige passages."
- Jurgen de Raad

Lees in het dagverslag van vrijdag de volledige recensie.
 

Nummer 4: Life of Agony

"Life Of Agony knalt krachtig en fris tracks van onder andere het alom geprezen debuut River Runs Red (1993) het publiek in. En man, wat laat die bijzondere combi van de doomy hardcore, groovy metal en de nog immer gekwelde zang van Caputo zich nog goed smaken, met prijsschietende nummers als River Runs RedThis Time en Underground."
- Jurgen de Raad

Lees in het dagverslag van zaterdag de volledige recensie.

Nummer 3: Arch Enemy

"Stralend middelpunt bij Arch Enemy vormt brullende schoonheid Alissa White-Gluz. Zij beschikt over een soortgelijk grunt-´actieradius´ als haar voorgangster Angela Gossow, zij het iets minder laag. Alsnog een indrukwekkende strot, allemachtig..."
- Jurgen de Raad

Lees in het dagverslag van zaterdag de volledige recensie.

Nummer 2: Saxon

"'Music is timeless', concludeert de energieke frontman Biff Byford tijdens Wheels Of Steel. Niets is minder waar, want dit optreden van Saxon staat symbool voor heavy metal in al haar vormen, pompend door lichaam en geest."
- Merijn Siben

Lees in het dagverslag van vrijdag de volledige recensie.

Nummer 1: Amon Amarth

"Het geluid is verrassend goed en dat mag ook wel, want Amon Amarth is een band die uitblinkt in de collectieve prestatie; frontman Johan Hegg kan prima grommen, de gitaristen staan bekend om hun memorabele melodieën en de ritmesectie pompt en stoot met mathematische precisie. Met veel vuurkracht, rookmachines en zelfs enkele vervaarlijke vikingacteurs weten zij een mooi theater neer te zetten."
- Merijn Siben

Lees in het dagverslag van zaterdag de volledige recensie