Dokk'em Open Air is terug! Met frisse moed en bakken energie bundelt de Dokkumer vriendenclub de krachten weer en organiseren ze na twee jaar 'rust' een nieuwe editie van het metalfestival. Jort Visser - man van het eerste uur en verantwoordelijk voor de programmering - kruipt in de pen om je sowieso vijf tips te geven, maar voegt daar ook even een samenvatting aan toe van een aantal bijzondere projecten.

TIP 1 - KING DIAMOND

De eerste tip moet wel King Diamond zijn. Waarom? King Diamond is de gedroomde headliner voor Dokk’em Open Air en misschien wel de meest gerespecteerde artiest binnen de metalscene. Begin jaren tachtig formeerde hij Mercyful Fate. Deze heavy metalband wordt gezien als de grondlegger van het black metalgenre en was bovendien van grote invloed op bands zoals Metallica. Al snel na de oprichting van Mercyful Fate start King Diamond, samen met twee bandleden, zijn zeer succesvolle solocarrière. Met tekstuele concepten en muziek, gebaseerd op duistere horror-thema’s, wordt hij al snel gekroond tot koning van de horrormetal. King Diamond is een absolute meester in het combineren van theater en muziek. Verwacht een grootse theatrale show, vol spektakel, hoge falsetto vocalen en steengoede metal. Voor zover ik weet is het de eerste keer dat King Diamond in Friesland staat, al stond hij natuurlijk wel al eerder met Mercyful Fate op Wâldrock. Een must see dus! #grutsk.

TIP 2 - DOOL

Heb DOOL met Ryanne van Dorst al live gezien? Nee? Dan moet je deze kans zeker niet aan je voorbij laten gaan. Deze Nederlandse band is gerezen uit de as van onder meer The Devil’s Blood en stond al op grote festivals, waaronder Hellfest en Graspop. De experimentele muziek is niet per se metal, maar misstaat zeker niet. Verwacht donkere psychedelische geluiden en een mix van rock, metal en pop. Het kan allemaal, maar een ding is zeker: live weten ze te overtuigen en je keihard te raken. Niet missen dus. 

TIPS 3 - VIVALDI METAL PROJECT

Geniale klassieke muziek een metal-jasje? Het kan! Vivaldi Metal Project is een symfonische metal-opera en brengt een unieke interpretatie van Vivaldi’s meesterwerk ‘De Vier Jaargetijden‘, uitgevoerd door een groep all-star artiesten. Inclusief koor, violen en de hele santenkraam. Het muzikale brein achter het project is de Italiaanse componist en producer Mistheria, die eerder samenwerkte met Bruce Dickinson (Iron Maiden) en Rob Rock. Megavet dat dit project voor een exclusieve show naar Dokkum komt. 

TIP 4 - MAYAN

Een band die wat mij betreft behoorlijk onderschat wordt is MaYaN. Drijvende kracht achter MaYaN is Mark Jansen en die kennen we natuurlijk van After Forever (R.I.P.) en Epica. De band combineert op een fantastische manier symfonische muziek met heavy metal. Brute grunts, sfeervolle zang, orkestrale partijen en extreme tempowisselingen worden over de bühne geslingerd. Rustmomenten vind je in de veelzijdige klassieke stemmen van Laura Macri en Marcella Bovio. Op Dokk’em speelt de band een extra lange set met zowel eigen werk als de klassiekers van Orphanage, After Forever, Stream of Passion en Epica.

TIP 5 - PARTYSTAGE

Maar vijf tips? Echt? Dat is toch niet normaal? Dan moet ik DJ’s Beard & Post Mortem, het officiële resident dj-team van Dokk’em Open Air nog tippen. Heb je tijdens het festival net even te diep in het glaasje gekeken? Heb je een dip? Ben je je vrienden kwijt geraakt? Liggen ze al te snurken in de tent? Ga dan naar de PartyStage en laat je vermaken door deze gasten! Het gezellige duo brengt niet alleen de beste dansmoves mee naar de PartyStage: Beard en Post Mortem presenteren ook de leukste spelletjes en werelrecordpogingen! Spijkerslaan, het beruchte Dokk’em-Bier-Rad van Fortuin, airguitar met zoveel mogelijk metalheads tegelijkertijd, grunten voor munten… En dit jaar: een wereldrecordpoging Circle Pit!

BIJZONDERE PROJECTEN UITGELICHT

DOKK'EM BUHURT CHALLENGER

Where metal meets metal: Dokk’em Open Air is gastheer van het internationale Dokk’em Buhurt Challenger toernooi! Buhurt (ook wel Bohurt genoemd) is een van de hardste en meest spectaculaire sporten die er bestaat. In deze vechtsport, gebaseerd op het middeleeuwse riddertoernooi, zijn de deelnemers in volledig harnas gestoken en werken zij met zwaarden en bijlen hun tegenstanders naar de grond. Op het terrein van Dokk’em Open Air wordt een speciale arena ingericht voor de Dokk’em Buhurt Challenger. In deze arena (de list) staan telkens twee teams van elk vijf personen. Hun enige opdracht is: werk de vijand naar de grond, met alle middelen die je hebt. Wapenslagen, duwen, trekken, trappen, worstelen, alles is geoorloofd. 

 

VIVALDI METAL PROJECT

Wij houden wel van bijzondere projecten en zijn daarom trots op de exclusieve show die het Vivaldi Metal Project verzorgt op Dokk’em Open Air 2019. Deze symfonische metal-opera brengt een unieke interpretatie van Vivaldi’s meesterwerk ‘De Vier Jaargetijden‘. En dat uitgevoerd door een orkest, een koor en een grote groep all-star metalmuzikanten.

CRADLE OF FILTH - Cruelty and the Beast

Het is precies twintig jaar geleden dat hun album Cruelty and the Beast verscheen. Het conceptalbum, gebaseerd op de legende van de Hongaarse bloedgravin Elizabeth Báthory, en met gastbijdragen van de Pools-Britse horroractrice Ingrid Pitt, eindigde in 1998 hoog in de wereldwijde album- en eindejaarslijsten. Het album was een mijlpaal in de carrière van de band, en dus is het de hoogste tijd om de plaat weer de aandacht te geven die het verdient. Trots is de Dokk’em-organisatie dan ook dat zij Cradle Of Filth heeft kunnen overhalen om Cruelty and the Beast integraal te spelen op Dokk’em Open Air.

DARKANE - Rusted Angel set

Precies twee decennia geleden hoorden we Darkane voor het eerst. De Zweedse melodieuze death/thrash band knalde door de speakers met hun debuutplaat Rusted Angel. Volumeknop op 10, kippenvel en nekpijn van het headbangen: de agressie van de drums, de snelheid van de gitaren en de technische finesse á la At The Gates maakten Darkane meteen een band om in de gaten te houden. Exclusief voor de Friese fans komt Darkane naar Dokkum met een eenmalige en speciaal samengestelde show: de volledige debuutplaat Rusted Angel wordt gespeeld, aangevuld met een bijzondere best-of-set! Laat je haar dus maar vast groeien, want headbangen is verplicht!

THE KILLING SAINT BEER EXPERIENCE (UITVERKOCHT)

In de achttiende eeuw telde Dokkum maar liefst negentien bierbrouwerijen. Ben jij een bierliefhebber en ben je nieuwsgierig naar wat deze historische Elfstedenstad anno 2019 aan lokale bieren heeft te bieden? Doe dan mee met onze Killing Saint Beer Experience bij de Bonifatius Stadsbrouwerij op zaterdagochtend 29 juni! 

De Killing Saint Beer Experience begint bij de entree van het Dokk’em-festivalterrein op zaterdagochtend. Onder leiding van een gids maak je een prachtige wandeling door het historische centrum en kom je langs de plekken waar eens al die bierbrouwerijen zaten.

In het recent geopende proeflokaal van bierbrouwerij Bonifatius aan de Diepswal staan dan al een paar lekkere koude biertjes op je te wachten. De ene goudgele rakker nog lekkerder dan de andere! De bierbrouwer kan je er van alles over vertellen.

En terwijl jij voor jezelf bedenkt welk Fries biertje jij het lekkerste vindt, speelt folkmetalband Baldrs Draumar uit Dokkum een dorstverhogend akoestisch deuntje op de achtergrond. “Tsjoch!” (“Proost!”), zeggen we dan in Fryslân!

 

Dokk'em Open Air vindt op 28 en 29 juni plaats in Dokkum op het evenemententerrein bij het Tolhuispark. Meer informatie vind je hiertickets zijn nog verkrijgbaar en er is natuurlijk ook een Facebookevenement