Op 28 juni is het dan weer zover: de hunkering van metalminnend Friesland, maar ook van daarbuiten, naar de terugkeer van Dokk'em Open Air wordt na een absentie van twee jaar ingelost. De festivalorganisatie wist opnieuw een aansprekende invulling te geven aan een tweedaags programma, met wederom zowel nationale als internationale namen op de bill. Gereputeerde metaloutfits als King Diamond, Cradle of Filth en Pestilence zullen hun opwachting maken. De Friezen van Insurrection zijn uitverkoren om de tweede dag te openen met hun felle, melodieuze death/thrash. Een gesprek met de band over die verkiezing, een nieuwe plaat en andere zaken.

Voor de gelegenheid is er op een doordeweekse avond neergestreken in een gemoedelijk Paddy O'Ryan in Leeuwarden, al dan niet met een alcoholisch natje bij de hand. Driekwart Insurrection is aangeschoven, te weten drummer Douwe Talma, gitarist Armand Venema en zanger/bassist Pieter Oevering. De andere gitarist, Marten Hutten, moet verstek laten gaan. De metallaars staan aan de vooravond van enige heugelijke gebeurtenissen. Naast de aanstaande acte de présence op Dokk'em Open Air komt er deze zomer namelijk nieuw plaatwerk aan. Waarvoor, ambitieus genoeg, de alom gerespecteerde metalproducer Fredrik Nordström (bekend van werk voor acts als Arch Enemy en In Flames) is ingezet voor de mix en mastering. Het sluit aan bij de stap die de band in metalland wil maken.  

Een opgetogen gevoel heerst dus bij Insurrections verkiezing tot Noord-Nederlandse act op Dokk'em Open Air. Pieter trapt dan ook verblijd af: “Jazeker! En ook opluchting. We vonden eigenlijk wel dat we aan de beurt waren, haha.’’
"Het was het nog weleens nèt niet”, zegt Douwe. Hij gaat er nader op in. “Zo deden we in 2012 mee aan de bandcontest Highway to Hell, om een plek te krijgen op Dokk'em Open Air. Bovendien kwam je dan ook op Into The Grave te spelen.”

“In mijn omgeving werd gezegd of we er nog wel zin in hadden om op een dergelijke manier een eventuele stek op een festival te krijgen, aangezien we al veel shows deden. Maar het was de enige aanpak om ertussen te komen. Dus ja, dan doe je mee. Dit jaar besloot de organisatie van Dokk'em Open Air er niet een contest aan te wijden. Men heeft een selectie gemaakt uit vijftig bands uit de drie noordelijke provincies. Bands die zich daartoe hadden opgegeven.’’ Het Drentse Overruled opent de eerste dag van het festival.

Het kwartet is ondertussen meer dan tien jaar actief en heeft zich in die periode ontpopt tot een doorgewinterde en bekende metalkracht in de Friese scene. Landelijk begint de band zich voorzichtig aan op de kaart te zetten. Na het uitbrengen van de debuterende EP Catatonic kwamen vier jaar geleden ook de optredens in het buitenland op gang.  

Op 30 augustus verschijnt de eerste full-length plaat, Circles Of Despair. Hiervan zal het nodige werk uiteraard ook op Dokk'em Open Air voorbijkomen. Een toelichting op de totstandkoming van de verse creatie.

'No fillers, just killers!'

Armand: “De realisatie kende een organisch verloop. We hebben vooraf niet een bepaalde tijd ingeruimd om het album bij elkaar te schrijven, zoals je dat veel bands wel ziet doen. We schrijven doorgaans veel, gooien tussentijds ook ideeën weg. Het is een passen en meten waarbij ieder bandlid zijn input geeft. Dat resulteert dan in een x-aantal songs. Daaruit maken we een uiteindelijke selectie van materiaal dat op het album terechtkomt.’’ Douwe vervolgt: “Sommige nummers op de cd zijn best al oud, die schreven we in 2012. In de periode 2012-2017 zijn daar meer nummers bij gekomen. Live speelden we het spul tussendoor ook al veel. Het werd daarom tijd er iets mee te doen en een album te maken.” Insurrection kent inmiddels een groter aantal jaren een solide personeelsbezetting. In de tijd voor Catatonic (begin 2015 uitgebracht) voegde Pieter zich bij de band. Hij nam het roer over van (mede-)bandoprichter Sander Blok. Toch een aardige switch voor de benjamin van Insurrection, zevenentwintig lentes tellend, die met zijn opvallende gezichtspiercings, woeste sik en een collage van bandpatches op de jas meer dan duidelijk beantwoord aan de typische look van een metalhead. Pieter speelde vooraf een beetje gitaar, maar nam de voor hem geheel nieuwe rollen van zanger en bassist op zich. “Ik was nog een ambitieuze teenager”, geeft hij lachend aan. Douwe: “Pieter kwam er in 2012 bij. Sander stapte op, omdat zijn neus een andere kant op ging wijzen dan de onzen. Je weet vervolgens nooit hoe het verder gaat lopen. Met Pieter bleek de muzikale chemie in ieder geval goed te kloppen. Plus, en niet onbelangrijk in een band: op persoonlijk vlak klikt het.”

Volgens het merkbaar gepassioneerde Insurrection ligt de kracht van hun metal in de essentie van het songmateriaal zelf. Het gaat om goed geschreven nummers, zonder overbodige gimmicks. “No fillers, just killers!”, benadrukt Douwe. Hij verwijst er tevens mee naar de kersverse bandbio, die het liedwerk op Circles Of Despair samenvat als nummers die live ook goed blijven staan. Onomwonden gaat hij verder: “We zijn trouwens nooit van de gimmicks geweest. Tegenwoordig moet je een vrouw in je band hebben of louter uit vrouwen bestaan.”

“Of in een dinosauruspak op het podium rondlopen dan wel – om maar iets te noemen – op de bühne schijten en de ontlasting opeten. Om in de belangstelling te willen komen werkt het anno nu wel zo!” Voor Insurrection in ieder geval dus ook geen buitensporige fratsen. Maar wel een nieuwe langspeler die, zo de mannen benoemen, diverser, dynamischer en melodieuzer is dan de vorige EP en nog meer hangt in het Gothenburggeluid: een typisch Zweedse melodische variant van deathmetal. Douwe: “Niet minder hard, hoor. Meer hard met een kusje, haha!”

Evenals de eerste cd brengt de band Circles Of Despair uit bij het in Leeuwarden gevestigde metallabel Big Bad Wolf Records. Of het feit dat het label in Friesland zit iets van doen heeft met de keuze van de Friezen? “Het was gewoon de beste deal”, reageert Pieter grinnikend. “We hadden promopakketjes de wereld over gestuurd, maar eigenlijk geen enkel label bleek echt lekker bij ons aan te sluiten zonder, zeg maar, je ziel erbij in te leveren. Tamme (Oosterhof; baas BBWR, red.) bood ons gewoon een simpele deal. Eén die, net als de vorige keer, goed werkt voor beide partijen.’’ Douwe beaamt Pieters woorden: “Ja, die eerste keer bij Tamme beviel ons prima. Bijkomend regelt de band heel veel dingen zelf, daarmee komen we ook een aardig eind. “Je hebt dan het voordeel dat je alles onder eigen beheer houdt”, voegt Armand toe. “Professionals in de scene bevestigen dat zelfs: als je met je band helemaal aan de top staat, dan is het zeker mooi om bij een label te zitten. Zit je daaronder, regel dan je zaken vooral lekker zelf.” Een vurige Douwe: “Waarom mogelijk tienduizend euro in een deal stoppen, om vervolgens de naam van één of ander gerenommeerd label op jouw cd te laten prijken en je cd eens twee of drie keer geadverteerd te zien in een groot metalmagazine? Met zo'n deal verkoop je vaak geen cd méér, hoor! Natuurlijk, een groot of groter label kan je echt verder helpen. Maar dan moet het wel toehappen, op dus schappelijke voorwaarden.”

Met de nieuwe cd wil Insurrection graag die stap voorwaarts maken. De ambitie is voelbaar in het gesprek. Douwe: “Voor Circles Of Despair is doelbewust de tijd genomen om die, zeg maar, in de markt te zetten. En als we ergens bovenaan kunnen eindigen zou dat natuurlijk fantastisch zijn. We zijn bereid om daar knoeperhard voor te werken.” “Wel dus zonder onnodige gimmicks”, onderstreept Armand. “We moeten mooi wat down to earth blijven.”

Gimmick of niet, Insurrection waagt zich op zijn nieuwste geesteskind voorzichtig aan koorklanken en een cello. Armand: “We zoeken ook naar nieuwe benaderingen van muzikale invalshoeken.’’ Douwe: “In de eindfase van de opnames van Circles Of Despair bleek dat de plaat hier en daar nog wel wat extra’s kon gebruiken.”

Door naar het slotakkoord, met een blik op de toekomst. “We willen de nieuwe In Flames worden! In stadions spelen, dat soort shit!”, schatert Pieter luchtig. Enthousiaste praatgraag Douwe sluit vervolgens af met een serieus eindpleidooi. “Natuurlijk probeer je het maximaal haalbare, indien mogelijk, te bereiken. Zolang die neuzen dezelfde kant op blijven wijzen, we goed samen kunnen blijven werken en goede nummers weten af te leveren. Allemaal belangrijke zaken. De intentie om ze na te streven is er nog steeds. We hopen ermee nog grotere sprongen te kunnen maken naar een groter publiek. Je kan je daarom niet veroorloven om niets meer van je te laten horen. Optredens doen en materiaal uitbrengen dienen met bepaalde regelmaat te gebeuren. De concurrentie is namelijk máximaal momenteel. Je bent gauw vergeten.”  

INFORMATIE

Dokk'em Open Air vindt op 28 en 29 juni plaats in Dokkum op het evenemententerrein bij het Tolhuispark. Meer informatie vind je hiertickets zijn nog verkrijgbaar en er is natuurlijk ook een FacebookevenementInsurrection speelt op zaterdag 29 juni om 12:30 als Friese opener op de Rock'em Stage.