Hardcore Vrijdag viert dit jaar haar 12,5 jarig jubileum, en deze 50e editie gebeurt dat met een heus Hardcore Vrijdag Festival op 7 september! Reden genoeg om in gesprek te gaan met de organisatoren van dit evenement. 3VOOR12/Friesland keek met Evan en Stephan terug op het ontstaan ervan, en blikte vooruit naar de 50e editie en de toekomstplannen voor het festival.

Hoe is Hardcore Vrijdag ontstaan?

"Hardcore Vrijdag is begonnen als een tape & play principe op de woensdag. Hardcore Vrijdag heette toen ook nog Hardcore Woensdag. De eerste Hardcore Woensdag was op 25 januari 2012 in Poppodium Romein. Er werden bij die shows geen gages uitbetaald maar bands kwamen spelen in ruil voor een videoclip van hun liveoptreden tijdens Hardcore Woensdag. Als band kon je ervoor kiezen om een studio-opname aan te leveren of het geluid te laten opnemen vanaf de geluidstafel tijdens het optreden. Dit maakte deze woensdagshow aantrekkelijk genoeg voor bands uit het zuiden van het land om te komen spelen, en konden we de toegangsprijs voor onze gasten laag houden."

"Dit werd een groot succes. Na een aantal jaar zijn we gestopt met het maken van video's. Er kwamen toen genoeg gasten om de shows rendabel te maken voor de bands. Toen Poppodium Romein in 2016 dichtging verhuisden wij naar Neushoorn. Wij bleven ons toen inzetten voor Nederlandse hardcore punk bands. Onze filosofie is dan ook om een voedingsbodem te creëren voor beginnende bands, waarbij jij als band het programma vormt en je niet alleen geboekt wordt als voorprogramma voor een gevestigde internationale naam."

Hoe zijn jullie bij Hardcore Vrijdag beland?

Evan: "Ik ben Hardcore Woensdag in 2011 begonnen. Er was toen nog geen vast aanbod voor Hardcore Punk in de omgeving. Er werden toen wel eens shows gedaan, vooral een shoutout naar Uitjeplaatfest hier. Die jongens waren al bezig, zij boekten ook beginnende buitenlandse bands. De poppodia in de omgeving boekten vooral gevestigde buitenlandse namen en wij wilden toen dat gat dichten door op een vast moment – de laatste woensdag van elke oneven maand – een show te boeken voor Nederlandse hardcorepunk bands."

 

Stephan: "Ik ben er in 2014 bij gekomen. Doordat ik toen 5 jaar in Chelsea Smile speelde had ik veel contact met andere bands en kon ik Evan helpen met het boeken van bands van buiten de provincie. Nu fast forward 10 jaar en we zijn nog steeds bezig en blijven (zolang het publiek volgt) ook nog wel even doorgaan! Door de jaren heen hebben we pieken en dalen gehad met de bezoekersaantallen, maar waar we aan het begin bijna iedereen in het publiek kenden zien we nu allemaal voor ons onbekende jonge nieuwe aanwas. Dat is natuurlijk super vet om te zien en motiveert om nog zeker jaren door te knallen."

Wat zijn jullie persoonlijke hoogtepunten van de afgelopen jaren?

Evan:  "Het absolute hoogtepunt van mij persoonlijk zijn alle vriendschappen die ik afgelopen 12,5 jaar heb opgebouwd. Heel veel bands en leden ervan beschouw ik inmiddels als mijn persoonlijke vrienden. Sommige van die jongens zijn er vanaf dag één bij en zijn hoofdverantwoordelijk voor het succes van deze shows. Ik zal niet met namedroppen beginnen, maar de inmiddels workingclass hardcore kids uit Heerenveen, de verschillende hardcore en punk crews uit Leeuwarden, de Harlingen hardcorescene. Jullie weten wie jullie zijn. Deze show is gemaakt door jullie. Enorm dankbaar ben ik jullie daarvoor."

"Een van andere de hoogtepunten was het Hardcore Woensdag festival op zaterdag 1 juli 2017. Wat niet veel mensen weten is dat dit op mijn 27e verjaardag was. Dus het voelde ook een beetje als een verjaardagsfeestje, haha. Op dit festival hebben we alle bands die ooit op Hardcore Vrijdag speelden, uitgenodigd om te komen optreden. Dit was echt een van de meest memorable avonden ooit!"

"Daarnaast was natuurlijk ook één van de hoogtepunt toen we de publieksprijs wonnen voor onze show tijdens de Friese Popawards in 2022."

Hoe zorgen jullie er na 12,5 jaar voor dat Hardcore Vrijdag nog steeds zo veel mensen trekt?

"Bezoekers weten inmiddels wat ze bij ons kunnen verwachten. Elke twee maanden kan je verschillende beginnende en inmiddels ook gevestigde hardcore- en hardcorecrossoverbands uit het hele land bij ons komen ontdekken. Altijd een goede sfeer en mensen kunnen lekker losgaan voor een toegankelijk prijs."

Waar kijken jullie tijdens deze 50e editie het meeste naar uit?

"Een volle bak met mensen die losgaan. Het mooie van je eigen festival is dat je alleen maar toffe bands kan boeken. Dus dat hebben we gedaan en wij denken dat het een supervet programma is geworden. Op de dag zelf zul je ons dus gewoon tussen het publiek zien staan met een biertje en een grijns."

Welke acts staan nog op het wensenlijstje?

"Zanger Niley, al doet 'ie wat moeilijk over z'n fee. Maar hij draait wel bij vermoeden we. Daarnaast ben ik vooral benieuwd naar de nieuwe generatie kids en wat voor bands zij gaan beginnen. Begin je een band? Wil je je eerste show spelen? Dat vinden wij super vet! Stuur ons een bericht via onze Facebook of Instagram en Stephan en ik komen bij je terug! Alleen door het beginnen van nieuwe bands kunnen we het genre levend houden. Go start a band!"

HARDCORE VRIJDAG FESTIVAL

Zaterdag 7 september vanaf 14:00 is het Hardcore Vrijdag Festival in Neushoorn.

Entree: €10,-
Koop je tickets hier!