Vrijdag 5 april vond het Fenix Festival weer plaats in Neushoorn. Tijdens dit showcasefestival waren dé Friese acts van dit moment te bewonderen. 3VOOR12/Friesland was er bij om alles vast te leggen!

BOAZ

De lege plekken in de concertzaal vullen zich langzaam met meer mensen. Jong en oud verzamelt zich in de grote zaal van Neushoorn voor het optreden van Boaz. Hij begint zijn set met zijn gitaar terwijl hij begeleid wordt door zijn band. Het is een samenspel dat je enkel ziet bij artiesten die al geruime tijd meegaan. “Mijn eerste optreden was…” begint Boaz zijn verhaal waarna hij achter zich kijkt naar één van de muzikanten uit de band. “2017!” vult de muzikant de zanger aan. “Was in 2017,” vervolgt Boaz,“toen stonden we ook in deze zaal. Daarom ben ik enorm dankbaar dat ik ook vanavond tijdens Fenix hier mag optreden!”

Na zijn gitaar veilig achter zich op de standaard te hebben geplaatst gaat hij verder met de rest van zijn optreden waar hij zijn gitaar niet bij nodig zal hebben. Waar menig artiest zich misschien geen houding weet te geven zonder instrument, lijkt Boaz hier geen last van te hebben. Hij beweegt zich swingend over het podium terwijl zijn band vrolijk doorspeelt. Tegen het einde van de set speelt Boaz ook zijn nog onuitgebrachte nummer Lovesong. Wanneer dit nummer zal worden uitgebracht is niet duidelijk, wat wel duidelijk is is dat er een verdrietige tekst achter een vrolijke sound schuilgaat. In zijn zwarte broek en blauwe overhemd met opgestroopte mouwen heeft de zanger wel iets van een jonge Bruce Springsteen. Qua muziek vallen de twee muzikanten met geen pen te vergelijken, maar tegen het einde van zijn optreden komt Boaz van het podium en danst met één van de vrouwen in het publiek. Hoewel dit veel lijkt op de videoclip van Springsteen’s hit Dancing In The Dark, heeft hij deze vergelijking helemaal niet nodig. Boaz is een artiest die iedereen in de zaal in beweging weet te krijgen. (Jesse)

SWIM OR DROWN

Fenix Festival laat zich al kenmerken door een grote verscheidenheid in acts. Toch voelt de plaatsing van Swim Or Drown op het programma als een bewuste zet om deze diversiteit nog meer te benadrukken. De mannen uit Heerenveen weten van alle acts waarschijnlijk de grootste herrie tegen je bakkes te gooien. De Friese metalscene heeft zeker zijn plek in Leeuwarden en er staan dan ook voldoende mensen in het Neushoorn Café. Toch merk je ook dat de heren hard moeten werken om de zaal mee te krijgen. Met de frontman een tijdje vóór het podium, woest teksten shreeuwend, hupt er welgeteld 1 iemand langs hem heen voor een potentiële moshpit. Dit aantal groeit later nog naar misschien twee handjes vol. Swim Or Drown heeft een formule die gewoon is wat het is. De hardcore punk is luid, snel en klinkt gewoon hartstikke solide. Dit is een oldschool genre met haar eigen publiek. Gehoord commentaar uit het publiek is dat de nummers op den duur erg op elkaar gaan lijken. Maar wel een lekker uitstapje, tussen de acts door met een wat lager BPM. (Ilse)

THE HOMESICK

In de AA-Security Arena wacht The Homesick tot het publiek de zaal binnenkomt. Wanneer de deuren die naar het podium waar The Homesick speelt opengaan, klinkt de bekende muziek van het drietal. Binnen een paar minuten staat de zaal vol met een divers publiek. Van trouwe fans die ieder nummer al meerdere malen live hebben gehoord, tot mensen die nog nooit van The Homesick hebben gehoord.

Na tien jaar geleden De Kleine Prijs van Fryslân te hebben gewonnen, heeft The Homesick veel ervaring opgedaan op verschillende podia. Met inmiddels drie albums op zak hebben Jaap van der Velde, Elias Elgersma en Erik Woudwijk een vat aan muziek om hun veertig minuten durende show mee te vullen. “Nog zeven minuten” klinkt het vanaf het podium wanneer ze tegen het einde van hun show aanlopen. “Wat doen we?” is de vraag die aan de andere twee bandleden wordt gesteld. Vanuit het publiek valt niet op te maken of er antwoord op deze vraag wordt gegeven, of dat de bandleden na een decennium van samen op het podium te hebben gestaan inmiddels genoeg hebben aan een bepaalde blik. Het publiek laat aan het einde van het concert met een groot applaus merken dat The Homesick met hun elektronische sound een ereplaats verdient tijdens Fenix. (Jesse)

WOLFSKERS

Een halfuur later gaat in dezelfde zaal Wolfskers van start. De band weet een energieke sfeer neer te zetten met hun muziek. Pas een jaar geleden kwamen de leden van de band voor het eerst bijeen. Voor wie de band vanavond voor het eerst live ziet doen ze het voorkomen alsof de leden van Wolfskers nooit anders hebben gedaan. Meteen vanaf het eerste nummer ligt de aandacht van het publiek bij het viertal op het podium. Het plezier spat van het podium af en is aanstekelijk voor veel mensen in de overvolle AA-Security Arena.

Wanneer Alexander Moto ruimte afdwingt in de zaal geeft het publiek die aan hem, waarna hij van het podium afspringt en met een aantal mensen in de zaal rond begint te springen op de muziek. Tijdens het eerste deel van het optreden lijkt het publiek vooral aandacht te hebben voor de drie leden die zich over het podium bewegen. Gelukkig hebben zij wel oog voor de drummer, die zich voornamelijk op de achtergrond begeeft. Ieder lid van Wolfskers brengt zijn of haar talenten naar het podium en tijdens hun optredens resulteert dit in één van de meest interessante en diverse hiphop formaties die Friesland op dit moment rijk is. (Jesse)

RITSE

Ritse de Jong staat nog maar nauwelijks op het podium en er word al gejuicht en gedanst. De runner-up van Hollands Next Top Model 2017 is dan ook meer dan een knap koppie. Toen hij in 2020 met hiphopformatie Fokke Simons muziek begon te maken, stonden zij datzelfde jaar nog in het voorprogramma van de clubtour van Maan. In een interview met Omrop Fryslân zei De Jong dat hij er “gewoon een feestje van wil maken”. Anno 2024, nu een jaar solo, is dit dan ook precies wat er aan de hand is.

Met het aanstekelijke Timmerman krijgt hij de zaal vrijwel direct in beweging en ook een sitdown tijdens de pop-techno blend Brandweer slaat goed aan. Ritse barst van levenslustige en flirterige energie. Dit jaar stond hij op Eurosonic Noorderslag en Paaspop, en gezien de sprongen die hij vaker in zijn carrière lijkt te maken, zullen dat vast ook niet de laatste zijn. (Ilse)

VELOCITY MADE GOOD

Vlak voor middernacht speelt er in de Arena een pareltje van Leeuwarder bodem. Thomas Venema en Wytse Dijkstra zijn door de wol geverfde muzikanten die, toen de energie bij hun laatste band The Resurrection eruit begon te lopen, vooruitkeken naar (ver)nieuwe(nde) mogelijkheden. Na dagenlang inspiratie opgedaan te hebben op zee hebben ze dit gevoel, en de opnames die ze daar hebben gemaakt, omgezet tot de deinende, meeslepende beats. Venema en Dijkstra staan middenin een donkere Arena, omringd met dansende mensen. De synergie tussen de twee muzikanten is voelbaar en ze lijken sterk op elkaar te zijn afgestemd. Verder lijkt de muziek voor zichzelf te spreken. Er hoeft niet gevraagd te worden te juichen of dichterbij te komen. Het is alsof het automatisch gaat en mensen zich gewilllig laten hypnotiseren. De lampen aan het plafond maken de clubsetting nog completer en doen lichtelijk denken aan een nacht in de Bravo op Lowlands. Wie besluit om op het podium te gaan staan om de muzikanten beter te kunnen zien, zal de vloer onder zich voelen trillen door alle diepe bastonen. (Ilse)