Het moge duidelijk zijn dat Podium Asteriks vanavond volledig in het teken staat van het Friese stadje Dokkum. De avond begint met de alternatieve dreampop van de heren van SWEETGODANIMALS. Zij geven het stokje door aan het legendarische It Dockumer Lokaeltsje. De mannen uit Leeuwarden die al sinds 1986 vriend en vijand overspoelen met avant-gardistische punk met absurde Friese teksten. De meest eigenzinnige en veelbesproken band van de avond, The Homesick, zal vanavond laten zien of ze klaar zijn om het Amerikaanse supershowcase festival SXSW te veroveren.

Minstens zo eigenzinnig als The Homesick zijn de heren van SWEETGODANIMALS. De band is gevormd in Café de Lantaarn te Dokkum, de stamkroeg van dit viertal. De jongens zijn pas bezig sinds december vorig jaar en je kunt ze misschien kennen van hun deelname aan de Kleine Prijs van Fryslân, waar ze indruk maakten met hun elektronische dreamwave set maar buiten de prijzen vielen. SWEETGODANIMALS geeft aan grootse plannen te hebben en ze willen zo veel mogelijk optreden. Wie weet wordt 2018 wel hun jaar.

Naarmate de set vordert worden elektronische elementen binnen de dreampop SWEETGODANIMALS steeds opvallender. Het nummer Values valt op door het wawa geluidseffect over de gitaar en doordat het overloopt in een funky versie van Seven Nation Army van The White Stripes. Matthijs Burgler probeert veel geinige breakjes en tempowisselingen op de drums, maar dit pakt zo nu en dan niet helemaal lekker uit. Het maakt de nummers in ieder geval erg dynamisch en hij kan hier nog in groeien. Tijdens de Kleine Prijs van Fryslân waren de heren nog duidelijk zoekende naar een eigen stijl. Ze staan vanavond zekerder op het podium, en de eigen stijl is te vinden in de elektronische/funk elementen.

SWEETGODANIMALS

De één zal It Dockumer Lokaeltsje bestempelen als een vreemde eend in de bijt tijdens deze avond, maar zo onvoorspelbaar als de combinatie lijkt, zo briljant is deze aan de andere kant. De speerpunten van de overeenkomsten tussen It Dockumer Lokaeltsje en The Homesick zijn hun eigenwijsheid en een hoge mate van eigengereid zijn. Daarnaast hebben de mannen van It Dockumer Lokaeltsje geschiedenis geschreven in de Friese popcultuur, net zoals The Homesick deze - samen met een stel andere bands uit Dokkum -  momenteel aan het schrijven is. 

De heren Sijbenga, Van Essen en De Jong maken Friesland al onveilig sinds 1986 met hun Friestalige oldskool punk. De titels en teksten van de heren laten soms weinig aan de verbeelding over, met klassiekers als Wil Met U Neuken en Klunen Yn’e Dunen. Op andere momenten moet je de kop er goed bij hebben om de ingenieuze taalgrapjes door te hebben. Na jaren van stilte zijn ze weer briljant teruggekomen met hun nieuwe album Tonger.

Lees hier het interview met It Dockumer Lokaeltsje in aanloop naar het optreden in Podium Asteriks

De mannen waren in de jaren tachtig een begrip binnen de underground scene en zijn die status na bijna dertig jaar niet verloren. De zaal staat dan ook vol met fans van het eerste uur. Onder het toeziend oog van het publiek begint It Dockumer Lokaeltsje aan haar soundcheck die vervolgens direct doordendert met een nummer over een gebroken arm, Brutsen Klau. Kenmerkend voor dit trio is dat elk nummer hoogstens twee minuten duurt. Dit is ook goed te zien aan de ellenlange setlist die op het podium ligt. Oude klassiekers worden afgewisseld met nieuw werk van hun nieuwste plaat Tonger en er komt zelfs een cover voorbij van het Duitse DAF, Der Raeuber und der Prinz. Door dit soort geintjes en alle opvallende gekke teksten is de muziek van de heren absurdistisch te noemen, maar wel steengoed. Het mooiste is om de heren te zien genieten op het podium en dit slaat uiteraard over naar het publiek.

It Dockumer Lokaeltsje

Het jaar 2017 is tot nu toe zeer vruchtbaar voor The Homesick. Zo waren er louter lovende reacties vanuit de landelijke en internationale media op het album Youth Hunt, een tour door Europa en een plek op South By Southwest (SXSW) - hét showcase festival van Amerika - volgend jaar. Sinds het album uitkwam in maart 2017 is het balletje gaan rollen voor deze post-punkers en gaat er bijna geen week voorbij zonder dat er ergens media aandacht aan het trio wordt gegeven. Des te leuker dat ze vanavond spelen in hun homebase Podium Asteriks en het maakt menigeen benieuwd of ze de loftuitingen van de pers over Youth Hunt vanavond tijdens de live show waar kunnen maken. Een liveshow waar alle ogen op hen gericht zullen zijn, want iedereen die er toe doet in de scene is er vanavond. De jongens hebben tijdens eerdere liveshows laten zien dat ze niet vies zijn van een beetje provoceren, het is dan ook de vraag op welke manier hun eigenzinnigheid naar voren zal komen vanavond.

The Homesick

The Homesick begint vanavond met het nummer Half Aryan, en laat direct zien wat ze in huis hebben, de indierock sound sijpelt de zaal in. Het geluid is goed, er wordt subliem gespeelt en het publiek zit er gelijk in en begint te dansen. De nummers vloeien lekker in elkaar over en de heren hebben verder weinig te melden maar spelen alsof hun levens er van afhangen. Elk nummer van het album Youth Hunt vertelt een verhaal. Het verhaal zit niet alleen in de tekst maar vooral ook in de muziek. Zo gaat het trage en nonchalante Near The Water over verveling en die verveling is hoorbaar. St. Boniface beschrijft het verhaal van de vermoorde missionaris en de muziek begint lieflijk maar krijgt steeds meer een post-punk gehalte. The Homesick speelt vanavond gedecideerd en met verve en lijkt compleet klaargestoomd om Amerika te veroveren.

Doordat ze zo goed spelen is er weinig ruimte voor spontaniteit en daardoor komt de eigenzinnigheid van The Homesick minder naar voren. Dat neemt niet weg dat ze vanavond Asteriks omver blazen en ze sluiten dan ook af met het opzwepende The Best Part Of Being Young Is Falling In Love With Jesus. Het is nog afwachten of ze in Austin tijdens SXSW op zullen vallen tussen de 1500 andere bands, maar met dit album zit die kans er zeker in.

Gezien

The Homesick + It Dockumer Lokaeltsje + SWEETGODANIMALS
Podium Asteriks, Leeuwarden
Vrijdag 27 oktober 2017