Afgelopen 17 november pakte 3rd BIT Events groots uit met een jubileumfeest ter ere van hun vijftienjarig bestaan. In september 2002 kwamen initiatiefnemers Paul Bachy, Martin Chuarez en René Best met het idee iets nieuws neer te zetten en gingen ze aan de slag met een concept dat als insteek had feesten te organiseren in verschillende genres. Redacteur Frank Tijs ging namens 3VOOR12/Friesland in gesprek met Paul Bachy, Niels Hoekstra en Mirte van Hengel en sprak met ze over de ontwikkeling van de organisatie en de toekomst.

We kennen 3rd BIT Events voornamelijk van de psy-trance feesten die ze op regelmatige basis organiseren. Ook zijn we ze dit jaar weer op volle kracht tegengekomen op Psy-Fi, het inmiddels roemruchte dansfestijn dat al een aantal jaar in augustus de Groene Ster bij Leeuwarden omtovert tot een hippie walhalla. In tegenstelling tot vijftien jaar geleden, ziet de organisatie er nu heel anders uit.

Alleen Paul, één van de drie originele initiatiefnemers, is nog steeds betrokken als organisator. “Het begon allemaal in 2002 waarin ik, Martin en René begonnen met 3rd BIT Events. Na twee jaar is René ermee gestopt en een tijdje later verhuisde Martin terug naar Tsjechië waardoor ik alleen overbleef. Aan het begin was de insteek om feesten in meerdere genres neer te zetten en ook om ons brood hiermee te verdienen”, vertelt Paul. Doordat hij in zijn eentje overbleef, besloot hij zich te gaan focussen op zijn favoriete genre, namelijk psy-trance.

Het verloop

Het scheelde niet veel of 3rd BIT Events was een aantal jaren geleden een stille dood gestorven. “Begin 2007 overwoog ik te stoppen omdat het niet meer te doen was in mijn eentje. Bovendien is het gewoon superleuk om iets te organiseren met iemand anders erbij”, aldus Paul. Gelukkig voegt Niels zich niet veel later bij het team. “Ik leerde Paul kennen in de Prinsentuin in Leeuwarden. Hij was psy-trance aan het luisteren en hij had een aantal flyers mee voor zijn volgende evenement. 

 

Even later bezocht ik zijn feestje, we werden vrienden en vervolgens voegde is mij bij de 3rd BIT crew.” Inmiddels bestaat de organisatie weer als vanouds uit drie personen met de komst van Mirte. “Ik ben eigenlijk pas sinds juli bij de crew gekomen. Ik kwam erbij toen ik Niels leerde kennen. Eerst hielp ik af en toe mee met het opbouwen van feestjes en later besloot ik als afstudeerproject een eigen evenement te organiseren. Dit werd een succes en vanaf dat moment leek het me heel erg leuk om dit vaker te doen”, aldus Mirte.

Crew

Naast het vaste team, heeft 3rd BIT Events na verloop van tijd een groot bestand aan dj’s opgebouwd. Dit collectief is een combinatie van vrienden en geboekte artiesten. Uiteindelijk is dit een hechte groep geworden en zijn er vele vriendschappen ontstaan. “Bij ons gaat het er in eerste instantie om dat alle artiesten een klik hebben met de organisatie”, vertelt Paul.

'Bij ons gaat het er in eerste instantie om dat alle artiesten een klik hebben met de organisatie'

Inmiddels bestaat het dj team al uit maar liefst zestien artiesten met ieder een eigen stijl verdeeld in verschillende sub genres. Naast het draaien voor eigen evenementen, levert de organisatie ook dj’s uit aan andere organisaties. Een voorbeeld hiervan is de samenwerking met het eerder genoemde en tevens één van de grootste psy-trance festivals van Europa: Psy-Fi. Ook dit jaar stonden er meerdere 3rd bit dj’s daar te draaien. Opvallend is dat vrijwel iedere betrokkene zelf ook draait. Paul: “Van de hele crew is Mirte eigenlijk de enige die zelf niet draait, maar ze heeft wel deze ambitie. Binnen onze organisatie deelt iedereen dezelfde passie voor de muziek en dit is ook wat alles zo leuk maakt.”

Over psy-trance

“Wat ons drijft is om meer mensen in aanraking te laten komen met psy-trance”, vertelt Niels. Ondanks dit gegeven bij de drie crewleden overeenkomt is de manier waarop ze in aanraking zijn gekomen met het genre heel verschillend. Paul: “Ik belandde zo maar een keer op een psy-trance feestje en ik was direct verkocht. Tot die tijd moest ik niet veel hebben van elektronische muziek maar vanaf dat moment kreeg ik een heel ander gevoel. Alles voelde aan als bijzonder en de muziek klonk naar mijn idee erg futuristisch en sci-fi. Hiernaast vond ik de sfeer tussen de mensen en de decoratie uniek.” Niels vindt het muziekgenre op een geheel andere manier: “Rond mijn zeventiende raakte ik geïnteresseerd in psychedelica en daar moest naar mijn idee ook muziek bij passen. Doordat ik muziek ging zoeken op het internet kwam ik aanraking met psy-trance.” Weer op een andere manier kwam Mirte in aanraking. “Eerst had ik een hekel aan elektronische muziek. Ik vond het vreselijk totdat een vriendin vroeg of ik een keer mee wilde naar een hippie feestje. We gingen naar het feest en de tijd ging snel. Toch was het nog niet zozeer de muziek die me aantrok maar juist de energie van alle mensen die samen zijn en allemaal op hun eigen manier dansen. Later vond ik de muziek natuurlijk wel leuk.”

Toekomst

3rd BIT Events wil naast het blijven organiseren van feesten vooral de interesse van mensen in psy-trance groter maken. Ze gaan dus verder op dezelfde voet. Dit betekent dat ze vasthouden aan Neushoorn voor de wat ruimer opgezette feesten en dat ze hiernaast ook een aantal keer per jaar een laagdrempelig feest in Café Mukkes organiseren. Niels: “Als iemand van onze crew jarig is, geven we een hier een feestje. Dit is laagdrempelig, makkelijk te decoreren en toegankelijk voor iedereen.De entree bij deze feesten is tevens gratis. Door dit initiatief krijg je twee verschillende avonden. Het verschil zit hem in de aanpak. Bij de feesten in Neushoorn wordt alles (licht, geluid en bijvoorbeeld promotie) natuurlijk heel anders opgezet dan bij Mukkes.”

Met nieuw crewlid Mirte, een hok vol dj’s en met onuitputtelijke energie gaat 3rd BIT Events dus op volle kracht door met het organiseren van feesten die doordrenkt zijn met stevige beats, prachtige decoraties en onvermoeibaar dansende mensen.

Informatie

Op 22 december wordt Alternative Rockcafé Mukkes omgetoverd tot psy-trance café. 3rd BIT Events organiseert in het kader van de 36e verjaardag van oprichter en dj Paul Bachy een nieuwe Psychedelic Anniversary-party. Zoals eerder genoemd in het artikel zijn de feesten in Mukkes vrij van entree. Vanaf 22.00 uur staat alles in fluorescerend vuur en vlam en doven de lampen pas vroeg in de ochtend.