Leeuwarden stroomt al een aantal dagen vol met mensen die zich opmaken voor het vijfdaagse festival Psy-Fi. Veelal opvallende verschijningen lopen met tassen, tentjes en matjes op hun rug door de stad heen, hun weg zoekende naar recreatiegebied De Groene Ster. Reeds voor de vijfde maal is het gebied omgetoverd tot een wereld van psychedelische muziek en kunst. Maar wat houdt psytrance nou eigenlijk in, en wat is Goa precies? Mirte van Hengel van 3rd BIT Events (organisator van Goa feesten en hofleverancier van dj's tijdens Psy-Fi) geeft een korte geschiedenisles in de oorsprong van het muziekgenre.

Een festival rondom het muziekgenre psytrance, maar waar vindt het genre zijn oorsprong?

Begin jaren 80 - Om te zien waar het muziekgenre is ontstaan moeten we terug naar de jaren zestig. Hippies uit Amerika en Europa verlieten hun vertrouwde omgeving en vertrokken massaal naar voor hen onbekende werelden. Landen als Pakistan, Nepal en India waren populaire plaatsen. In India vonden de vrije geesten elkaar in de deelstaat Goa. Hier ontstonden binnen de leefgemeenschap vele vlooienmarkten en festivals. Aanvankelijk keek de lokale bevolking vooral toe, maar na een tijdje kregen de hippies toestemming om door te gaan met hun markten en festivals en werd Goa een toeristische trekpleister.

Eind jaren 80 - Eind jaren tachtig ontstond er in de streek een nieuw fenomeen. De toegestroomde hippies brachten niet langer hun trommels, fluiten en gitaren maar bouwden dj-booths en namen platen mee. De muziek die ontstond kreeg de naam Goa trance: Goa uiteraard vanwege de afkomst en trance dankzij de meeslepende baslijnen en psychedelische geluiden.

De jaren 90 - Later, in de jaren negentig brachten de hippies de muziek niet alleen naar Goa, maar namen die ook weer mee om ze zo over de hele wereld te verspreiden. Dj’s uit Goa gingen touren en de nog overgebleven hippiecultuur kreeg zo een oppepper. De nieuwe hippies hadden de kans om in hun eigen omgeving de ultieme vrijheid te beleven die psychedelische trance muziek hen gaf. Al snel ontstonden er ook festivals die de sfeer van de leefgemeenschap in Goa probeerden na te bootsen.

Zo ook dus in Leeuwarden waar tijdens Psy-Fi een stukje Goa wordt herbeleefd. Het gevoel is duidelijk: ultieme vrijheid en samenzijn. Maar wat kunnen we nu precies verwachten van de muziek tijdens Psy-Fi? Wat is Psytrance nu precies?

Psytrance is elektronische muziek waar trommels, fluiten, koorzang en geluiden uit de natuur het psychedelische effect veroorzaken. De luisteraar wordt meegesleurd door deze geluiden in combinatie met een snelle baslijn en kick. De snelheid van dat laatste varieert van tussen de 130 beats per minuut (bpm) tot wel 170 bpm. Voor die laatste worden vaak aparte feesten georganiseerd, omdat dit voor de meeste luisteraars toch net wat te heftig is! Op de meeste psytrance feesten wordt er in opbouwende volgorde 135 tot 145 bpm gehaald.

Maar het is zeker niet alleen boemboemboem wat er tijdens Psy-Fi festival klinkt. Er is namelijk nog een rustigere variant, het zogenoemde Psybient (Psy- + ambient). Psybient is een rustige versie van het harde en snelle Psytrance. Hier worden dezelfde psychedelische invloeden gebruikt (de eerder genoemde trommels, fluiten, zang en natuurgeluiden) maar ligt het tempo veel lager en is de baslijn minder overheersend. Om een balans te brengen in een Psytrance feest, wordt er daardoor vaak een aparte ruimte gecreëerd waar deze rustige muziek wordt gedraaid, zodat de bezoeker ook even op adem kan komen.

Goa Essential Mix

De Britse dj Paul Oakenfold zet in 1994 Goa bij het brede publiek op de kaart met zijn Goa Essential Mix. De mix werd destijds massaal beluisterd op BBC Radio 1.

Informatie over Psy-Fi

Dit jaar viert Psy-Fi het vijfjarige jubileum in recreatiegebied De Groene Ster nabij Leeuwarden. Psy-Fi behelst niet alleen een bijna continue stroom aan muziek maar je kan sneupen op de uitgebreide markt, chillen op ontelbare plekken op het terrein omgeven door wonderschone decors, er draaien films, er is buitengewone kunst te ontdekken en je eet er de lekkerste gerechten van over de hele wereld. 

Het festival vindt plaats van woensdag 16 tot en met zondag 20 augustus 2017 in recreatiegebied De Groene Ster. De week- en weekendtickets voor het festival zijn reeds uitverkocht. De camping is ook volgeboekt. Daarentegen zijn er aan de poort wel dagtickets in gelimiteerde oplage verkrijgbaar voor 40 euro. Kijk op de site voor meer informatie.

Kijk voor meer informatie over de feesten en dj's van 3rd BIT Events op de website www.3rd-bit.nl.