Naast de input van zang in de wat bekendere bands Hatebreed en Kingdom of Sorrow kennen we de veertigjarige James Shanahan eveneens als de leadzanger van Jasta. Met dit project hebben ze al aardig wat getourd. In 2011 kwam het debuut solo album 'Jasta' uit en op 1 april 2017 het tweede album. De band komt uit New Haven, Connecticut (VS) en doet momenteel een tour door Europa. Naast het Jasta-project van Shanahan heeft hij tevens een eigen record label genaamd Stillborn Records. Het voorprogramma wordt verzorgd door Hard Shoulder, een hardcore band uit Nederland met diverse leden uit andere hardcore-punk bands.

Niemand vindt het ogenschijnlijk een probleem dat de soundcheck van Hard Shoulder om aanvangstijd acht uur nog bezig is. Deze vierkoppige hardcore band begint ongeveer twintig minuten later dan gepland en de opkomst is nog niet echt heel hoog. Toch beginnen de mannen met hun set die bestaat uit vier nummers. Op het podium staan leden uit verschillende bands waaronder 0fight8, Cornered, Aggravation, Pantah en Altered States. Wat ze spelen is gewoon lekkere hardcore met doorgaande teksten en snelle drums. Er valt weinig aan te merken en de nummers vloeien lekker door. Door het voorprogramma dat Hard Shoulder neerzet, zit de sfeer van de avond er goed in en hebben ze de aanwezigen goed opgewarmd voor het hoofdprogramma Jasta. Hard Shoulder staat donderdag 1 september aanstaande eveneens in Alternative Rockcafe Mukkes samen met de vrienden van Lifelong, mocht je nog een dosis hardcore nodig hebben.

Tijdens de pauze tussen het voorprogramma en hoofdact is het aantal toeschouwers in de Arenazaal van Neushoorn inmiddels gestegen. Ondanks dat de zaal nog niet vol staat, is er bij menig man en vrouw enthousiasme te bespeuren over de komst van Jamey Jasta aka James Shanahan. Zelf lijkt hij er ook veel zin in te hebben aan zijn energieke performance te zien. Hij noemt zijn tour een “European vacation” en vindt het fijn om op vakantie te zijn. Tevens is hij zijn toeschouwers erg dankbaar dat ze gekomen zijn naar de show op deze zondagavond.

This is your life wordt als één van de eerste nummers van de set gespeeld. Anders dan de rappe tekst die Jamey Jasta uitspreekt tijdens de coupletten, zijn de refreinen daarentegen aardig mee te zingen. Ook een lekkere grunt wordt af en toe niet geschuwd. Het bombastische Parasitic kenmerkt zich door opbouwende elementen in het nummer die ondersteund worden door knallende drums, nadat meneer Jasta een paar keer de naam van de song heeft herhaald. Er is niemand - inclusief de bandleden - die het hoofd kan weerhouden van overmatig op en neer knikkende bewegingen te maken tijdens deze track.

Het nummer Chasing Demons wordt van origine meegezongen door Howard Jones (Killswitch Engage, Devil you Know), maar tijdens dit optreden probeert de gitarist zijn beste imitatie van Jones in te zetten. Jasta staat bekend om het uitnodigen van gasten die meedoen tijdens nummers. Samenwerkingen zijn onder andere aangegaan met Biohazard en Agnostic Front.

Naast het hardcore punk genre dat Jasta volgt, zijn er ook veel metalinvloeden verwoven. Dit is hoorbaar in eigenlijk elk nummer en komt vooral door de metal-achtige riffs van de gitaristen. Zo is er deze zondagavond voor ieder wat wils die beide genres waarderen. Opvallend en onverwacht is het uitblijven van een stevige moshpit. Zelfs pogingen tot het betere beukwerk worden niet ondernomen. Dit heeft echter geen invloed op de goede sfeer. Er is niks mis met rustig kijken naar een goed hardcore punkconcert, waarbij sporadisch de stembanden worden gesmeerd door lekker mee te schreeuwen.

Gezien

Jasta + Hard Shoulder
Neushoorn, Leeuwarden
Zondag 28 augustus 2017