#WTTV15: Tien tips van de programmeur

Peter Dijkstra over de hoogtepunten van Welcome to The Village

Redactie ,

Ruim 85 acts staan op het programma van WTTV. Maar wat moet je nou eigenlijk écht gaan zien? 3VOOR12/Friesland belde met programmeur Peter Dijkstra - samen met Peter Reen verantwoordelijk voor het muziekprogramma - en vroegen hem om zijn tien muzikale tips voor komend weekend. “Kill your darlings", aldus de Dijkstra. “Je hebt natuurlijk een aantal persoonlijke favorieten, maar zoals je weet hang ikzelf een ander genre aan, dat niet het hele festival covert, dus ik heb het even wat breder proberen te trekken en het is volstrekt in willekeurige volgorde.”

Club tussen de Bomen Vrijdag 17 juli, 14:00 - 03:00 uur, Blessum
“In Blessum bouwen we letterlijk een club, dat doen we samen met Nokturné, Subsonic en Malfunktion. Met visual artiesten en dj’s. Waar ik het meest naar uitkijk is Erobique, een Duitse dj die niet alleen maar plaatjes draait. Hij frist oude disco op. Op YouTube staat een clipje waarbij hij Hard of Glass van Blondie onder handen neemt. Hij speelt stukjes keybord mee met dat nummer. Toen ik dat zag wist ik dat we hem moesten halen! Een hele forse man, die veel rookt.”


The Ex & Fendika Vrijdag 17 juli, 19:00 - 20:30 uur, Grootegast
“Ze spelen ruim 75 minuten. The Ex kennen we allemaal. Het is Neerlands langstlopende en beste punk band. Met zanger Arnold de Boer hebben we vorig jaar het wereldmuziek programma gemaakt. Dit jaar hebben we dan eindelijk ook The Ex met Fendika, een Ethiopische band. Ik ben heel benieuwd hoe dit gaat werken, ik denk dat het een heel bijzonder geheel gaat worden.”

Citizens! Vrijdag 17 juli, 21:15 - 22:15 uur, Ravenswoud
“Ik zag deze band een paar jaar terug op Eurosonic. Het was heel charmant en het zag er goed uit. Maar je had ze ook zo weer kunnen vergeten. Van het nummer True Romance heb ik inmiddels wel tien verschillende versies gehoord, de Gigamesh Remix draai ik heel veel. Doordat de band veel akoestische sessies heeft gedaan, hebben ze wel aangetoond een goede band te zijn. We hadden in het eerste jaar Coasts en ik hoop een beetje dat dit ook zo’n band en moment gaat worden.”


Liquid Vrijdag 17 juli, 00:00 - 03:00 uur, Grootegast
“Onze vrienden uit de stad. Vorig jaar sloten ze het festival af en dit jaar hebben we ze gevraagd om vrijdagavond een groot feest te geven. Het zijn jongens die al lang bezig zijn en veel betekenen voor het nachtleven in Leeuwarden. Het enthousiasme van de heren is erg leuk, ze sturen ons regelmatig berichtjes met: ‘We hebben er zin in’. Ze hebben beloofd om een paar verrassende platen mee te nemen en ik heb ze gevraagd om vanuit het niets Toto te draaien, omdat Toto eigenlijk not done is… Enorm veel respect voor deze gasten.”

Rats On Rafts Zaterdag 18 juli, 18:15 - 19:00 uur, Ravenswoud
“Misschien een inkoppertje. Iedereen weet wel dat ik me een beetje tegen The Homesick aan mag bemoeien. The Homesick heeft onlangs een maand met Rats On Rafts getoerd en het zijn hele lieve jongens. Ze hebben een beetje een gevaarlijk imago, maar ze maken vooral hele goede muziek en zijn heel gepassioneerd. Ik denk dat Take Hiss wel een van de spannendste platen is die dit jaar in Nederland is verschenen. Ze verdienen gewoon zoveel meer waardering dan dat ze nu krijgen. Ik ben zeer benieuwd hoe het gaat vallen op Welcome to The Village.”


Jungle by Night Zaterdag 18 juli 22:30 - 23:45 uur, Blessum
“Dit jaar hebben we op zaterdag weer een wereldmuziekpodium, dit jaar met Ticket to The Tropics en nog wat bevriende organisaties. O.a. Ronald Keizer, de manager van Jungle by Night heeft ons hier heel erg geholpen. Jungle by Night staat hier zelf ook. Misschien zijn ze net iets te groot voor dit podium, maar dit wordt volgens mij een fantastisch feest. Ze waren ook op Oerol en ondanks de regen werd dat een ontzettend mooi feest. Daarvoor hebben we nog de Meridian Brothers en daarmee hebben we een paar mooie bands geprogrammeerd op dat podium. Een kleurrijk programma!”

Hauschka Zondag 19 juli, 13:00 - 14:00 uur, Blessum
“Onze bezoekers kunnen zondag vroeg uit de veren, want we hebben dit jaar voor het eerst een ochtendprogramma. We doen dat met Hauschka - nou ja, ochtend, het begint pas om 13:00 uur. Deze is in z’n geheel afgestemd op Hauschka. We hebben hem helemaal vrij gezet, er staat dus niks tegenover gepland. Dus ik hoop dat het heel stil gaat worden op het terrein en dat we dan alleen de piano van Hauschka en wat vogels gaan horen. Dat zou wel eens heel mooi kunnen worden. Daarvoor hebben we nog een programma onderdeel op Baaiduinen, dat heet Het Leugenbankje. Daar gaan wij met schrijvers, dichters, muzikanten en politici in gesprek over de staat van ons DORP. De wereld om ons heen verandert en welke invloed heeft dat op een dorp?”


Subbacultcha Sunday Zondag 14:00 - 20:15 uur, Ravenswoud

“Op Ravenswoud hebben we samen met Subbacultcha een programma gemaakt, dit is een mooie mix geworden van bands als Mountain States, Tijuana Panthers en The Growlers. Ik verwacht hier de hele dag een gezonde staat van opwinding, met opgefokte jongeren en met hopelijk wat bier dat door de lucht vliegt. Mijn favoriete onderdeel in het programma, vanwege mijn persoonlijke muzieksmaak. Ik denk ook dat de kans erg groot is dat ik hier de hele middag ben. Dus, wil je de programmeur ontmoeten, kom vooral naar Ravenswoud op zondag en vind je het programma mooi? Geef hem bier, haha…”

Cairo Liberation Front Zondag 19 juli, 17:30 - 18:30 uur Grootegast
“Vorig jaar werden we vier jaar met Asteriks en het feestje wat we toen gaven was, misschien wel onverwacht een van de mooiste feestjes met Cairo Liberation Front. Het was ongelofelijk, limbodansen in Asteriks. Met theedoeken zwaaien en waterpistolen gevuld met wodka, dat soort gekkigheden. Het gaat erg hard met Cairo Liberation Front. Ik verwacht totale mayhem en neem vooral je eigen theedoek mee en zwaai!”

dEUS Zondag 19 juli, 21:00 - 22:30 uur Bontebok
“Ik moest natuurlijk veel bands doorstrepen en het is misschien een beetje cliché om als programmeur je hoofdact te tippen, maar ik ben er echt heel trots op dat dEUS komt spelen in Leeuwarden. Ik zag dEUS een paar jaar geleden op ITGWO, toen ik daar was als schrijver. Ons kantoortje was achter het hoofdpodium en toen dEUS ging spelen liep die hele backstage leeg. Iedereen wilde vooraan staan. Bij de eerste tonen van Slow voelde je een soort van collectieve opwinding, zo van wauw! Het gaat beginnen. Dat gevoel krijg ik ook elke keer weer als ik dat nummer hoor en ik kijk er dan ook heel erg naar uit om dEUS te zien op ons eigen festival!”