Vijf 'Friese' acts in Popronde 2015 Vijf 'Friese' acts in Popronde 2015

Honderd achtendertig bands in veertig steden

, Redactie

Vijf 'Friese' acts in Popronde 2015

Honderd achtendertig bands in veertig steden

Redactie ,

De organisatie van de Popronde heeft na lang beraad een keuze kunnen maken. Uit een record aantal aanmeldingen - ruim 1200 -, hebben de selectieleden maar liefst 138 bands geselecteerd. De acts zullen in de periode van 17 september tot en met 28 november veertig steden en plaatsten aan doen. Wat Friesland betreft zal dat op donderdag 15 oktober in Heerenveen zijn en vijftien dagen later, op vrijdag 30 oktober in de Friese hoofdstad.

PR manager van de Popronde Chris Moorman legt uit: "Er zaten zoveel goede acts tussen de aanmeldingen dat we besloten hebben niet star vast te willen houden aan een vast getal, maar dat we de kwaliteit het aantal geselecteerde acts wilden laten bepalen."

De geselecteerde bands en muzikanten zijn een actuele afspiegeling van aanstormend talent in alle muziekgenres in Nederland. Zij zullen in de voetsporen treden van o.a. Blaudzun, De Staat, Dotan, Mister & Mississippi, Marike Jager, Racoon, Sunday Sun, Rondé, Chef’Special en Kensington. Allemaal acts die eerder meededen met de Popronde voordat ze doorbraken bij een groter publiek.

Via Pinguin Radio maakte de organisatie van de Popronde vanavond de namen bekend van de bands die dit najaar door Nederland zullen toeren in het kader van de Popronde. Tussen de bijna honderd-
veertig namen ook vijf (min of meer) Friese acts.

De eerste Friese act die genoemd wordt is The Homesick uit Dokkum. Nadat ze vorig jaar de Kleine Prijs van Friesland wisten te winnen, is het razend snel gegaan met de carrière van het trio. De uitverkiezing voor deelname aan de Popronde is daarom ook niet meer dan logisch.

De tweede naam die uit de hoge hoed komt is die van Icky Pack. Het garagerock duo bestaande uit Jorn Overwijk en Jelmer Terwal, dat ooit begon als soloproject van eerst genoemde. Met de Downbeat Maestros deed Overwijk al eens mee met de Popronde en ook Jelmer Terwal is bekend met 'het circus'. De heren werken momen-
teel aan nieuw materiaal, dat dit najaar - wellicht tijdens de Popronde - uit zal komen.

Ook Orange Fox zien we dit najaar aantreden in de Popronde. Frontman en popacademie student Johan Van Vemde sprak enkele maanden geleden, in een interview met 3voor12/Friesland de hoop uit om geselecteerd te worden voor de Popronde. Hij gaf aan de band daar 'helemaal klaar voor is'. De selectie is inmiddels geweest, en de uitverkiezing een feit. Het is nu aan de Grote Prijs van Nederland-finalist om dit te bewijzen.

Ook de mannen van Yakumo mogen bewijzen dat ze klaar zijn voor de Popronde. Ook zij zijn gewogen en zeker niet te licht bevonden. De heren nemen in 2008 met Daily Bread ook al eens deel en weten dus wat ze kunnen verwachten. Hoewel 'de ronde' zeven jaar later een stuk groter van omvang is.

Als laatste band op de sheet treffen wij Yanesh! aan. Het Leeuwarder soul-funk gezelschap timmert al geruime tijd aan de weg en niet geheel zonder succes. Zo zijn ze graag geziene gasten bij radio 6, en speelden ze al op tal van interessante locaties en festivals als Oerol, Freeze Festival en het Fries Straatfestival. Daar komen in dit najaar dus weer een aantal bij, wat ook hen gaan we terugzien in de Popronde 2015. Met Yanesh! gaat de zon zelfs in het najaar weer even schijnen in Nederland.

Popronde 2015 vindt dit jaar plaats in 40 steden gedurende de periode van 17 september t/m 28 november, waaronder op donderdag 15 oktober in Heerenveen en vrijdag 30 oktober in Leeuwarden.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland