Ruben Hoeke Band maakt indruk tijdens stomend hete Blues Night

All Stars Blues Band en Ruben Hoeke Band brengen the blues naar de Sneekweek

Tekst: Chiel Schilder ,

Tussen het feestgedruis van de Sneekweek door, komt poppodium het Bolwerk met een extra editie van de Blues Night. Tot diep in de nacht brengt de Ruben Hoeke Band de heetste bluesrock ten gehore. Ruben Hoeke (38), die al drie ijzersterke albums op zijn naam heeft staan, is deze avond de headliner. Met een vriendelijke lach staat hij op het podium, alsof het allemaal heel eenvoudig is: de sterren van de hemel spelen. Want dat doet hij.

De Friese All Stars Blues Band trapt af met een aantal rythm-and-blues klassiekers. Repertoire van o.a. BB King, Eric Clapton en Stevie Ray Vaughan komen met een aardige sound voorbij. De mannen hebben duidelijk plezier in wat zij doen, en beschikken over individuele kwaliteiten. Toch zou er meer aandacht besteed moeten worden aan de strakheid, de machine die bluesmuziek hoort te hebben. Vooral de turn around, die in heel veel bluesachtige nummers een rondje afsluit, laat nog wat te wensen over. Daarnaast is de timing van de band nogal mat. BB King draait zich om in zijn graf als hij de uiterste nette, rechte uitvoering van The Thrill is Gone hoort. De All Stars Blues Band is misschien leuk voor op feesten en partijen, maar minder geschikt voor een kritische bluesluisteraar.

De warmte in de zaal van Poppodium Het Bolwerk is tot een kookpunt gestegen, als Ruben Hoeke de eerste slag op zijn wonderschone seventies Gibson Les Paul-gitaar geeft. Na een vlugge line check staat de band vier man sterk op het podium. Het veelal wat oudere publiek wordt totaal wakkergeschut als ze beginnen te spelen. Dit is andere koek dan de klassieke blues die we eerder op de avond hoorden. Zanger Lucas Pruim is direct een opvallende verschijning op het podium. Met zijn expressieve manier van articuleren en stevig uithalen, brengt de rocker een stukje jaren zeventig mee naar Sneek. Het is duidelijk; he tells his story right. Ondanks dat hij zwetend op het podium staat, houdt hij volhardend zijn colbertje aan.

Toch draait de muziek van Ruben Hoeke bij lange na niet om de zang. De gitaarvirtuoos komt zelf als beste uit de verf. Het snerpende gitaargeluid is kenmerkend voor zijn speelstijl, en heeft hier en daar wel wat trekjes van Pete Townshend, Slash of Eddie van Halen. In ieder geval is Hoeke’s ontstane liefde voor de rockmuziek duidelijk te horen in de ontelbare noten die hij speelt. Het is snel, dik maar ook recht voor zijn raap. De gitaareffecten die hij toevoegt zijn niet overdreven, maar precies goed gedoseerd. Hij wisselt zijn spel af tussen solo’s en verrassende pakkende begeleidende riffs, die weer erg aan de bluesrock doen denken. Je kunt stellen dat de omvang van zijn gitaarmuziek zover is uitgedijd, dat Het Bolwerk hier eigenlijk te klein voor is. We zien hem graag terug op de grotere podia waar de Ruben Hoeke Band eerder al te zien was.

---
Gezien: Ruben Hoeke Band + All Star Blues Band
Waar: Poppodium Het Bolwerk, Sneek
Wanneer: Maandag 3 augustus 2015
Opkomst: Goed