Opzwepende avond in Iduna, Ignite is het kunstje nog niet verleerd Opzwepende avond in Iduna, Ignite is het kunstje nog niet verleerd

Ergernis, frustratie en woede geven oude én nieuwe nummers net dat beetje extra

, Sjoukje Werkman

Opzwepende avond in Iduna, Ignite is het kunstje nog niet verleerd

Ergernis, frustratie en woede geven oude én nieuwe nummers net dat beetje extra

Sjoukje Werkman ,

Drie jaar na het laatste optreden krijgt Ignite een herkansing in Poppodium Iduna. Hoewel de band al meerdere keren optrad in het poppodium van Drachten, was het de laatste keer toch een teleurstelling. Zanger Zoli had last van een hernia, mocht niet optreden en werd vervangen door iemand anders. Nu, vanavond, is hij er zeker wel bij en neemt het publiek mee langs een trip down memory lane. Het optreden bevat een hoog meezinggehalte, een flinke pit en zowaar nieuwe muziek.

Smash the Statues
Aan Smash the Statues de eer om de avond te openen. Het viertal is geen onbekende in het vak. Onlangs vierden ze hun 10-jarig jubileum. Ze maken snelle, melodische hardcore punk die af en toe een beetje rommelig klinkt. De jongens lijken zelf ook niet precies te weten welke kant ze op willen. Van woeste kreten (aandoenlijke tekst trouwens: ‘worship your creator’) tot vriendelijke adviezen aan het publiek (‘eet je groenten netjes op, beweeg af en toe en wees lief voor elkaar’) Prima set, enthousiaste jongens en vooral erg blij om met Ignite te spelen, mooi om te zien.

Maximum Penalty
Maximum Penalty treedt op als vervangende band voor het Eindhovense Call it Off, die vanwege een spontane tour door Azië verstek moet laten gaan. Terecht trouwens, want zo’n kans moet je natuurlijk grijpen. Maximum Penalty dus. Dat zijn New York Hardcore veteranen met meer dan 30 jaar podiumervaring. Woeste mannen, met een grimmige uitdrukking op het gezicht. Dit worden geen lieflijke liedjes. Opzwepende hardcore, snerpende feedback en een sound die alle kanten opvliegt.

De zanger begint voorzichtig, met een ietwat twijfelende stem, waardoor het eerste nummer niet volledig tot zijn recht komt. Al snel gooit hij zijn twijfels overboord en geeft hij alles wat hij heeft. Zijn stem raakt daardoor halverwege de set schor, maar dat lijkt hem weinig te interesseren. De melodieuze zanglijnen, afgewisseld met een brute strot, lopen vervolgens moeiteloos over naar hiphop/hardcore. Op papier een goede opwarmer, al lijkt het publiek van Iduna het er nog niet heet van te krijgen. Op verzoek van de zanger komt er een beetje leven in, maar echt los gaat het niet. “Come on you guys, it’s fridaynight!” Nou ja, hij probeert het. Flinke jetlag waarschijnlijk.

Ignite
Na een korte pauze dimmen de lichten en start de muziek. Een bijzondere mashup met Van Halen (Jump) en John Lennon (Imagine) zorgt ervoor dat alle aanwezigen zich bij het podium verzamelen, hier zijn we tenslotte voor gekomen. Het viertal van Ignite stapt het podium op. De backdrop verraadt het al, nieuw materiaal mag dan onderweg zijn, het is nog niet klaar. Tenminste, het is nog niet officieel uitgebracht. De titelsong van het laatste album Our Darkest Days, toch alweer zo’n 9 jaar geleden, is dan ook meteen de openingsplaat.  Dat de band voornamelijk oude nummers speelt is trouwens absoluut geen straf. Het meezinggehalte is bijzonder hoog, wat zorgt voor een trip down memory lane en dat werkt op dit soort avonden toch het allerbeste. Iedereen zingt luidkeels mee met A Place Called Home, Bleeding, Fear Is Our Tradition, Let It Burn en natuurlijk Veteran. Ignite is bezig met een Europese tour, waarbij de stem van Zoli het zwaar te verduren heeft. Zijn hoge stem drukt natuurlijk een stempel op het geluid van de band, maar slaat af en toe over. Het publiek vult hem moeiteloos aan.

De gebeurtenissen in de wereld laten Zoli duidelijk niet koud. Hij spreekt zijn woede uit over de houding van het Westen tegenover de hordes vluchtelingen die proberen een nieuw leven op te bouwen. De woede en onmacht is van zijn gezicht en indrukwekkende woorden af te lezen. Het blijkt de inspiratie te zijn voor een van de nieuwe songs van het nog te verschijnen album, het nummer heet This Is A War to You. Maar er is meer waar Zoli zich over opwindt. Hij is een grote ambassadeur voor de stichting Sea Shepherd, de organisatie die zich o.a. verzet tegen de walvisjacht. Door zijn betrokkenheid bij de bescherming van het wereldwijde leven in zee, hoort hij de afgrijselijkste verhalen en schroomt niet om ze te vertellen. Het nummer Judgement Day kwam nog niet eerder zo hard binnen.

Ook kleinere ergernissen maken hem kwaad. Zo speelde de band onlangs een show in Utrecht, waarbij op een avond minstens dertig telefoons/portomonees werden gestolen. '"Het saamhorigheidsgevoel binnen de hardcore bloedt dood", aldus de zanger. Daarom, meer dan ooit de boodschap: let goed op elkaar en wees een beetje lief. Hij sluit zijn moment van frustratie af met Sunday Bloody Sunday, om zich vervolgens weer vol positieve energie op het publiek te richten. Na het zoetsappige Live For Better Days voor de dames, is het tijd voor echte hardcore. Op verzoek spelen ze ruim 20 minuten de hardste set van de avond, waarbij er eindelijk een flinke, agressieve pit ontstaat. Iedereen komt aan zijn trekken bij Ignite, het is een machtig mooie avond.

Gezien: Ignite, Maximum Penalty en Smash the Statues
Waar: Poppodium Iduna, Drachten
Wanneer: zaterdag, 15 augustus
 2015
Opkomst: goed


 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland