Eins, Zwei, Drie, Fjouwer!

Bijzonder Duits-Nederlands project vindt dit weekend plaats in Leeuwarden

Redactie ,

Eins, Zwei, Drie, Fjouwer! is een bijzonder Duits-Nederlands project met muzikanten, fotografen en videomakers met een lokale Friese component. Er zullen jonge creatieve Friezen in participeren die meegaan naar Rotterdam, Bremen en Hamburg. Daarnaast zal er een lang weekend in Leeuwarden worden georganiseerd door de Popfabryk, met workshops, optredens, masterclasses, akoestische sessies en opnames.

De Popfabryk (Leeuwarden-NL) en RockCity Hamburg e.V. (Hamburg-DE) participeren in het Europese netwerk Excite. De Popunie (Rotterdam-NL), en Musikszene Bremen e.V. (Bremen-DE) participeren in het Europese netwerk Stage Europe Network. Zakelijk leider van de Popfabryk, Paul Giesen, vertelt: "Met dit project willen we niet alleen de samenwerking tussen twee Nederlandse en twee Duitse organisaties bevorderen, zowel in eigen land als met het buurland, maar ook een pilot project realiseren tussen twee Europese netwerken, waardoor nieuwe dwarsverbanden kunnen ontstaan."

Het weekend in Leeuwarden vindt plaats van 27 tot en met 31 augustus, met optredens tijdens het UITfestival. De bands die participeren in dit project zijn Abdomen (Leeuwarden-NL), Standup '69 (Rotterdam-NL), John Monday (Hamburg-DE) en Yellowtree (Bremen-DE).

"Wij hopen vooral veel te leren over hoe je jezelf als band neer kan zetten, hoe je bezig kan blijven, en hoe je jezelf op de markt kunt zetten", legt drummer Roel Meijer van Abdomen uit. "Het is ook altijd leuk om nieuwe muzikanten te leren kennen en ideeën uit te wisselen. Het liefst zouden we natuurlijk full-time muzikant worden, maar vind daar maar eens een vacature van bij een uitzendbureau en de artiestenuitkering bestaat tegenwoordig ook niet meer. Daarom moet je als band gewoon heel hard werken, en dat willen we dan ook graag doen."

Ook leadzanger en bassist Adrian Boog van Hamburgse band John Monday heeft positieve verwachtingen van de uitwisseling. "Eigenlijk vinden we het vooral leuk dat we nieuwe collega-muzikanten zullen gaan ontmoeten en hen in actie zullen zien", vertelt hij. "Daarnaast is het leerzaam om te ontdekken welke schrijf- en performancetechnieken andere muzikanten, uit andere landen, hanteren. Natuurlijk zouden we het fantastisch vinden om uiteindelijk meer shows in Nederland te mogen spelen en dat is wat we hopen te bereiken met onze deelname aan dit project. Misschien kunnen we er een "partner-band" aan overhouden om samen mee te touren, dat zou geweldig zijn."

"Muziek maken en muziek luisteren, dat is waar ik naar uitkijk!" Vult Roel Meijer (Abdomen) enthousiast aan. "Alle bands gaan videosessies doen, dat moet heel tof worden. En zondag hangen we de hele dag rond de Prinsentuin, naar de andere bands kijken en mogen we zelf een paar keer los in onze thuishaven: de Popbunker. Daar hebben ze ook altijd genoeg bier koud staan. We hebben er veel zin in, we gaan drie dagen lekker bivakkeren in ‘ús stadsje’. En zoals de visie van FNP-raadslid Pier Tilma luidt: "Leeuwarden moet meer uit gaan van eigen kracht en kwaliteiten." Volgens mij gaan we dat met deze groep mensen ontzettend waar maken."

Eins, Zwei, Drie, Fjouwer! zal op zondag 30 augustus tijdens het UITfestival in Leeuwarden te zien zijn tussen 14:15 en 18:30 uur op verschillende locaties in Prinsentuin West, Popbunker (binnen), op het water en Theaterskip Bald'r.