3VOOR12/Friesland tipt: week 16 3VOOR12/Friesland tipt: week 16

Nederrock, Nederpunk, Nederwave en Nederbiet

, Tekst: Wilbert Elting

3VOOR12/Friesland tipt: week 16

Nederrock, Nederpunk, Nederwave en Nederbiet

Tekst: Wilbert Elting ,

Er is veel te doen in Friesland op muzikaal gebied. Waar moet je heen, wat wil je zien? Vind jij het moeilijk om een keuze te maken? Zie jij door de bomen het bos niet meer? 3VOOR12/Friesland biedt uitkomst. Wekelijks zetten onze medewerkers hun concerttips op een rijtje. Wat is interessant en wat moet je deze week eigenlijk écht gaan zien? Deze week de tips van schrijver Wilbert Elting.

(Vrijdag 24 april, 20.00 uur, Iduna)
Tim Knol is één van de beste Nederlandse muzikanten als je het mij vraagt. Hij weet precies hoe hij mooie liedjes moet smeden. Ik ben niet de enige met die mening want Knol is een graag geziene gast op zo'n beetje ieder festival. Afgelopen zomer struinde hij nog dagenlang rond op Welcome to the Village. Daar was hij als folky singer-songwriter één van de publiekstrekkers en tegelijkertijd met zijn punkrockbandje The Miseries één van de ontdekkingen. Tenminste, ik vond ze heel goed te pruimen. Lekker veel energie, lekker gerammel. En Knol had nog steeds goede liedjes. In januari speelden ze in Asteriks een show die volgens de recensent 'geforceerd' overkwam. Hij vond The Miseries maar een middelmatig punkbandje. Oordeel vrijdag zelf in Drachten. Daar gaan de punkers in de herkansing.
(Vrijdag 24 april, 20.00 uur, Podium Asteriks, Leeuwarden)
Tim Knol en The Miseries maken best toegankelijke punk. De postpunk van Rats on Rafts moet je liggen. Maar wie zich niet laat afleiden door de galm en chaos kan zich opmaken voor puur genot. De arrangementen van de band zijn prachtig. Alles vliegt uit elkaar en grijpt elkaar daarna weer vast. Het is heel dwingend en stuwend, wat vooral live goed tot zijn recht komt. Hun recent uitgekomen plaat Tape Hiss kreeg niet voor niets bijna alleen maar jubelende recensies. Support is er van de lokale helden van The Homesick en It Dockumer Lokaeltsje. Gokje, het overgrote deel van het publiek vrijdag heeft die laatste band nog gezien tijdens hun hoogtijdagen in de jaren tachtig.
(Zaterdag 25 april, 20.00 uur, Het Bolwerk, Sneek)
Een band die niet moeilijk doet, is The Kik. Zij maken gewoon simpele 'biet'-muziek. De beat van The Beatles en The Monkees maar dan in het Nederlands. Alles doet denken aan de sixties. Van de VOX-versterkers en Rickenbacker-bas op het podium, tot de zonnebril en strakke broek van frontman Dave von Raven. Het is een beetje een gimmick misschien, maar wel een hele leuke en vrolijke. Als de zon zaterdag een beetje geschenen heeft, dan gaat hun bescheiden zomerhitje 'Simone' er ongetwijfeld in als Gods woord in een ouderling.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland