Interview: Flying Trashcans lanceren nieuwe single Interview: Flying Trashcans lanceren nieuwe single

Kleine jongens worden groot

, Sjoukje Werkman

Interview: Flying Trashcans lanceren nieuwe single

Kleine jongens worden groot

Sjoukje Werkman ,

Een vrolijk viertal uit Leeuwarden, sinds 2010 vormen ze de Flying Trashcans. Eerder werden ze al bestempeld als een stel jonge honden, vanwege hun leeftijd en de enorme dosis energie waarmee ze op het podium staan. Dankzij het Freesonicatraject, waar ze begin dit jaar zijn ingestapt, werken ze aan een stukje professionalisering en hopen ze ook de Friese grens over te kunnen. Tijd om bij te praten met de mannen: 3VOOR12/Friesland in gesprek met Jan Egbers (toetsen/zang) en Wytse Dijkstra (drums).

Er is heel wat veranderd sinds het laatste interview in mei 2013. Tijdens de finale van de Kleine Prijs van Fryslân 2013 ging de winst aan hun neus voorbij, maar sindsdien hebben de jongens van Flying Trashcans echt niet stilgezeten. Naast de studie (want alle bandleden zitten nog op school) waren er een paar indrukwekkende optredens, waaronder het Freeze Festival, de Friese Lente tijdens Eurosonic/Noorderslag en speelden ze in het voorprogramma van Birth of Joy in Leeuwarden.

Ook voor de komende tijd staat er een aantal mooie optredens gepland. Zo speelt de band op het grote podium van het Befrijdingsfestival Fryslân, staan ze op Jailbreak en staan ze geboekt voor Welcome to the Village. Wytse: “Tijdens het Befrijdingsfestival Fryslân mogen we de mainstage openen, daar zijn we best wel trots op. Via Wolf Atlas heeft GK Producties ons geboekt. Voor de overige optredens hebben we veel te danken aan Freesonica.”

Freesonica
Sinds afgelopen januari zijn ze betrokken bij Freesonica,  een project waarbij talentvolle Friese popacts gedurende een jaar begeleid worden, zodat ze op een professionele manier kunnen opereren binnen het Nederlandse popcircuit. Jan: “Het is ontzettend leerzaam. We worden echt gecoacht. Zo krijgen we workshops over wat er op ons af kan komen. Het is niet alleen als band heel nuttig, ook persoonlijk groei je hierdoor.” Wytse vult aan: “Het is fijn dat er iemand met je meekijkt, er zijn zoveel dingen die op je af komen. Met Freesonica in de arm hoeven we zelf niet overal aan te denken en kunnen we doen waar we goed in zijn, muziek maken.”
 
Wytse: “Nu kennen de mensen ons van horen zeggen en is het live geluid voldoende om ergens te mogen spelen. Wil je de Friese grens over, dan is alleen mond-tot-mondreclame niet voldoende en wil je graag laten horen wat je in huis hebt. Een single is daarom een goed begin.”
Opnames
Op het moment van ons gesprek is de debuutsingle zo goed als af. Glunderend vertelt Wytse: “Ons werk zit er op, nu de afwerking nog. Ze zijn nu bezig met het masteren.” Donderdag 1 mei verschijnt de single online: Luxury/Three Hours. De single is opgenomen in de No Pussy Blues Studio. Jan: “Een toffe studio. Veel vintage en analoog geluid, werkt erg inspirerend. We hadden een aantal tips gekregen voor goeie studio’s, waarbij deze als beste uit de bus kwam.”
 

“Eén van onze wensen was, zoals gezegd, om de nummers live in te spelen. In twee dagen waren we klaar. De eerste dag waren we voornamelijk bezig met het zoeken naar en het afstellen van het perfecte geluid, een dag later hebben we de muziek ingespeeld. Dat ging heel vlot eigenlijk. Misschien ook omdat je weet dat het in twee dagen ‘moet’, je hebt geen tijd om te treuzelen en om te hangen.”

“De single is live ingespeeld”, vertelt Wytse. “We willen toch vooral het live gevoel terug laten komen. Ons samenspel is wat het geluid zo eigen maakt, dat is moeilijk vast te leggen wanneer je allemaal afzonderlijk van elkaar inspeelt. De bijbehorende videoclip, opnames van onze show in het voorprogramma van Birth of Joy, helpt om dat gevoel vast te houden.”
 
Toekomst
Voorzichtig kijken ze naar de toekomst. Drie van de vier muzikanten van Flying Trashcans zitten in het eindexamenjaar en Wytse is student aan de Academie voor Popcultuur. Jan: “Het is een spannende periode. Na de eindexamens nemen we een korte vakantie, maar daarna willen we zoveel mogelijk repeteren en hopelijk optreden.” Dat repeteren doen ze tegenwoordig op een nieuwe locatie. Niet meer in de oude drumschool, maar de band heeft een ‘eigen’ oefenruimte . Jan: “Het is voor iedere band natuurlijk belangrijk om goed te oefenen, maar voor ons helemaal. We moeten perfect op elkaar ingespeeld zijn.  Een van onze kenmerken is om elkaar de vrije hand te geven, er is ruimte voor creativiteit en solo’s tijdens het optreden. Om dat niet rommelig te laten verlopen, moet je perfect op elkaar ingespeeld zijn. We willen in de zomer nóg intensiever aan de slag. Want als je echt iets wilt, dan lukt het wel.”


---
De single Luxury/Three Hours van Flying Trashcans is gratis te downloaden via Soundcloud en Bandcamp.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland