#KPVF14 finalisten: The Hunting Party

Doorstart zorgt voor nieuwe energie en speelplezier

Theo van der Veer ,

Het is inmiddels een begrip geworden: de Kleine Prijs van Fryslân. Hoewel de naam anders doet vermoeden, is het winnen van deze prijs een grote stap in de muzikale carrière van beginnende, lokale bands. Na een aantal voorrondes verspreid over de hele provincie en drie halve finales, is het op zaterdag 7 juni tijd voor de grote finale in Poppodium Romein te Leeuwarden. 3VOOR12/Friesland stelt de finalisten aan je voor. Deze keer: The Hunting Party.

The Hunting Party is een driekoppige rockband uit Leeuwarden. Het geluid van de band kun je omschrijven als alternatief of indie met een vleugje post-rock. De drie bandleden hebben zeer uiteenlopende muzikale voorkeuren met enkele gemeenschappelijke delers als Motorpsycho, …And You Will Know Us By The Trail Of Dead, dEUS en Dillinger Escape Plan. 3VOOR12/Friesland in gesprek met gitarist Jeljer Glashouwer, drummer Arjen Poppinga en zanger/bassist Folkert Stuiver.

Dat The Hunting Party vooraf al gezien wordt als een kanshebber voor de Kleine Prijs van Fryslân, is gezien de schat aan ervaring niet vreemd. De heren maakten in het verleden deel uit van de Leeuwarder indieband Passengers. Toch zorgt dit niet voor extra druk. Folkert: “Ons leven is niet minder leuk als we de KPvF niet winnen. Winst versnelt alleen wel de doelen die we hebben, zoals het maken van een album. Het stoppen met Passengers was destijds een akelige ervaring, maar achteraf gezien was het een zegen. Wij spelen met zijn drieën nu ruim acht jaar samen en sinds we als The Hunting Party optreden, levert dat vooral nieuwe energie en speelplezier op.”

De band steldt zichzelf vanaf het begin dan ook geen grote doelen. Na het avontuur met Passengers willen de heren terug naar de bron, plezier maken. Het verkrijgen van wereldfaam is dan ook niet het doel van de deelname aan de KPvF voor de band. Ze doen mee om zoveel mogelijk op te treden. Folkert: “We zijn nog een jonge band en hebben in deze bezetting live ervaring nodig. We willen een nieuw publiek bereiken.”

Het lijkt alsof The Hunting Party vrij eenvoudig in de finale kwam, maar Folkert betwijfelt dat. “De voorronde in Burgum wellicht, omdat we daar zowel de juryprijs als de publieksprijs wonnen, dat is goed voor het zelfvertrouwen". De halve finale in Iduna ziet hij anders, “we hadden nooit gedacht daar een ronde verder te komen, want iedereen was erg onder de indruk van Djûke, zij kreeg na al het gitaargeweld de zaal stil. We dachten na haar optreden dat we een plek in de finale wel konden schudden. De jury had het er lastig mee, daarom hebben ze ons samen met Djûke en Shovelle la Somé door laten gaan. Dat we de finale hebben gehaald voelt goed.”

Op de vraag of we nog iets speciaals kunnen verwachten in de finale is het antwoord kort.  “Verwacht in de finale geen spectaculaire dingen van ons. Geen attributen als gigantische ballonnen of danseressen in kooien, dat is helemaal niet waar onze muziek om vraagt, wij laten liever de muziek spreken.”

De toekomst ziet er hoe dan ook, goed uit voor The Hunting Party. Het speelplezier is terug en plannen zijn in de maak om een album of een EP op te nemen. Het materiaal is er en de heren willen er dolgraag mee aan de slag. Het financiële aspect maakt dat we nog even geduld moeten hebben. Wie weet biedt de winst bij de Kleine Prijs van Fryslân hier uitkomst. Maar zover is het nog niet.