#KPVF14 finalisten: The Homesick

“Wij zijn heer en meester over de instrumenten der rock ’n roll!”

Bente Hout ,

Het is inmiddels een begrip geworden: de Kleine Prijs van Fryslân. Hoewel de naam anders doet vermoeden, is het winnen van deze prijs een grote stap in de muzikale carrière van beginnende, lokale bands. Na een aantal voorrondes verspreid over de hele provincie en drie halve finales, is het op zaterdag 7 juni tijd voor de grote finale in Poppodium Romein te Leeuwarden. 3VOOR12/Friesland stelt de finalisten aan je voor. Deze keer: The Homesick.

Eigenaardige lui, The Homesick. Al kenmerkt ze dat wel en staan ze hoogstwaarschijnlijk (mede) hierdoor in de finale van de Kleine Prijs van Fryslân, dit jaar. De Dokkumer band bestaat uit Jaap van der Velde, Erik Woudwijk en Elias Elgersma. Laatstgenoemde vormt tevens het brein achter een ander momenteel goedlopend project, genaamd Yuko Yuko. Het drietal maakt naar eigen zeggen een combinatie van cultnoise, dreampunk en psych-pop en brengt zelf opgenomen materiaal uit op het netlabel Purple Noise Record Club, dat opgericht is door henzelf.

Reden voor The Homesick om deel te nemen aan de KPVF is op zijn minst origineel te noemen. “We waren allemaal vrijgezel en dachten op deze manier leuke meisjes te verleiden. Vooral omdat we ook heer en meester zijn over de instrumenten der rock ’n roll.” Dat de band nu finalist is, is volgens de jongens volledig te wijten aan het spelen met geluksplectra tijdens iedere voorronde. “Elias, de Messi van de band, heeft De Vuurschpuwer en Jaap, de Suarez, heeft de Dunlop Deluxe. Erik gebruikt geen plectrum. Dat is meer een fingerpickingspecialist, net als Mark Knopfler.” Juist.

Onlangs bracht de band de nummers Cut Your Hair en Station Street uit, wat volgens hen aanlopen zijn richting twee full-length EP’s. Daarvan noemen ze de eerste The Homesick’s Greatest Hits en de tweede Homesick’s Best Of (The Singles). “Ook willen we een dorpsfeesttour realiseren, waarbij we elk weekend in een zweterige tent vol dronken boeren onze magische klanken ter ore brengen”, vertelt de band. “Als het nodig is zelfs covers van de klassieke Neerlandse Vikinglegendes.” Ach, laten we die beloftes maar met een vrachtwagen zout nemen.

Het winnen van de Kleine Prijs vindt de band belangrijker dan dat Jaap slaagt voor zijn Havo-diploma. Om die reden zet het drietal absoluut zijn beste beentje voor tijdens de finale in Poppodium Romein. “We proberen zoveel mogelijk op balbezit te spelen, want zoals Kurt Cobain vaak zei: Als je de bal niet hebt, kun je ook niet scoren!” Toch apart, als je daarna aangeeft dat spelen op de paardendagen te Driezum in 2016 je uiteindelijke doel is. Dat The Homesick een band is met een compleet eigen en onpeilbare stijl die op ieder gebied doorgevoerd wordt, is in ieder geval duidelijk en daar zijn de relatief jonge muzikanten om te bewonderen.