#KPVF14 finalisten: Nicsz #KPVF14 finalisten: Nicsz

“We willen lol maken en mensen laten genieten van onze muziek.”

, Bente Hout

#KPVF14 finalisten: Nicsz

“We willen lol maken en mensen laten genieten van onze muziek.”

Bente Hout ,

Het is inmiddels een begrip geworden: de Kleine Prijs van Fryslân. Hoewel de naam anders doet vermoeden, is het winnen van deze prijs een grote stap in de muzikale carrière van beginnende, lokale bands. Na een aantal voorrondes verspreid over de hele provincie en drie halve finales, is het op zaterdag 7 juni tijd voor de grote finale in Poppodium Romein te Leeuwarden. 3VOOR12/Friesland stelt de finalisten aan je voor. Deze keer: Nicsz.

In de finale van de KPVF dit jaar schitteren bijzonder veel jonge muzikanten. Eerder werden de heren van The Homesick al uitgelicht. Ditmaal is het de beurt aan het ook al zo jonge, uit Bolsward afkomstige Nicsz. Deze poprockband bestaat uit broers Klaas en Willem Zijlstra, Sjoerd de Vries en Sytse de Witte. Vrijdag 9 mei presenteerden zij hun debuutalbum Mr. in Het Bolwerk in Sneek. “Dat was te gek, een volle zaal en enthousiast publiek”, aldus frontman Sytse.

Nicsz maakt stevige, aanstekelijke poprock met invloeden vanuit de punk en funk, zo is de eigen omschrijving. Inspiratie halen de mannen uit bands als Red Hot Chili Peppers, Biffy Clyro en Nirvana. Op het debuutalbum hoor je dit duidelijk terug. Twaalf uptempo nummers met herkenbare en vooral steady drumpartijen, energieke zanglijnen en funky bas- en gitaarriffs.

Dat de band sterk genoeg blijkt om overeind te blijven staan tot in de finale is geen enorme verrassing. "We zijn relatief jong, maar toch al dik vier jaar bezig. We hebben inmiddels meer dan honderd optredens gedaan en zijn daardoor goed op elkaar ingespeeld", legt Sytse uit. "We spelen steeds strakker en komen daarnaast steeds meer tot een eigen geluid door veel te spelen en ervaring op te doen." De KPVF zien de mannen van Nicsz als een kans om verder te komen op verschillende vlakken. "Dat we in de finale staan geeft al een boost qua publiciteit en dat is altijd goed. We willen graag meer optreden en onze muziek bekend maken onder een groter publiek. We hopen dat onze nummers uiteindelijk gedraaid worden op de grotere radiostations als 3FM."

“Belangrijk is vooral dat we veel lol maken en mensen laten genieten van onze muziek. We hebben net een contract getekend bij boekingsbureau Kik Events en hopen dat we door deze samenwerking op meer plaatsen, ook buiten Friesland, kunnen spelen.” Het optreden van Nicsz op Oerrock Festival vormt volgens Sytse een mooie start, de band opent voor onder andere Taymir, Town of Saints en Douwe Bob.

Dat Nicsz terecht in de finale staat is zeker, vooral na het lovende jurycommentaar tijdens de voorrondes. Onder andere de samenzang, arrangementen en de ritmesectie werden bewonderd. "Het winnen van de KPVF zou mooi zijn", geeft Sytse toe, "maar de concurrentie is sterk. David and The Dutchmen hebben denk ik ook een grote kans om te winnen. Zij wonnen de halve finale waar wij ook aan meededen en dat zegt wel wat.” Wat de uitkomst ook mag zijn, de vier heren van Nicsz kijken enorm uit naar hun moment op de planken, 7 juni in Poppodium Romein.

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland