#FF13: Pioneers of Love legt een tijdbom op Freeze

Veelbelovend nieuw materiaal slaat niet meteen aan

Tekst: Martin van der Meer | Foto's: Lisa Boels ,

Één van die bands die voor het Friese publiek nauwelijks nog een introductie nodig heeft is Pioneers of Love. De heren waren een tijdje onder de radar in Berlijn om aan nieuwe songs te werken, die ze tijdens Freeze primeurden. In de foyer kwam veel nieuwsgierig publiek buurten voor POL 2.0, die zowel qua geluid als gezicht een nieuwe kant van zich liet zien.

HET CONCERT:
Pioneers of Love, Freeze Festival, Foyer, 28 september 2013
 
DE ACT:
Al jaren draaien ze mee in de Eredivisie van de provinciale popscene en beginnen ze ook op landelijk gebied aan de deur te kloppen. Met tophit 'Walhalla' schopten de Pioneers het zelfs tot 3FM Serious Talent (en bijna een Megahit). Na een adempauze om aan nieuw materiaal te werken is het viertal terug met een nieuwe look & sound.
 
HET NUMMER:
Als eerste single is 'Closer' misschien wel het vlaggenschip van de nieuwe Pioneers of Love-sound. Er klinkt zeker een gezonde dosis hitpotentie in door met net iets meer nadruk op de aanwezigheid van electronica. 'Closer' is misschien geen instanthit als 'Walhalla', maar wel één die na een paar keer luisteren ineens erg lekker valt.
 
HET MOMENT:
Set-afsluiter 'New Frontiers', als de foyer half leeg is (iedereen die niet naar Therapy? is gegaan wordt oprecht bedankt door zanger Jeroen Grendelman) wordt wel heel vlammend gebracht. Zoals we van Pioneers of Love gewend zijn. Inclusief een heerlijk jammerend outtro.
OOK OPMERKELIJK:
Electronisch, bijna licht-exotisch. De nieuwe (nee, volgende) single 'Take It Slow' is wat experimenteler. Een soort frisse wind die door het nieuwe POL-werk waait, waar duidelijk goed over nagedacht is.
 
HET PUBLIEK:
Er is veel belangstelling, maar weinig respons. De voorste rijen bestaan uit mensen die blijven staan, springen en klappen, maar verder naar achteren in de foyer is er vrij veel doorloop. Sommige bezoekers vinden het geluid tevens te hard staan, getuige het aantal oordopjes dat uit de broekzakken worden gehaald.
 
HET OORDEEL:

De Pioneers hebben nog wat tijd nodig met nieuwe nummers. Ze knallen er vol in, maar slaan niet meteen in als een bom. Ja, een tijdbom misschien. Eentje waarvan je weet dat die over wie-weet-hoe-lang gaat barsten. Want knallen kun je wel aan deze Leeuwarders overlaten.

DE FOTO: