#KPVF finalisten: Yellow House 21 #KPVF finalisten: Yellow House 21

'Irak was iets heel bijzonders, het spelen voor tienduizenden mensen was geweldig'

, Obe Alkema

#KPVF finalisten: Yellow House 21

'Irak was iets heel bijzonders, het spelen voor tienduizenden mensen was geweldig'

Obe Alkema ,

In meer dan tien voorrondes verspreid over de hele provincie streden bandjes om een felbegeerde plek in de finale van de Kleine Prijs van Fryslân. Inmiddels liggen ook de drie halve finales achter ons en zijn de finalisten van 2012 bekend. 3voor12 Friesland stelt ze stuk voor stuk aan je voor, met deze week: Yellow House 21!

De vijfkoppige band Yellow House 21 bestaat krap anderhalf jaar, en ze staan nu al in de finale van de Kleine Prijs van Fryslân.

Marco Buffing (zang/gitaar) en Luc Wessels (drums) waren allebei leden van het popbandje SEND. Toen ze hiermee stopten, wilden ze nieuwe wegen zoeken om hun muzikale ideeën uit te werken. Buffing: “We waren erg geïnteresseerd in de Ierse folkmuziek en de invloeden van Fleet Foxes, Mumford and Sons en Bon Iver. We besloten om voor de nieuwe band een trip te maken naar Dublin, om hier inspiratie op te doen en nummers te schrijven.” Ze verbleven in Dublin in een jeugdhostel, afdeling Yellow House, kamernummer 21. Na deze trip breidde de band zich uit met Anne Gerlin Struijk (zang/gitaar), Tim Schuurman (basgitaar) en Jonathan Griffioen (toetsen). Centraal staat de vocale interactie tussen Buffing en Struijk, begeleid door “een bijzonder instrumentarium”, wat zorgt voor “onze unieke sound”.

En toen besloten ze om mee te doen aan de Kleine Prijs van Fryslân. Buffing: “Na anderhalf jaar lang gerepeteerd en opgetreden te hebben waren we er klaar voor om Friesland en de rest van het land kennis met ons te laten maken.” En sinds 7 april weten ze dat ze in de finale staan. De jury oordeelde dat Yellow House 21 “een muzikaal zeer sterke en volwassen band is.” Het was niet iets waar Yellow House 21 vanuit was gegaan. Buffing: “We zijn ervan bewust dat mensen onze muziek of heel gaaf vinden of niets vinden. Dit is iets goeds, want zo kunnen we specifieker op onze doelgroep inspelen.” Dat hun muziek ook goed aanslaat bij de jury is ook een steuntje in de rug. En nu nog de finale winnen. Waarom? Buffing: “We hebben een eigen sound. Onze sound is nog niet bekend in Friesland/Nederland. Ook onze opzwepende nummers dragen bij aan onze energieke uitstraling op het podium.”

Yellow House 21 heeft er al een onvergetelijk project opzitten: optreden in Irak. Buffing: “Irak was iets heel bijzonders. Het spelen voor tienduizenden mensen was geweldig.” Ze zijn op dit moment aan het kijken of er in de toekomst nog zo’n project mogelijk is. Daarnaast hebben ze laatst hun EP The Land Where I Belong opgenomen. Op dit moment zijn er nog geen concrete plannen voor een nieuw album, maar het idee is er wel. “Ik zou zeggen: houd ons in de gaten. Het zit eraan te komen.”

---

De finale van de Kleine Prijs van Fryslân is op 2 juni in Poppodium Romein.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland