#KPVF finalisten: Croonparade #KPVF finalisten: Croonparade

'We zien wel of we er interessante reacties of contacten aan over houden'

, Obe Alkema

#KPVF finalisten: Croonparade

'We zien wel of we er interessante reacties of contacten aan over houden'

Obe Alkema ,

In meer dan tien voorrondes verspreid over de hele provincie streden bandjes om een felbegeerde plek in de finale van de Kleine Prijs van Fryslân. Inmiddels liggen ook de drie halve finales achter ons en zijn de finalisten van 2012 bekend. 3voor12 Friesland stelt ze stuk voor stuk aan je voor, met deze week: Croonparade!

Uit een singer-songwriterproject van zanger Marius van der Leij is Croonparade ontstaan. Van der Leij is nu ook gitarist, net als Michiel Mozer. Bassist Ype Koopman en drummer Cristiaan Visser maken het plaatje compleet. Tot ongeveer een maand of drie geleden was er ook nog een vijfde bandlid, namelijk gitarist Jeroen ter Horst. Stijlverschillen en andere ideeën over de richting van de band, leidden tot het onvermijdelijke afscheid.

Nu de band het singer-songwriterschap achter zich heeft gelaten en meer richting het alternatieve rock segment beweegt, gaat het bij Croonparade vooral om sfeer in de muziek en in de band. “Aan de ene kant hebben sommige liedjes pakkende melodieën, aan de andere kant creëren we ruimtelijke sfeerstukken.” Na het vertrek van Ter Horst hebben de overige leden de tot dan toe gecomponeerde liedjes dermate aangepast, zodat ze binnen de nieuwe bezetting geschikt bleven om te spelen. Mozer: “Onze veranderde composities sluiten beter aan bij de nieuwe richting. Er is veel meer ruimte ontstaan.”

En nu is er de finale van de Kleine Prijs van Friesland. Mozer zelf had niet al te veel verwachtingen van de wedstrijd. “Ik had me expres niet de vraag gesteld of we in de finale zouden komen en dacht meer van: we zien wel of we er interessante reacties of contacten aan over houden.” Tevens had Mozer het niet verwacht vanwege de diversiteit van de acts in de halve finale. “Het zal niet puur om kwaliteit zijn gegaan bij de halve finales”. Of ze nu de finale winnen of niet, na de Kleine Prijs van Friesland wil Croonparade zo veel mogelijk toeren.  “We zijn namelijk bezig met een langere set waarbij ook licht en geluid een grote rol gaan spelen.” Naast muziek van hun EP The Failure That Attracts willen ze ook nieuw materiaal gaan spelen, want dat is er al. Een tweede EP ligt volgens Mozer dan ook binnen handbereik.

---

De finale van de Kleine Prijs van Fryslân is op 2 juni in Poppodium Romein.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland