#KPVF finalisten: Blue June #KPVF finalisten: Blue June

'Uiteindelijk is muziek geen wedstrijd'

, Niels Lahuis

#KPVF finalisten: Blue June

'Uiteindelijk is muziek geen wedstrijd'

Niels Lahuis ,

In meer dan tien voorrondes verspreid over de hele provincie streden bandjes om een felbegeerde plek in de finale van de Kleine Prijs van Fryslân. Inmiddels liggen ook de drie halve finales achter ons en zijn de finalisten van 2012 bekend. 3voor12 Friesland stelt ze stuk voor stuk aan je voor, met deze week: Blue June!

Op de basisschool komt Pien Breeuwsma er al achter dat ze muzikante wil worden. Onder de naam Blue June wordt deze droom werkelijk en dit jaar staat ze voor het eerst in de finale van de Kleine Prijs van Fryslân.

Een enkeling van ons heeft op de basisschool les gehad van een meester of juf die leren leuk maakte. Neem nu juf Josette. Bepakt met een gitaar leert zij haar leerlingen rekenen, taal en topografie. Één van die leerlingen is Pien Breeuwsma. Juf Josette inspireert haar om ook gitaar te gaan spelen. Na verloop van tijd begint Pien liedjes te schrijven, de basis voor een muzikale carrière is gelegd. "Toen ik vijftien was, begon ik er ook bij te zingen", blikt Pien terug. "Hierdoor werd ik steeds enthousiaster en kwam ik erachter dat ik echt verder wilde met het maken van eigen muziek".

De inspiratie voor haar muziek haalt ze uit de soulvolle sound van Etta James en de blues van bands als The Doors. Het geluid is er, maar wat nog ontbreekt is een pakkende naam. "Ik ben geïnspireerd door de blues, in juni geboren en ben een echt buitenmens", vertelt Pien. "Samen met een groep vrienden combineerde ik deze elementen, en kwamen we op de naam Blue June."

Op haar opleiding begint ze aan een zoektocht naar bandleden. Pien: "Ik heb net zo lang gezocht tot ik mensen vond die echt bij mijn muziek pasten. Ik wil dat de band mijn muziek snapt, zodat we de muziek met z'n allen met dezelfde intentie kunnen overbrengen." Samen met haar band neemt Pien een demo op, On the Road. Hoewel de invloeden van de blues duidelijk hoorbaar zijn, is ze vooral bezig om haar eigen sound te ontwikkelen.

"Het schrijfproces vind ik erg belangrijk. Daar wil ik ook graag de meeste tijd aan besteden. Maar ik ben ook echt een dromer. De plannen die ik heb, wil ik dan ook het liefst meteen uitvoeren." Maar voor de Kleine Prijs van Fryslân maakt ze een uitzondering. "Ik volg de wedstrijd al een aantal jaar maar ik voelde me dit jaar pas echt klaar om mee te doen", vertelt Pien. "Ik vond het tijd om mezelf te laten zien als singer-songwriter."

De verwachtingen voor de finale houdt ze vooralsnog op de vlakte. Doordat er vele verschillende genres zijn, is het moeilijk om vooraf een winnaar te voorspellen. "Het maakt de finale voor het publiek, de jury en de bands zelf, erg interessant", blikt Pien vooruit. "Uiteindelijk is muziek niet een wedstrijd. Het is puur wat het beste in de smaakt valt."

---

De finale van de Kleine Prijs van Fryslân is op 2 juni in Poppodium Romein.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland