De Beerenburch is myn sjirurch De Beerenburch is myn sjirurch

Rock Werchter 2009

, Sierd van der Bij

De Beerenburch is myn sjirurch

Rock Werchter 2009

Sierd van der Bij ,

In 2006 was een dagje Pinkpop voor mij al reden genoeg om de grote stap richting het oosten, naar Sziget te zetten. Een ervaring die ik nooit meer zal vergeten en sindsdien ieder jaar over doe. Andere festivals gaan er bij mij ook wel in, maar als je het Napels van de festivals al hebt gezien, is het bijna moeilijk om niet alsmaar te vergelijken. ... Amai! dit is Rock Werchter!

Rock Werchter 2009

Twee auto's, negen klaaikluten en Piter Wilkens die door de speakers blaast. Episch. Op naar Belgie en op naar het festival dat dit jaar met het summum van affiches is gekomen. Een festival waar je naast al het geouwehoer op de camping ook nog eens kunt gaan genieten van namen als The Prodigy, Oasis, Metallica en natuurlijk Lady Gaga! Je kijkt er een half jaar naar uit, ziet het als het ultieme aperitief voor Sziget maar beseft bij de aftrap dat dit nog wel eens het hoogtepunt van 2009 kan worden. We komen rond vier uur in de ochtend aan bij camping A2 en wachten daar op het openen van de deuren. Een paar slokjes vodka, een voetbal en de tijd vliegt voorbij. Voor negenen staat de tent en probeer je het overgeslagen nachtje in te halen. Maar er was iets met die weersvooruitzichten. Amai ja, het kwik stijgt al snel tot een graadje of 35 en de slaap is verloren.

De dag, echter, is begonnen. De helft van onze groep gaat voor de eerste volledige destructie in de pit bij Eagles Of Death Metal. De andere helft vergrijpt zich aan patat met extra zout en de eerste koude pintjes. Ook destructief. En daarmee is de trend gezet. Rondstuiteren met een zwaar hoofd tot het echt stuiteren is geblazen. De arrogantie van Oasis is passé en de volksmenners van The Prodigy komen ons circlepits geven en zorgen ervoor dat alle tienduizenden toeschouwers eventjes gaan zitten. Erg knap en ontspannend. Dat stukje ontspanning mist normaalgesproken op een festival. Een nacht overslaan en de rest van het weekend een absoluut maximum van 5 uur slaap per dag. 4 dagen lang jezelf bloot stellen aan de ariba-ariba-andele-griep, omdat het kan.

Maar gelukkig is er Beerenburg. Beerenburg bespaart je levensverzekeringen en torenhoge ziektekosten. Beerenburg is jouw chirurg en brengt je er ´s ochtends weer boven op. Je kunt je weer vergrijpen aan Jupiler, frietekes en de beste bands van het moment. Je vrienden ontpoppen zich tot Hollanse hoeren met megagrote tetten en trekken voor iedere willekeurige Vlaming hun boxershort omhoog. Jointjes worden er genoten en vrienden worden er gemaakt. Australiers gebruiken hun slippers als rietjes en dragen jouw boxershort als bandana. Diezelfde boxer die doordrenkt is met zonnevocht en verschaald bier. Het kan, het mag en het gebeurde op Rock Werchter. Maar! Rock Werchter is een tikkeltje beschaafder dan Sziget. Sorry.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland