Freeze 2011: Triggerfinger wil niet popsterreke spelen Freeze 2011: Triggerfinger wil niet popsterreke spelen

Vlaamse bescheidenheid met Ruben Block

, Sierd van der Bij

Freeze 2011: Triggerfinger wil niet popsterreke spelen

Vlaamse bescheidenheid met Ruben Block

Sierd van der Bij ,

‘Ik denk dat ik wel eens eerder in Leeuwarden gespeeld heb, maar dat kan ik mij zo direct niet voor de geest halen’, vertelt Triggerfinger’s frontman Ruben Block aan 3VOOR12/Friesland. Samen kijken we vooruit naar dat wat opnieuw komen gaat in Leeuwarden. ‘Poppodium Romein? Dat zegt mij inderdaad iets.’

Vlaamse bescheidenheid met Ruben Block

“Ik denk dat ik wel eens eerder in Leeuwarden gespeeld heb, maar dat kan ik mij zo direct niet voor de geest halen”, vertelt Triggerfinger’s frontman Ruben Block aan 3VOOR12/Friesland. Samen kijken we vooruit naar dat wat opnieuw komen gaat in Leeuwarden. “Poppodium Romein? Dat zegt mij inderdaad iets.”

Het is alweer even geleden dat het Vlaamse Triggerfinger ons Leeuwarden heeft aangedaan. Dat een band met het allure van Triggerfinger dat vergeet is gezien de in de verstreken tijd afgevinkte steden niet zo gek. Festivals als Pinkpop, Lowlands, Pukkelpop en Rock Werchter zijn dit seizoen wederom de revue gepasseerd en er komen alsmaar meer belangrijke adressen bij. “We hebben het geluk gehad dat we heel veel goede concerten hebben kunnen spelen. Dit is wel mijn favoriete zomer tot nu toe”, vertelt Block die
vervolgens de vraag of dit het hoogtepunt van Triggerfinger is af doet met een bescheiden ‘dat weet ik niet.’

“Het muzieklandschap is heel grillig en wispelturig. Dat wat vandaag werkt, staat morgen bij het oud papier.” Block is niet van gisteren en heeft gedurende zijn muzikale carriėre genoeg mee gemaakt om uit ervaring te spreken. Het zijn de jaren ’80 als Block met vrienden de met rockabilly doorspekte Franky & The Rednecks begint. “Rockabilly heeft mij geleerd gitaar te spelen. Ik was gefascineerd door de gitaarkunsten van The Cramps’ Poison Ivy die een oranje Gretsch gitaar had. Door haar ben ik gaan kijken naar gitaren en ik vond door omstandigheden ook zo’n Gretsch”, aldus Block. Wanneer het niets meer wordt met Franky & The Rednecks beginnen Block en zijn vriendin de band Sin Alley. Een geslaagde cross-over van psycho, rockabilly en surf is het gevolg. “Rockabilly-fans keken op festivals een beetje met argusogen toe, maar er waren ook veel mensen die het erg goed vonden.”

Kanaliseren

Het doet Block beginnen over de randjes van de popmuziek. “Ik vond het allemaal fijn. De bijbehorende modeverschijnselen zijn fascinerend. Die hoeven niet zo strak en juist te zijn. Het past bij rockabilly, maar uiteindelijk heeft ieder muziekgenre zijn eigen aanleunende modeverschijnselen”, vertelt de man die zelf ook graag goed gekleed het podium beklimt. Block lacht als het om zijn eigen rock ‘n roll stijl gaat. “Ik ben eigenlijk een rustig, genuanceerd iemand. Mijn heftige kant speelt zich op het podium af.” Maar of dit tegenwoordig nog net zo heftig is als gisteren? “Ik denk dat naarmate je ouder wordt, je doelgerichter wordt. Je wordt niet minder heftig, maar bent in staat om het beter te kanaliseren. Als je jong bent, ben je eerder een loose canon die alle richtingen op kan schieten. De intensiviteit van het kanaliseren bevalt me enorm, maar ik vind het ook fijn om naar iets ongeremd energieks te kijken.”

Aankomende zaterdag staan er veel jonge energieke collega’s op het podium van Freeze. Voor de talenten van Friesland heeft Block niet zoveel mee te delen: “Iedereen moet een beetje zijn eigen weg vinden. Je moet doen wat goed bij je voelt en wat bij je past. In de eerste plaats begin je omdat je iets graag wilt. Ons uitgangspunt van nu is dat we het doen omdat we het moeten doen. Je wilt spelen en een stuk van jezelf naar buiten brengen.” Voor Triggerfinger is er de in loop der jaren een hoop veranderd, maar voor Block staat het plezier nog fier overeind. “Je moet daarentegen wel begrijpen dat we een klein bedrijfje runnen. We moeten goede concerten afleveren, omdat we ook op de inkomsten en de uitgaven moeten letten.” Het is een taak die de band nog steeds het liefst voor eigen rekening neemt.

Popsterreke

“Je wordt er wel moe van,” bekent de Vlaming. “Maar het is belangrijk om eigen verantwoordelijkheid te houden. We willen komend jaar graag weer een plaat opnemen in Los Angeles.” Of dat wederom met Greg Gordon gaat gebeuren is nog onzeker. “Zijn agenda moet het maar net toe laten”, aldus een immer bescheiden Block. De typische Vlaamse bescheidenheid komt het meest naar voren als Block gevraagd wordt of het publiek de drukte naast het optreden niet te vaak onderschat. “Het is niet altijd popsterreke spelen. Dat is een beetje een term bij ons. Wij blijven het liefst normaal, maar als iemand anders popsterreke wil spelen dan moet die iemand dat vooral doen. Die mensen geven het muzieklandschap soms kleur. Voilá.”

Geen popster, maar als het gaat om sex, drugs en rock ’n roll moet de Vlaming toch meer dan genoeg aandacht krijgen van de vrouwen. “Ik krijg de meeste aandacht van mijn dochter van drie”, lacht Block die met zijn vriendin ook een zoon van zes heeft. “Ze zien me wel eens op televisie. Ze weten zo langzamerhand mijn nummers te herkennen als ze die op de radio horen. ‘Papa, dat ben jij op de radio’ zeggen ze dan. Soms een beetje vreemd, maar ook hartstikke leuk”, besluit Block. “Als de tijd daar is, is er een huis vol gitaren en versterkers. Dan mogen ze ook de rode Gretsc
h proberen"

---
Triggerfinger speelt zaterdag op het Freeze Festival om 22.40 uur in de Friesland Bank Zaal in De Harmonie

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland