Wie mag Wâldrock openen? Wie mag Wâldrock openen?

Deelnemers Slach om Wâldrock bekend

, Sierd van der Bij

Wie mag Wâldrock openen?

Deelnemers Slach om Wâldrock bekend

Sierd van der Bij ,

‘Dan is het moment daar. Wie heeft het hardst gestreden? Wie is de Friese opener van Wâldrock 2008? Greyline! Jawel, de heren hebben verdiend hun plek veroverd in de line-up van dit oer Friese festival. Gefeliciteerd heren, 3VOOR12 Friesland ziet jullie graag terug op Wâldrock!’

Deelnemers Slach om Wâldrock bekend

In het weekend van 1 mei kunnen we de naam Greyline vervangen door die van een andere Friese metalband. Dan staat namelijk weer de Slach om Waldrock op het programma in Poppodium Romein. Een bandbattle die sinds jaar en dag vooraf gaat aan het grootste festival van Friesland. Deze wedstrijd is van onpeilbaar belang voor de Friese bands, omdat hen een kans gegeven wordt met de groten der aarde op te treden. Jarenlang ga je helemaal uit je dak op de muziek van Motorhead en Carcass en dan krijg je op een gegeven moment de onvoorstelbare eer het podium te delen met Lemmy en Bill Steer.

Dit jaar hebben maarliefst twintig Friese bands, met wortels in de meest uiteenlopende takken van de metal, zich aangemeld voor de Slach om Waldrock. In samenwerking met het Berlikumse Fearsome Records heeft de organisatie van Waldrock zes bands gekozen die vrijdag 1 in Poppodium Romein mogen laten zien wat ze in hun mars hebben. De volgende bands komen in aanmerking voor het completeren de line-up van Wâldrock.

Noir: Met invloeden van Tool, Isis en Deftones en lovende recensies van onder andere LiveXS maken de jongens van Noir, die tegenwoordig vanuit Groningen het land veroveren, een redelijke kans om de Slach te winnen.

Existance Denied: Maar er zijn meer bands die lovende recensies van de toonaangevende bladen gekregen hebben. Zo ook Existance Denied, die 1 mei  zijn pakkende melodische metal de zaal in zal gooien.

MG=MW: Als de reviews je de grootste kansen geven, dan is MG=MW toch wel het vlaggenschip van de pers. My Girlfriend = My Weapon beukt er met hun knutselcore al even op los en zal met de ervaring die ze hebben opgedaan op verschillende festivals en met verschillende grotere namen het podium van Wâldrock zeker sieren.

Mother of Sin: Met lovende reacties vanuit binnen- en buitenland ook een naam om even bij stil te staan in Romein. Niet de eerste de beste namelijk, als je je bedenkt dat hun plaat van 2008, Absolution, met name in het buitenland goed ontvangen is.

Disintegrate: ‘Hard, melodisch en recht vooruit.’ Wellicht is Disintegrate de meest onbekende binnen dit samenraapsel van metalbands. Dit verkleint de kansen niet, integendeel: Disintegrate klinkt zoals de quote suggereert.

Taste of Insanity: Met de net verschenen cd Collisions kunnen de mannen van Taste of Insanity het publiek wellicht al vroeg voor zich winnen, en maken ze kans om de pre-party te openen. Om het festival zelf te openen, zullen ze eerst de jury onder de tafel moeten spelen.

De jury van 2009 is in handen van Omrop Fryslan presentator Willem de Vries, Bas Bloemendaal van Metal Label Roadrunner en Ralph Roelvink, de grote man achter het metalpodium op Zwarte Cross Festival en Atak. Het aanwezige publiek in Romein bepaalt welke band de pre-party mag losknallen, oftewel op de vrijdag voor aanvang van het festival mag spelen met o.a. Napalm Death. De Slach om Wâldrock vindt plaats op vrijdag 1 mei in Poppodium Romein te Leeuwarden. De avond begint om 20:00 uur en de entree bedraagt € 3,-


#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland