The Alkali Flats zetten aan tot heupwiegen The Alkali Flats zetten aan tot heupwiegen

Opgewekte country in Sneek

, tekst: Albert de Vries foto's: Minze Dijkstra

The Alkali Flats zetten aan tot heupwiegen

Opgewekte country in Sneek

tekst: Albert de Vries foto's: Minze Dijkstra ,

Kun je serieuze onderwerpen toch opgewekt laten klinken? Het antwoord op deze vraag is bevestigend, The Alkali Flats uit Sacramento, Californië kunnen het. Hun country was twee jaar geleden al een groot succes tijdens het bluesfestival in Sneek en vrijdag 10 april gaf men er een tweede optreden, in Café de Amsterdammer dit keer. Het optreden is de aftrap van hun Europese tour.

Opgewekte country in Sneek

The Alkali Flats is een vijfmansformatie die sinds 2005 country maakt. Hun belangrijkste inspiratiebronnen zijn: Hank Williams en Johnny Cash; de grote namen uit de country -en westernscene. De band maakt gebruik van een klassiek instrumentarium met lapsteel, contrabas, elektrische en akoestische gitaar. Een drumstel is er niet, slechts een trommel.

‘Men in Black’ dat zijn The Alkali Flats zeker. Gehuld in zwarte pakken betreedt het vijftal het kleine maar gezellige podium van Café de Amsterdammer. Natuurlijk is dit een knipoog naar hun idool Johnny Cash; de ‘Man in Black’ omdat hij altijd zwarte pakken droeg. Zo gekleed moeten de mannen eerder op de dag ook Sneek hebben verkend. In het zwart en getooid met een countryhoed schijnt de band het roestvrijstalen urinoir achter het Gemeentehuis gefotografeerd te hebben;  ja, die hebben ze niet in Amerika!
Dat dit genre nog steeds geliefd is blijkt tijdens het optreden: country is gewoon heerlijke muziek om op vrijdagavond een biertje bij te drinken. Het geluid staat niet te hard, de combinatie van akoestische en elektrische instrumenten werkt ontspannend en typische countryritme maakt voorzichtig heupwiegen mogelijk. In deze setting is het zelfs mogelijk een potje darts vlak naast het podium te spelen, easy does it.
The Alkali Flats laten zien dat je serieuze onderwerpen toch opgewekt kunt brengen. Een verloren liefde, geweld tijdens uitgaan, eenzaamheid, het werkende bestaan; The Alkali Flats laten deze zaken de revue passeren en klinken desondanks toch opgewekt. Een knappe prestatie. Maar er is ook kritiek. Op den duur gaan de mid-tempo nummers namelijk vervelen. Er is weinig afwisseling qua tempo. Gemaakt voor de verstokte countryliefhebber maar wat meer dynamiek zou de show ten goede komen. 'Hé mannen, daar om de hoek verkopen ze heerlijke broodjes met verse rode peper!'
Wie: The Alkali Flats
Waar: Café de Amsterdammer in Sneek
Opkomst: goed, de hele kroeg gevuld. Ongeveer 80 mensen
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland