Metalnostalgie met Skyforger in de Gloppe Metalnostalgie met Skyforger in de Gloppe

Haren zwieren rond als een windmolen bij windkracht 6

, Tekst: Werner Cazemier, Foto's: Tiffany Peters

Metalnostalgie met Skyforger in de Gloppe

Haren zwieren rond als een windmolen bij windkracht 6

Tekst: Werner Cazemier, Foto's: Tiffany Peters ,

Een rokerige bovenzaal gevuld met langharige mannen, flessen bier en de geur van zweet. Skyforger doet metalnostalgie herleven in Muziekcafé de Gloppe. Ondanks de opnames van hun nieuwe album konden ze Leeuwarden toch weer een Letse geschiedenisles geven.

Haren zwieren rond als een windmolen bij windkracht 6

Een rokerige bovenzaal gevuld met langharige mannen, flessen bier en de geur van zweet. Skyforger doet metalnostalgie herleven in de Gloppe. Ondanks de opnames van hun nieuwe album, konden ze toch tijd vinden om Leeuwarden weer een Letse geschiedenisles te geven.

Skyforger stond aangekondigd om op te treden in Poppodium Romein. Blijkbaar was er een ander feestje belangrijker, want op het laatste moment zijn de Letten verplaatst naar de bovenzaal van de Gloppe. Gelukkig wist menig metalhead de weg nog te vinden naar de zaal, waar veel herinneringen liggen. Maar sinds Romein actief is, zijn er niet veel metalavonden meer in het Muziekcafé.

Het wordt beslist geen kille avond, want Context laat meteen de eerste haren als een windmolen bij windkracht 6 rondzwieren. De band van eigen bodem staat zelf ook niet stil en ragt snoeihard een mix van metalstijlen onze gehoorgang binnen. Ze zijn dan ook niet in een klein hokje te drukken qua stijl, ook al zijn ze daar binnen de metalscène dol op.

Voor degene die dat toch graag doen, zijn snel klaar met Chain of Dogs. Folk metal tot op het bot. De mandoline en viool brengen de menigte in beweging en er wordt vrolijk meegebruld. Op dit soort momenten is de Gloppe toch te klein. Want ook zij die niet in de pit willen, worden slachtoffer van het slagveld in de zaal. Voor Chain of Dogs wordt de pret er niet minder om. Beneden in de kroeg begint het plafond zelfs te kraken. Voor de liefhebbers doen ze het nog even op zijn Limburgs voor, het is tijd voor Skyforger.

Het publiek gaat los als Skyforger tijdens het optreden één van hun nieuwe nummers laten horen. De titel was wat onverstaanbaar, maar het is weer zwaar werk. Een mooi vervolg op het laatste album Zobena Dziesma dat alweer uit 2003 stamt. Blijkbaar was het nieuwe nummer nodig, want het publiek was daarvoor niet actief. Misschien kwam het ook door de steeds warmer wordende zaal. De band had het hier ook zwaar mee.

Zanger Peter kondigt een nummer aan over een man die geboren wordt uit een man of iets dergelijks. De uitleg is verwarrend, maar het nummer ziekelijk goed uitgevoerd. En zoals altijd is het geluid in de Gloppe heerlijk slecht. Man van de avond vind ik toch de drummer van Skyforger: verstopt op het podium speelt hij het strakst van allemaal. De nieuwe gitarist Martins brengt het er ook niet slecht af. De grote afwezige is de doedelzakspeler. Maar het is geen gemis, want folkmetal van Skyforger draait ook zonder als een geoliede oorlogsmachine.

 
Wie: Context, Chain Of Dogs, Skyforger
Waar: De Gloppe, Leeuwarden
Wanneer: donderdag 9 april

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland