Lokaal Kabaal schreeuwt om aandacht

Stilte rondom voorronde Kleine Prijs van Fryslân

Tekst: Werner Cazemier, Foto's: Marcel Poelstra ,

Ken je dat gevoel, dat je iets moet doen. Je wilt eruit; niet continu in dezelfde sfeer hangen. Ja, ken je dat? Dan was je bij Lokaal Kabaal op het goede adres!

Stilte rondom voorronde Kleine Prijs van Fryslân

Ken je dat gevoel, dat je iets moet doen. Je wilt eruit; niet continu in dezelfde sfeer hangen. Ja, ken je dat? Dan was je bij Lokaal Kabaal op het goede adres! Met gratis entree, omdat het donderdag een selectieavond was voor de Kleine Prijs van Fryslân. Alleen trok deze voorronde weinig bezoekers in Romein.

 

‘Wij zijn superstoer,’ aldus de dames van Xiu Xi die ons meteen meenemen in hun wereld van hersenspinsels. Hypnotiserende synthesizer geluiden en een meisje met een ster in haar haar, maken ons duidelijk dat Jezus zijn haren moet kammen. Een speelgoed trompetje draagt zijn steentje bij en met een paukstok wordt gedrumd. De muziek van Xiu Xi is net zo vrij als de uitstraling van de twee dames die op het podium staan. Ze vertellen ons een verhaal over een pony en een t-shirt en wensen ons welterusten.

 

De presentator had dit letterlijk genomen. Want na drie pogingen lukte het hem nog niet om uit de naam van de volgende band te komen: Tommy Ebben. Zanger Tommy gaf dan ook toe het moeilijk is om te lezen. Muziek maken is voor hem echter een eitje. Een beetje melancholisch maar met hart voor de oude meesters van de gitaar. De classic rock met een rauw randje, aangevuld met blues en folk, doet het publiek weg zwijmelen bij To The River en Evelyn. De presentator is weer wakker en kan de bandnaam bij afsluiting toch goed uitspreken.

 

Anders had Wakeful hem wel wakker geschud. Waar de oudere nummers doen denken aan een band als Grave, is dit in het nieuwe nummer Enslavement maar vaag terug te vinden. Death metal met vlagen black metal, rustige ballads en jankende gitaarsolo’s. Het klinkt goed, jammer dat het allemaal in één nummer moet passen. Deze band is nog te veel op zoek naar een eigen geluid.

 

De laatste deelnemer lijkt daar zekerder van te zijn. Audio Adam is het podium opgeklommen en met piano begeleide popliedjes brengt de groep de zaal tot rust. De instelling ‘doe maar normaal dan doe je al gek genoeg’ is bij deze band terecht. De liedjes zitten niet vol contrasten of vallen erg op. Maar ze zijn goed geschreven en de uitstraling van de band versterkt dit. Voor het grote publiek is dit ook het beste toegankelijk.

 

De jury vindt dit ook, want na een spetterende afsluiting van Shaboon, is Audio Adam de winnaar van de avond. ‘Een beetje meer interactie met het publiek’ geeft de jury als minpunt. Maar dit houdt Audio Adam niet tegen om zich aan te sluiten bij Miss November, Dimeaon, Redleaves en de andere halve finalisten van de Kleine Prijs van Fryslân. En dan kom jij toch wel kijken? 

 


Wat: Voorronde Kleine prijs van Fryslân / Lokaal Kabaal
Wanneer: Donderdag 2 april
Waar : Leeuwarden, Romein
Opkomst: Redelijk
Deelnemende bands: Wakeful, Tommy Ebben, Xiu Xi, Audio Adam en Shaboon (buiten mededinging)
Winnaar: Audio Adam