Een uur op een mensenleven Een uur op een mensenleven

Programmahoppen bijna onmogelijk tijdens Freeze on Friday

, Tekst: Sierd van der Bij. Foto's: Marcel Poelstra en Rob IJpma.

Een uur op een mensenleven

Programmahoppen bijna onmogelijk tijdens Freeze on Friday

Tekst: Sierd van der Bij. Foto's: Marcel Poelstra en Rob IJpma. ,

Het valt niet mee je aan een programma te houden, dat bleek tijdens Freeze on Friday. Het Ruiterskwartier kon op vrijdag 17 april nog heel wat leren van de Grote Hoogstraat, waar de eerste optredens wel netjes op tijd begonnen. In Scooters keken ze niet op een uurtje. Programmahoppen werd daardoor een grote, bijna onmogelijke, uitdaging.

Programmahoppen bijna onmogelijk tijdens Freeze on Friday

Freeze on Friday in Leeuwarden. De liefhebber had al dagen van te voren het prachtige, veelzijdige programma in blokschema gedownload en geprint. Kiezen en je fiets pakken om van zoveel mogelijk acts een grijntje mee te pikken. Programmeer je een groot festival, dan fiets je net iets harder om gezonde indrukken te krijgen van Frieslands leukste bandjes. Maar, als alleen al in Scooters de eerste band een half uur later begint, zul je moeten improviseren. En geïmproviseerd werd er. Grensverleggende keuzes veranderden in een voor de hand liggende route: je start in oud Leovardia en je eindigt op het Ruiterskwartier.

Het Britse duo Blood Red Shoes had de eer om Freeze on Friday namens De Gloppe te openen. Fout. Correctie. Het Friese duo BlackboxRed had de eer om Freeze on Friday namens De Gloppe te openen. Wat lijken ze veel op het Britse duo waar ze waarschijnlijk idolaat van zijn. Niet alleen qua uiterlijk – een mooie versiering van het gedateerde podium van De Gloppe – maar vooral muzikaal. Indierock met snelle, veelzeggende teksten als ‘I feel so good’. Een vlotte dame die zingt waar het op staat en prima wordt aangevuld door een bekwame drummer. Het doet je inderdaad goed voelen, al heeft diezelfde drummer soms een klein dipje.

Bij de buren vangen we nog een glimp op van, het absoluut niet dramatisch slechte, Estate Drama. Wat een frisse verschijning op het net zo frisse podium. Estate Drama is zo’n band waar je prima USA achter kunt schrijven op een flyer. Een lekkere Amerikaanse punkrock sound die het Friese repertoire glorieus aanvult. Nog zo’n prima ‘aanvuller’ is natuurlijk Johnny Cage, die kort daarna begint in Scooters. Laat, maar veel beter dan nooit. Johnny Cage wist al eerder te boeien en weet na vrijdag nog zeker niet te vervelen. Beter dan het gelijknamige karakter uit Mortal Kombat en misschien zelfs wel beter dan Bonne Aparte. Misschien. Stiekem.

De heren van Johnny Cage laten het podium bezweet achter voor de collega’s van Melanocaster. Als je denkt dat het de laatste tijd iets minder met ze gaat, heb je het mis. Melanocaster laat in het openingsnummer weten dat All nog steeds Well Is en in het daaropvolgende Horses ben je blij dat je ze eindelijk weer eens ziet. Het doet je weer denken aan dat mooie 2007 dat zo Melanocaster was. 2009 dan? Dat belooft een mooi jaar te worden voor de Hijumers, want de nieuwe nummers staan als een muur die je onmogelijk kunt ontwijken. Leadzinger Jelle Post blijft daarentegen de oude en verlaat vroegtijdig het podium. Misschien omdat hij het uur wachten voor aanvang zat is of misschien omdat hij graag de Liam Gallagher uithangt. Je moet er tegen kunnen als band en als publiek. De tijd zal het leren.

Wie: BlackboxRed, Estate Drama, Johnny Cage en Melanocaster
Waar: Respectievelijk Gloppe, Mukkes en Scooters in een Freeze on Friday lijst.
Opkomst: Een voor herhaling vatbaar aantal.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland