Wie is Jolle Roelofs? Wie is Jolle Roelofs?

Ik begin nu net aan mijn tweede jeugd, erg turbulent, fris en fruitig

, Door Rose de Rond

Wie is Jolle Roelofs?

Ik begin nu net aan mijn tweede jeugd, erg turbulent, fris en fruitig

Door Rose de Rond ,

Uiteraard bestaat de Flevolandse muziekscene uit duizend-en-een gezichten. Natuurlijk zitten daar veel muzikanten tussen, maar ook liefhebbers, vaste bezoekers, ambtenaren, journalisten, organisatoren, scouts en vele anderen. Het ene gelaat ken je al jaren, de andere bakkus komt net om de hoek kijken. Met de vaste rubriek ‘Wie is het?’ brengt 3voor12/Flevoland in kaart wie nou eigenlijk wie is. Deze week aandacht voor: Jolle Roelofs.

Jolle Roelofs (’78) creëert als componist, pianist en kunstenaar zijn eigen werkelijkheid door vele kunstdisciplines onder te brengen in muziektheaterstichting Pompei. Je kent hem misschien ook als de toetsenist uit de Almeerse band De Softies, waar hij zijn hart en ziel in stopt.
Jolle was een nieuwsgierig kind dat veel buiten te vinden was. Op negenjarige leeftijd kroop hij vaak achter de piano en verzon daar zijn eigen liedjes. Tien jaar later verruilde hij Almere voor Alkmaar waar hij studeerde aan het conservatorium. In 2002 volbracht hij de studie “Piano Lichte muziek, eerste fase”. In 2004 voltooide hij de tweede fase “Muziektheatermaker” aan de Messiaen Academie en tweede fase “Compositie in Context” aan de HKU. Jolle had altijd al de wens om het maken van muziek te combineren met andere kunstdisciplines. Vandaar dat hij op zijn twintigste met een stel vrienden stichting Pompei oprichtte om muziektheater te kunnen maken. In zijn werk als artistiek leider bij Pompei is vrijheid een belangrijk thema. Jolle onderzoekt hoe de mens zich vrij kan voelen en de mogelijkheid heeft te allen tijde zijn eigen wereld te kunnen vormen. Daarnaast voelt hij de drang dit als zodanig in zijn werk voelbaar te maken. Momenteel woont hij in een voormalig kraakpand in Amsterdam maar is regelmatig in Almere te vinden omdat hij daar het cultuurpionieren als een grote uitdaging ziet. Bovendien zit zijn geluidsstudio in BG-22-24.
Ondanks deze uitgebreide introductie, legden wij hem toch onze vaste vragen voor om meer te weten te komen over Jolle Roelofs.

Wat is jouw favoriete plek in Flevoland?
De Oostvaardersplassen. Een ongelooflijk uniek natuurgebied waar ik best eens drie maanden zou willen overleven.

Welke kroeg noem jij je stamkroeg?
BG-22-24. Tja, waar anders?

Wat is op muzikaal gebied momenteel dé Flevolandse parel?
Om eerlijk te zijn zie ik te weinig Flevolandse muzikanten. Ik heb Eelco van Zanten als muzikant en producer altijd wel geniaal gevonden.

Wie of wat wordt enorm onderschat in de Flevolandse muziekscene?
Flevoland moet zichzelf minder onderschatten. We hebben veel talent in huis en mogen daar best wat trotser op zijn.

Welke band/artiest moet voor eeuwig zwijgen?
Van mij mag Michael Jackson wel met pensioen. Ik heb het idee dat er weinig nieuws uit die vent komt. En toch maar blijven verdienen.

Wat is voor jou een bron van inspiratie?
Geef mij maar een vakantie in een natuurlijke omgeving met veel water. Kampvuurtjes maken, reizen op eigen kracht en goede vrienden om me heen.

Heb je een motto of quote die jou ten voeten uit weergeeft?
Leef en leef je droom!

Wat doe je in het dagelijkse leven?
Ik ben muziektheatermaker, pianist en componist. Als artistiek leider van Pompei maak ik mijn eigen producties zoals De Tocht, waarbij ik met een stel muzikanten, architect en documentairemaker een Megakubus van klei van Almere naar Urk roei als ode aan de polderpioniers. Als toetsenist in De Softies beleef ik mooie tijden. Als freelancer heb ik verschillende theaterklussen als muzikaal leider bij Bonte Hond, muziek schrijven en spelen voor theaterproducties.

Wat voeg jij toe aan de Flevolandse muziekscene?
Zo veel mogelijk spelen en hopelijk inspiratie geven aan het publiek en medemuzikanten.

Iedereen koestert wel muziek die, gezien de rest van de voorkeur, beschamend of dubieus is. Wat is jouw muzikale afwijking?
Heel amateuristische filmmuziek, die echt niet klopt. Foute MIDI geluidjes en cliché sounds die te erg voor woorden zijn: heerlijk!

En, hoe is het verder?
Ik begin nu net aan mijn tweede jeugd, erg turbulent, fris en fruitig. Ik voel me als een vis in een prachtige oceaan.

Wat wil je verder nog kwijt?
Ik ga mijn drie eitjes eten, die heb ik net gekookt en worden koud!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Flevoland