Hard & Heady neemt afscheid op bevrijdingsdag

Wij waren bij de een-na-laatste show van Flevolands' favoriete soulband

Marjolijn Verschuuren ,

'Na heel veel pogingen, gesprekken, tijd en moeite zijn we toch tot de conclusie gekomen dat onze idealen te ver uit elkaar liggen om een compromis te vinden waar we allemaal gelukkig mee zouden zijn.' Dit zijn de verdrietige woorden die Hard & Heady op 1 mei via Facebook de wereld in slingerde. Het betekent het einde van de beste band van Flevoland (2016) en een flink gemis. Wij waren bij de een-na-laatste show op Bevrijdingsfestival Zwolle om het einde vast te leggen.

Op het Sena Performers Stage op Bevrijdingsfestival Overijssel in Zwolle zijn de mannen van Hard & Heady zich aan het klaar maken voor de een-na-laatste Hard & Heady show ooit. In het publiek staan al heel wat vrienden, bekenden en collega’s om de band te supporten nu het nog kan. Na de aankondiging van de presentator volgt een laatste blik naar elkaar en dan starten ze met het nummer Alice.

Gelijk pakt de band alle aandacht van het publiek. Waar op een festival mensen vaak weer snel doorlopen, blijven bij Hard & Heady veel mensen langer dan een half nummer staan. Alice is natuurlijk een zeer aanstekelijk nummer dat nogal lang in je hoofd blijft zitten en dat was te zien bij het publiek. Alle hoofdjes bouncen op de maat mee. Vooraan staat een jongetje van een jaar of negen he-le-maal uit zijn dak te gaan. Door zijn moeder, tante, oma, en zus wordt iedere dansmove gevolgd en live op Facebook gezet. Hij geeft er allemaal niets om en blijft dansen. Dat de muziek niet alleen voor dit jongetje aantrekkelijk is, is wel duidelijk. Binnen een wip staat een heel elftal van jongetjes tussen het overige, wat voorzichtig dansende, publiek los te gaan.

Na Alice worden een aantal uptempo, en later ook wat rustigere, nummers gespeeld. Zanger en ex-TVoH deelnemer Maik IJpelaar lijkt alle verschrikkelijk hoge noten vrijwel moeiteloos te halen. Het publiek is onder de indruk. Speciaal voor Bevrijdingsdag heeft Hard & Heady een medley gemaakt van allemaal bekende en wat minder bekende Bruno Mars songs. Ook dit komt goed aan bij het publiek. Er wordt gedanst en zelfs soms mee gezongen.

Honderd meter naast de tent waar Hard & Heady speelt staat in een tent, zo’n vier keer zo groot als het podium waar zij op staan, een band krachtig en luidruchtig te spelen. Tussen een nummerwisseling staat Maik naar zijn buren te kijken en zegt een beetje ontdaan dat hij er nu wel overheen moet zien te komen. Het publiek begint te juichen en ze zetten het volgende, en laatste nummer in. Publiek van de buren weten ze niet te stelen maar het publiek dat de band heeft verzamelt kijkt niet op of om en heeft alleen aandacht voor Hard & Heady.

Het laatste nummer wordt flink uitgerekt, je kan goed zien dat de bandleden beseffen dat dit het een-na-laatste optreden is. Na een groot applaus gaat de band af om zich klaar te maken voor Bevrijdingsfestival Friesland vanavond. Alle bandleden gaan natuurlijk door met allemaal andere projecten, te volgen via Hard & Heady’s Facebook. Maar voor nu: Hard & Heady, bedankt voor de toffe tijd en succes aan iedereen voor de toekomst.