The Upsessions laten Lelystad dansen als in de zomer The Upsessions laten Lelystad dansen als in de zomer

De band brengt samen met Boomshakalak soundsystem een vrolijk hippiefestival naar de Underground

, Marjolein Verschuuren

The Upsessions laten Lelystad dansen als in de zomer

De band brengt samen met Boomshakalak soundsystem een vrolijk hippiefestival naar de Underground

Marjolein Verschuuren ,

Nog voordat de zomertijd in is gegaan schijnt de zon volop in Lelystad. Het kan zelfs al voorzichtig rokjesdag genoemd worden. Wat is er dan meer perfect dan een avond met The Upsessions en Boomshakalak Soundsystem? Nou, niet veel. De Amsterdamse ska-band viert dit jaar zijn vijftiende verjaardag en doet dat met een avond vol ska en reggae van de band zelf én het zomerse Boomshakalak Soundsystem. Wij waren erbij en zagen de eerste zonnige dansjes van dit jaar gemaakt worden.

Waar het met ieder ander concert of dansavond in het begin nogal awkward kan zijn om te dansen, is dat nu totaal niet van toepassing. Nog voordat The Upsessions het podium opkomen om de avond officieel te openen, staat het publiek al goed te dansen op een voorproefje van Boomshakalak Soundsystem. Het is amper een halve seconde stil en dan komt het zevenkoppige The Upsessions compleet in groen trainingspak met een grote glimlach het podium betreden. Ze stellen zichzelf voor en zetten vol creativiteit het eerste reggae nummer in. Er komen voortdurend gekke objecten op het podium; zo slaan ze op appelsap flesjes, raspen en een boel andere shaker instrumenten.

Het publiek is niet met veel, zelfs een beetje magertjes, maar dat is qua sfeer niet perse te voelen. Iedereen lijkt helemaal relaxt te worden van de nogal vrolijke vibe die van het podium afkomt om de zaal te vullen. De mensen beneden bij het podium gaan los, niet heftig, maar gewoon we-hebben-twee-biertjes-op-en-we vinden-de-muziek-heel-chill-los.

Twee jonge dames staan achterin de vrolijke boel te bekijken. Ze hadden zich niet goed ingelezen wat voor avond dit zou worden. Terwijl ze vertellen dat ze verwacht hadden dat het meer een rock-avond zou worden gaan toch de knietjes en heupjes wat heen en weer bewegen. Ze hadden het niet verwacht, maar vinden het leuk nu ze er eenmaal zijn. Later op de avond dansen ze vrolijk voor het podium, met een glimlach van oor tot oor. Hieruit blijkt hoe aanstekelijk de sfeer is die The Upsessions en Boomshakalak soundsystem weten neer te zetten. Niemand staat honderd procent stil.

Als The Upsessions klaar is met hun eerste deel wordt er plaats gemaakt voor Boomshakalak Soundsystem. De DJ groep met aan het hoofd een beeldschone jonge vrouw presteren niet minder. Toch beslist het dansende publiek nu een plaspauze in te lassen en een nieuw drankje te bestellen. Het loopt een beetje leeg. Toch zie je dat het Boomshakalak niet demotiveert om positief verder te gaan met hun DJ-act met dezelfde soort reggae en ska muziek als The Upsessions. Na een kleine drie kwartier zwaait Boomshakalak Soundsystem af en komt The Upsessions weer tevoorschijn. En zowaar ook het publiek, dat na de ingelaste drankpauze nog losser is gaan dansen dan voorheen.

De beeldschone DJ is op deze foto jammer genoeg niet aan het draaien.

The Upsessions hebben Lowlands, Zwarte cross en vele andere festivals in onder andere Duitslands, Frankrijk en Spanje al van hun bucketlist af kunnen strepen. Het was dan ook goed te zien dat ze weten hoe om te gaan met het soms wat brutale publiek. Ze reageren vaak vol humor en gooien hier en daar de opmerking dat het publiek in Dronten enthousiaster was dan in Lelystad. Nou, voor het nogal Lelystadse publiek is dat natuurlijk totaal niet wat ze willen horen, en dat laten ze met veel kabaal weten.

The Upsessions heeft samen met Boomshakalak Soundsystem de zomerse dag van zaterdag in de avond perfect verlengt. Met een mix van ska, reggae en een losse sfeer veranderde de koele vloer van de Underground in een warm en zomers hippiefestival. De zomer komt er nu echt aan.
 

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Flevoland