Afgelopen weekend stapten wij niet een, maar twee keer op de fiets richting het centrum van Lelystad. Op vrijdag kwam Terilekst, een van Nederlands beste hiphop producers, mee met Diggy Dex en op zaterdag was de eerste editie van Blazen. Met als klappers Mula B. en LouiVos, Nederlands nieuwste en beste rappers. Zoveel kwaliteit in één weekend in Lelystad? Ja, het gebeurt gewoon. Onze hiphop-verslaggever Clemens kwam en zag dat het goed was. Hoe goed? Dat lees je hieronder.

Terilekst bewijst dat hij nog steeds bij de beste hiphopproducers van Nederland hoort

Dat Diggy Dex een zaal kan rocken, kon je al eerder lezen op 3voor12. Maar of zijn voorprogramma dat ook kan? Het is iets na 21:00 uur en producer, dj en rapper Terilekst opent de avond. De 37-jarige veteraan neemt het publiek mee naar de vele tracks die hij voor andere artiesten heeft geproduceerd. Daarnaast laat hij ook eigen liedjes horen van zijn instrumentale soloalbum ‘Turquoise’. Bewapend met een Hammondorgel en een stapel klassiekers wordt de avond mooi en rustig ingeleid. Niet iedereen is bekend met het werk van Terilekst en dat valt de producer zelf ook op. Terilekst heeft hier zelf alle begrip voor en voorziet zijn producties her en der met een korte en grappige introductie. Als een ware verhalenverteller heeft Turrie bij bijna elke track wel een korte anekdote. Het publiek dat duidelijk is gekomen voor Diggy Dex laat zich niet gemakkelijk loskrijgen, maar kan uiteindelijk toch niet om de kwaliteit en de charisma van Turrie heen.

Terilekst laat vanavond alleen maar de instrumentale versies horen van zijn producties. Vele beats voor Jiggy Dje passeren de revue, maar ook ‘5%’ van Extince en natuurlijk ‘Ik Wil Een Meisje’ waar hij samen met Spacekees op rapt. Qua gevoel wanen we ons weer even in 2005, maar het is inmiddels 2017 en de topproducer heeft inmiddels een soloalbum op zijn naam staan. ‘Turquoise’ staat vol met instrumentale muziek wat je prima op vrijdagavond kan aanzetten om het weekend in te luiden. De ervaren producer maakt er ondertussen een ware live set van door mee te spelen met zijn eigen producties.

Na een half uur en een boel vermaak verlaat Terilekst het podium. Toch wil het publiek nog meer. Turrie heeft geen moeite om gehoor te geven aan dit verzoek en sluit zijn set af met de instrumentale versie van Jiggy Dje’s ‘Bericht Van De Sponsor: Ik Ben Er Nog’. Terilekst scoort vanavond een ruime voldoende en laat met deze losbandige en artistieke live set horen dat hij nog steeds bij de beste hiphopproducers behoort die Nederland rijk is.

Mula B en LouiVos brengen het Wilde Westen naar Lelystad

Mula B en LouiVos zijn twee van de populairste rappers van dit moment. Een week geleden is ‘W.W. Nation’ uitgekomen: een compilatiealbum van het label Wilde Westen waarbij Mula B en LouiVos op het merendeel van de tracks te horen zijn. Deze plaat domineert momenteel de Album Top 100 en kwam vanuit het niets binnen op de 2e plaats. Vanavond zijn beide heren geboekt tijdens Blazen! in Poppodium Underground. Tijdens deze half uur durende clubshow ligt het tempo hoog met de beste Nederlandse straatrap van dit moment.

De twee Haagse rappers knallen binnen met ‘Lange Loop’. Nog voordat je kan beseffen wat er hier gebeurt wordt de monstertrack ‘Donnie Bankoe Barkie’ alweer ingezet. Lang wachten met het creëren van een climax is vanavond in de Underground niet aan de orde. De heren zijn alweer toe aan het derde hoogtepunt van de avond en zetten de banger ‘Dun Finesse’ in. De snoeiharde trapproducties van IliassOpDeBeat zijn van een belachelijk hoog niveau en brengen het beste in Mula en Louis naar boven.

Veel tijd om na te denken of om adempauze te nemen is er niet. Tracks die gemaakt zijn om je testosterongehalte te verhogen zoals ‘Paperclips’ en ‘Juice’ knallen uit de speakers en zorgen ervoor dat het publiek warm is voor de track waar iedereen voor is gekomen: ‘Domme Jongens’. Als je deze track niet kent dan heb je de laatste tijd onder een steen geleefd. Het Lelystadse publiek heeft duidelijk niet onder een steen geleefd en dat laten ze merken. LouiVos en Mula B genieten zichtbaar van de respons en continueren hun regime met ‘Challas’ en de Frenna-diss ‘Meester Plusser’, waardoor Mula B zich de held van de avond mag noemen.

Mula B en LouiVos rappen vanavond vaak over hun eigen vocals heen, maar dat is totaal niet storend. Ze kennen hun eigen tracks gelukkig goed en zetten een foutloze show neer. Als Mula B het publiek in zou springen werd hij letterlijk op handen gedragen, maar het blijft vanavond bij de figuurlijke variant.

De organisatie van Blazen! – die ook verantwoordelijk is voor de populaire MadHouse feesten – mogen er weer een succesvolle avond bij op tellen. Hopelijk houden zij dit niveau vast en worden er nog vele interessante rappers naar Lelystad gehaald.