Op zaterdag 8 juli was het weer tijd voor Jolpop. Midden in de Jol in Lelystad stonden o.a. Dilana Smith (The Voice of Holland), Beatnik, de nieuwe band van Maik IJpelaar (Hard & Heady) en de winnaars van de laatste editie van Take The Stage Between May and April op het programma. Lelystads' eigen Jessy Pattynama was er bij voor een verslag van Jolpop door zijn ogen én voor een flinke dosis selfies.

Ik word laat wakker en besef ineens dat het weer tijd is voor Jolpop 2017. Het is een prachtige dag, al schijnt de zon niet echt heel hard en is het vrij bewolkt. Met korte broek ga ik met de fiets naar het festival. Helaas heb ik de eerste band van de bandcompetitie Take The Stage gemist. Gelukkig zijn er genoeg andere acts om te bewonderen. Young Clé en Evert Mayn doen ook mee aan de wedstrijd bijvoorbeeld. Young Clé heeft er zin in en doet een leuke set. Of hij ging winnen wist hij niet. “Bandjes maken vaak meer kans dan een HipHop act” aldus Young Clé. Living statement (funk reggea rock) en Stick Nick (hiphop) deden ook nog een goeie poging om te winnen. Beide speelden een goede set. De laatste band en tevens de winnaar van Take The Stage is Cloudy Daze. De band uit Dronten speelt een goede set nummers met een dikke 70's rock vibe. Hiermee hebben ze o.a. een optreden gewonnen op Jolpop 2018 en op Artifest. Alle artiesten bij Take The Stage zijn van hoge kwaliteit dit jaar.

Jessy met Young Clé (l) en Slick Nick (r).

Na de bandwedstrijd is het tijd voor het hoofdprogramma. De winnaars van de vorige editie van Take The Stage, Between May en April, krijgen de eer om Jolpop te openen. Wat opvalt is dat hun bassist Bas Altenburg door omstandigheden niet aanwezig kan zijn. Het weerhoudt de band er niet van om gewoon te gaan spelen. Ondertussen staat het veld aardig vol. Alle kinderen spelen bij de kids area, terwijl de ouders naar de bands kijken. Ik zie een kind lopen met lege bekers. “Als je een meter lege bekers inlevert krijg je vijftig cent.” zei een klein meisje dat vrolijk rond liep op het veld. Goed initiatief, het veld blijft mooi schoon en kinderen krijgen er geld voor terug. Een echte win-win situatie. Op het festival zelf kent zowat iedereen elkaar. Gezellige praatjes worden er gemaakt en hier en daar doen mensen een dansje. Alle vrijwilligers van Jolpop zijn ook nog eens super vriendelijk en hebben veel plezier in het werk dat ze doen. Jolpop bewijst maar weer dat dit echt een feest is voor jong en oud.

Jessy met Baking Buddha's Aad (l) en Between May and April (r).

De beste band van Flevoland Baking Buddha mag natuurlijk niet ontbreken op de Jolpop line-up. De buddha’s uit Dronten spelen een toffe set, zanger Rico gaat er helemaal voor, iets wat je altijd kan verwachten van deze band. Het nummer Gold Tops blijft altijd een mooi gebaar voor hun vriend Sjoerd. Voor Lieke van der Zon, de saxofoniste van Seven To One, is Jolpop een hele speciale dag. Dit is namelijk haar eindoptreden van de opleiding muziek de ze volgt op het Deltion College in Zwolle. Ze word beoordeeld door niemand minder dan mijn broertje Richie Pattynama, bekend van Hard & Heady. Gelukkig hoeft Lieke zich geen zorgen te maken. Seven To One, dat vorig jaar nog mee deed aan Flavourland, speelt een heerlijke funk en soul set. Lieke word nog even in de schijnwerpers gezet met een te gekke saxofoon solo. Met weinig moeite is ze geslaagd met een dikke goed. De Elvis Tribute band Elvis Sensation doet het goed bij het oudere publiek. Compleet in rock ’n roll outfits zit de rock er goed in en mensen gooien spontaan de heupen los. Vidal Wildeboer en zijn compagnons van Damage Inc. gaan weer terug naar de jaren '80 met klassieke hits van Metallica als Master of Puppets en One. Afsluiter Seek & Destroy doet het zo goed dat het publiek smacht naar meer.

Jessy met Lieke van Seven to One (l), Vidal Wildeboer (m) en Richie Pattynama (r).

A.C.E.S. is de band van de vader van bovegenoemde Vidal Wildeboer. Eric Wildeboer en zijn mannen laten zien dat de oude garden ook nog steeds een stevige pot kan rocken. Maik IJpelaar, bekend van The Voice Of Holland en van Hard & Heady, heeft een compleet nieuwe band genaamd Beatnik.  De muziek van Beatnik is een combinatie tussen pop, funk, hiphop en rock en heeft op Jolpop het eerste optreden. Als hoogtepunt speelt de band The Fear, een nummer dat Hard & Heady ook al speelde. Beatnik geeft dit nummer een totaal nieuw jasje en ik denk dat we nog veel van de band gaan horen. Ondertussen staat het veld helemaal vol voor Dilana Smith. Natuurlijk wil ik ook een selfie met haar, dus voor de show even gedag zeggen en vragen hoe het met haar gaat. De zangeres was net terug van een ander optreden en zei “kunnen we na de show even babbelen? Ik heb nog maar twee minuten voordat ik op moet”. Twee minuten later begint Dilana aan haar show. Iedereen heeft op dit moment gewacht en de sfeer zit er heel goed in. Dilana Smith is een top entertainer en betrekt het hele publiek erbij om van dit moment te genieten. Het dochtertje van Dilana doet ook nog even haar bekende act met The Wheels of the Bus Go Round, schattiger kan niet. Dan is het nu tijd voor het nummer waarmee ze The Voice Of Holland omver heeft geblazen. Roxanne van The Police gaf mij echt even kippenvel. Het publiek zingt luidkeels mee en heeft de tijd van hun leven. Na de show pak ik toch even mijn selfie momentje met Dilana. Misschien niet de beste selfie, maar hij telt.

Jessy met Eric Wildeboer (l), Maik Ijpelaar (m) en Dilana Smith (r).

Het veld loopt langzaam leeg en iedereen gaat met een tevreden gevoel terug naar huis. Organisator Pieter-Jan Niebeek (zie bovenste selfie) kan met trots terugkijken op een geslaagd Jolpop. De artiesten zijn van hoog niveau en het was een erg drukke dag. Jolpop 2018 wordt hopelijk net zo intens als deze editie.