Praten over paarden met Canshaker Pi en Steve French Praten over paarden met Canshaker Pi en Steve French

'Het voelde alsof ik bij een leuk meisje in de klas zat dat ik niet aan durfde te spreken.'

, Daphne Borst

Praten over paarden met Canshaker Pi en Steve French

'Het voelde alsof ik bij een leuk meisje in de klas zat dat ik niet aan durfde te spreken.'

Daphne Borst ,

In De Balie in Amsterdam moet het gaan gebeuren. Op een steenkoude vrijdagochtend ontmoeten de twee bands die de dag daarna in Poppodium Underground zullen optreden elkaar voor het eerst tijdens een dubbelinterview met 3voor12 Flevoland. Beide bands zijn nog jong, maar terwijl het eerste album van Canshaker Pi nu al een succes is, komt de eerste EP van Steve French morgen pas uit. Tijd om de twee bands eens bij elkaar te zetten dus!

Nooit meer gebowld

Canshaker Pi gaat al een tijdje heel goed. De laatste keer dat we ze spraken, stonden ze op Where The Wild Things Are, waar ze de redactie van 3voor12 Flevoland inmaakten tijdens een potje bowlen. Of ze sindsdien ooit nog op de baan hebben gestaan? 'Nee, we hebben eigenlijk helemaal niet meer gebowld,' antwoordt de band. “We hebben wel een plaat uitgebracht en veel shows gespeeld,' vertelt drummer Nick. Die plaat, het titelloze debuutalbum van Canshaker Pi, is best een succes, met goeie reviews en allerlei kansen op optredens. 'Het is altijd te gek als iemand je plaat vet vindt,' zegt gitarist Boris.

Verder heeft de band niet alleen gespeeld en een album uitgebracht. 'We hebben ook nog clips opgenomen en uitgebracht,' zegt Boris. 'Eén daarvan moet nog worden uitgebracht,' zegt Nick. 'Die clip is naar een heel vet idee van iemand die daar al acht jaar mee rondliep. Hij wilde de clip eigenlijk opnemen met Delikt maar dat ging niet door, en zo kwam hij bij ons terecht. Het plan was er, het geld was er, en zo hebben we twee dagen gedraaid in een villa in Laren,' legt Nick uit. 'Die clip wordt wel heel cool,' zegt bassist Ruben.

Een romantisch verhaal

Canshaker Pi heeft het dus druk gehad het afgelopen jaar. De geschiedenis van Steve French is eigenlijk een stuk korter, met twee bandleden die pas een paar weken terug zijn van een half jaar reizen, uitwisselen en werken. De oprichting vertelt als een soort romantisch verhaal. 'Drummer Kilian en ik hadden allebei een heel stom vak voor onze studies op de Vrije Universiteit,' vertelt zanger en gitarist Cees. 'Ik wist wel dat hij drumde, maar ik durfde eigenlijk helemaal niet aan hem te vragen of hij een keertje samen wilde jammen. Het voelde alsof ik bij een leuk meisje in de klas zat dat ik niet aan durfde te spreken,' zegt hij. 'In de laatste les heb ik dat toch gedaan, en uiteindelijk kwam Pelle er ook nog bij op de bas, terwijl hij eigenlijk gitarist is,' vertelt Cees. 'Ik heb speciaal voor de gelegenheid bas leren spelen,' zegt Pelle.

Nog een plaat

Dit jaar hopen beide bands nog verder te komen met hun muziek. Canshaker Pi hoopt in het buitenland meer voet aan de grond te krijgen. 'Engeland lijkt ons heel leuk,' zegt Nick. Verder heeft de band al diverse optredens in Nederland bevestigd. 'We gaan op Paaspop, Dauwpop en Soccer Rocker optreden,' vertelt Boris. 'In het najaar hopen we nog een plaat te kunnen uitbrengen,' vertelt Nick.

Voor Steve French wordt het ook nog aardig druk. 'Deze maand gaan we heel veel spelen,' zegt Cees. 'Daarna hebben we even niks meer. Wel willen we deze zomer het liefst nog een EP opnemen, zoals we dat afgelopen zomer ook hebben gedaan. Daarvoor willen we dan nog meer gaan optreden, zodat we daarvoor kunnen gaan sparen,' vertelt hij. 'En dan héél veel stacks maken!' roept Boris. 'We hoeven niet veel geld hoor, maar een beetje,' zegt Kees.

Canshaker Pi

Canshaker Pi

Inspiratie

De inspiratie voor de bands is eigenlijk zo gekozen. 'Onze inspiratie is Ed Stafford,' zegt Nick meteen. 'Die gast heeft helemaal in zijn eentje langs de volledige lengte van de Amazone gelopen en zichzelf gefilmd,' vertelt hij. 'En niks was nep, hij had niet stiekem een crew mee, hij was echt helemaal alleen. Hij bleef daar ook heel rustig onder,' zegt Boris. 'We hebben onze tweede EP, For Ed, ook aan hem opgedragen,' zegt Nick.

De inspiratie van Steve French is iets minder bekend. 'Hij heet Paul Druten en hij komt net als wij uit Zutphen,' zegt Cees. 'Die man gaat daar naar álle optredens, filmt ze met zijn telefoon en dan edit hij ze. Hij heeft al zeshonderd filmpjes op Youtube, en de laatste tijd krijgt hij pas een beetje erkenning. Nu houdt hij ook jamsessies met bandjes in zijn keuken.'

Een sfeer in albumcovers

De albumcover van Canshaker Pi

De albumcover van Canshaker Pi

Bij de vraag wie er nou eigenlijk op de albumcover van Canshaker Pi staat, antwoordt Boris:  'De albumhoes is een foto van mijn broertje. De fotograaf, Camiel Muiser, wilde graag een fotoserie van hem maken,' zegt hij. 'Zijn jullie dan ook op zoek naar een sfeer in jullie albumcovers?' vraagt Cees. 'Alle singles en het album zijn van dezelfde serie, maar de EP’s van daarvoor zijn andere willekeurige foto’s,' zegt Nick.

Kort maar krachtig

De EP-cover van Steve French

De EP-cover van Steve French

De EP die Steve French afgelopen zomer opnam, wordt morgenavond uitgebracht, precies op tijd voor het optreden. De band geeft alvast een idee van wat de luisteraars kunnen verwachten.  'De EP wordt kort, maar krachtig. Hij duurt ongeveer tien minuten,' zegt Pelle. 'Stel nou dat je naar de WC moet, en je weet dat het een beetje moeilijk wordt, dan is onze EP perfect,' zegt Cees. De titel van de EP, I used to wanna ride a horse, heeft een bijzonder verhaal. 'De titel komt van een gelijknamig nummer van de EP,' vertelt Cees. 'Het gaat over hoe graag ik als kind wilde paardrijden. Toen ik dat aan mijn vrienden vertelde zeiden ze allemaal dat het vet gay was, dus toen heb ik dat nooit gedaan. Daar heb ik op zich geen spijt van hoor, ik vind die ogen van paarden altijd een beetje eng.'

Canshaker Pi en Steve French treden op 11 februari samen op in Poppodium Underground in Lelystad. Het titelloze album van Canshaker Pi kwam in november uit bij Excelsior, de EP I Used to Wanna Ride a Horse van Steve French komt morgen online bij Purple Noise Record Club.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Flevoland