Dess Finesse introduceert zichzelf met Negrowiet EP

Na Yung Nnelg en Ray Fuego is het nu tijd voor Almeerse SMIB- rapper Dess Finesse

Clemens Riepma ,

SMIB-rapper Dess Finesse bracht op 6 februari zijn eerste EP genaamd Negrowiet uit. Dess Finesse laat daarmee zien dat de SMIB-movement volop in beweging is: eerder dit jaar speelden Yung Nnelg en de overige SMIB-leden – onafhankelijk van elkaar - goed ontvangen shows op Noorderslag. Vervolgens danste de SMIB-members Ray Fuego en GRGY op de tafel van Matthijs van Nieuwkerk bij De Wereld Draait Door. Zo ontstond er veel aandacht voor het jonge merk uit Amsterdam en werd niet veel later Negrowiet aangekondigd; de debuut EP van SMIB’s next best: Dess Finesse.

Dess Finesse wil met Negrowiet laten zien wat hij in huis heeft en zichzelf introduceren aan de wereld. De Almeerse rapper is onderdeel van het SMIB collectief. SMIB, oftewel Bims – het koosnaampje van de Bijlmer – achterstevoren geschreven, is een merk dat wordt gerund door enkele creatievellingen vanuit de Bijlmer. Rapper Yung Nnelg is wellicht het bekendst, maar de rest van de crew doet zeker niet onder aan hem. Dess Finesse vindt het leuk dat zijn vrienden zoveel succes boeken en is er op uit om datzelfde succes na te jagen.

De in Suriname als Desmond geboren Dess Finesse kwam op zijn 4e naar Nederland. Na een paar tussenstops in Friesland, Enschede en Rotterdam woont hij sinds zijn 13e in Almere. Een rapper uit Almere die een collectief uit de Bijlmer vertegenwoordigt klinkt opmerkelijk maar is na een heldere uitleg van Desmond vrij logisch. ‘Toen SMIB nog niet bestond leerde ik Ray (Fuego, red.) kennen. Hij woont in Ganzenhoef. Mijn tante woont in Kraaiennest, dus dat is aardig in de buurt. Ik was daar regelmatig en uiteindelijk werden we matties. Daarnaast is Almere sowieso dichtbij Amsterdam, dus voor mij voelt dat heel natuurlijk. Ondanks dat ik veel in de Bijlmer ben, represent ik Almere wel gewoon waar ik kan.’

De Negrowiet EP is al sinds 2015 in de maak. ‘Door privé omstandigheden en een tour met SMIB had ik geen concentratie om aan de EP te werken. De track ‘Gedropt’ met Ray Fuego verscheen in 2015 al op internet. Nu is het een single van m’n EP geworden. Mensen die hem kennen krijgen er nu een video bij en mensen die de track nog niet hebben gehoord hoop ik hiermee te winnen als fan’. De EP is ontstaan in de periode dat de 22-jarige rapper nog op het ROC zat. ‘Ik volgde de muziekproductie opleiding en leerde producer Lèlèman kennen. Tijdens een chillsessie hebben we iets van 12 tracks gemaakt’, vertelt Desmond. ‘De rest van de tracks zijn vrij spontaan gemaakt en geven een goed beeld van hoe de sfeer was’.

De track – en de naam van de EP – ‘Negrowiet’ is bedacht toen Desmond het liedje ‘Nederwiet’ van Doe Maar in zijn hoofd had. ‘Ik ben geen Nederlander, maar negroïde, dus maakte ik er Negrowiet van. We hebben uiteindelijk Sister Nancy’s ‘Bam Bam’ gesampled om de track nog een reggae/ska vibe mee te geven’. Wie goed naar de ‘Intro/Outro’ luistert, hoort dat er oorspronkelijk 8 nummers op Negrowiet zouden staan. ‘Dat zijn er uiteindelijk 6 geworden’ vertelt Dess Finesse. ‘Niet alles wat ik had gemaakt paste bij de EP. Daarnaast is er ook nog een track die ik graag bewaar voor een ander moment’.

Negrowiet

Desmond’s plan is om dit jaar nog een EP te releasen en om veel plezier te hebben. ‘Eerst is het nog tijd om de mensen te laten zien wat ik in huis heb door middel van mijn EP. Er komen ook nog toffe video’s uit. Het doel is om elke vorige video te overtreffen met m’n nieuwe video’s. Daarna ga ik zelf weer nieuwe muziek releasen. Tot die tijd wil ik gewoon dat mensen horen wat ik kan. Ik denk dat de Negrowiet EP een goed voorproefje daarvan is’.