Het was bijna op de kop af twee jaar en een week dat The Overslept voor het laatst op het podium stond in De Meester in Almere. Die twee jaar heeft de band duidelijk aangegrepen om niet alleen flink aan de weg te timmeren, maar ook een muzikale groeispurt door te maken. Daar valt niet meer aan te twijfelen na dit optreden van deze, voor een kwart Almeerse, band.

Nog wat onzeker
Als opener vanavond staat The Young River op het podium. De muziek van dit bandje zit goed in elkaar, maar ze lijken nog wat onzeker op het podium. De interactie met het publiek gaat over het algemeen wel prima, het zit hem vooral in wat ze uitstralen tijdens het spelen zelf. Het voelt alsof ieder gewoon zijn eigen partij staat te spelen, in plaats van dat ze als één band hun muziek laten horen. Het is net alsof de routine van live spelen er nog niet zo in zit. Dat is aan de ene kant goed, want zo houd je dat elk optreden even vers voelt, maar in dit geval is dat ook een nadeel omdat het nog niet heel soepel lijkt te gaan.

Goed geoliede machine
Hoe anders is het bij The Overslept. De band speelt inmiddels al wat jaren samen en dat is te zien ook. Het is één groot feest en alles loopt als een net geoliede machine. Ze staan op het randje van routineus optreden, maar weten nog net spontaniteit uit te stralen: de band heeft die balans prima gevonden.

Ook wat betreft de muziek is het optreden vanavond goed in balans. De band start met wat oudere nummers, gooit er dan wat nieuw werk doorheen, doet nog even een cover van All American Rejects, gaat terug naar wat ouder werk en doet als toegift hun nieuwste cover: Merry Xmas Everybody.

Hoger niveau
Het nieuwe werk van de band laat duidelijk horen hoe ver de band zich ontwikkeld heeft de laatste tijd. Op de nieuwste single Stolen Car valt dat nog niet zo op, maar wat ze vanavond laten horen, is duidelijk van een nog wat hoger niveau dan wat ouder werk.

De cover van All American Reject’s Gives You Hell is ook een hoogtepuntje vanavond. Op de een of andere manier is The Overslept erin geslaagd om alle belangrijke, kenmerkende dingen van het liedje bijna één op één over te nemen, en er tegelijkertijd toch een hele eigen draai aan te geven.

Valt er iets aan te merken op vanavond? Nou, eigenlijk niet dus. Het optreden is strak, grotendeels zuiver, de band krijgt de zaal goed mee en laat zien hoe een concert hoort te zijn. Hopelijk wachten ze niet weer twee jaar tot ze terugkomen in Almere.