Na twee keer DWDD, zendtijd op 3FM en een hele zwik aan festivaloptredens dit jaar, zit Call It Off nu midden in hun eerste headline tour door Nederland. Vrijdagavond deden de heren Underground aan. Was het uitverkocht? Bij lange na niet. Maar daardoor werd het eigenlijk alleen maar leuker...

Een beetje cliché maar wel lekker
Voor Call It Off speelt, staat eerst The Road Home op het podium. De band uit Enschede speelt voor een bijna lege zaal, terwijl ze meer verdienen. Van begin tot het eind is het optreden opvallend muzikaal strak, en goed georganiseerd. De liedjes zitten goed in elkaar en de bandleden hebben het zichtbaar naar hun zin.

Mensen die vaker (pop)rockconcerten bezoeken ontdekken hier en daar misschien een cliché-move of -momentje, maar het optreden is zo goed dat daar eigenlijk niemand over kan vallen.

Call It Off heeft geen Backstreet Boys nodig
Call It Off slaat een hele andere richting in. Vanaf de eerste seconde dat de heren op het podium staan gooien ze alle energie eruit. De zaal is nog steeds niet bepaald vol, maar zij lijken dat eerder als een uitdaging te zien. Moeiteloos weten ze iedereen, ook de mensen verstopt in de hoeken, bij het optreden te betrekken. Onder het mom van ‘dit werkt altijd goed om iedereen mee te laten doen’ zingen ze een klein stukje Backstreet Boys, maar dat hebben ze eigenlijk helemaal niet nodig. Wat daar op het podium gebeurt zorgt ervoor dat iedereen in de zaal bijna automatisch naar voren wordt getrokken.

Energie voelbaar in alle hoeken
Het absolute hoogtepunt van de set is wanneer zanger Maurice van het podium stapt en alleen gewapend met een akoestische gitaar onversterkt ‘Emily’ speelt. Ook de toegift verdient het genoemd te worden: het is een enkel nummer met drie verschillende soorten liedjes in één verwerkt.

De energie en het plezier van de jongens is tot in alle hoeken van de zaal te voelen. Leveren ze daardoor iets aan kwaliteit in? Misschien wel een beetje, maar dat heel, heel af en toe een noot niet gehaald wordt draagt in dit geval juist alleen maar bij aan de live-beleving.

Memorabel poppunk-feestje
Tot aan de laatste seconde houdt Call It Off het tempo en de energie erin, als een stormram die niet te stoppen is. Het mocht dan rustig zijn in de zaal qua aantal mensen, dat maakte het optreden des te persoonlijker, alsof je gewoon met hele goede vrienden een feestje aan het bouwen bent. Wie er vanavond bij was zal bevestigen: het is bewonderenswaardig en vooral heel memorabel wat de heren hier vanavond neergezet hebben. Wie er niet was, heeft een heel goed poppunk-feestje gemist.