Als je nooit van Frontstreet hebt gehoord, dan doe je iets verkeerd. De Flevolandse band is meerdere keren gedraaid op en langs geweest bij bijvoorbeeld 3FM. Ook op het podium kan je ze door heel Nederland moeilijk missen. De heren stonden in het voorprogramma van internationale acts als Crazy Town, en hebben opgetreden van Hengelo tot in Groningen, van Eindhoven tot natuurlijk op de podia in Flevoland. Op negen september komt hun langverwachte debuutplaat uit met een feestje in de Underground in Lelystad. Voor het zo ver is mochten wij alvast luisteren naar de 14 tracks van ‘Reality Check’. Een werkje dat geen enkele nu-metal/rap-liefhebber mag missen!

De combinatie van nu-metal en rap is natuurlijk niet nieuw meer. Linkin Park heeft dit genre voor het grote publiek toegankelijk gemaakt en ‘Reality Check’ doet bij vlagen denken aan het beginwerk van deze band. Dat hoor je in de sfeer, in de scheurende gitaren en in het typische mixgeluid-effect in sommige tracks.

Het album is volledig in eigen beheer opgenomen, geproduceerd en gemixt en wordt zo ook uitgebracht. Dat geeft de band natuurlijk het enorme voordeel dat zij alles in eigen hand hebben en het album dus ook precies zo is geworden als zij het wilden. Dat is goed te horen: de opbouw van het album is vloeiend en voelt heel natuurlijk aan. ‘Skit’, ongeveer halverwege het album, is een fijne afwisseling: voornamelijk instrumentaal, niet zo lang, en even niet zo heftig.

Voor catchy refreintjes (‘Stunning’ uitgezonderd) en foutloze Engelse uitspraak hoef je bij ‘Reality Check’ niet te zijn, maar verder valt er weinig op aan te merken. De gitaarriffs blijven des te beter hangen en afsluiter/titeltrack ‘Reality Check’ heeft een piano riedeltje dat de hele dag nog onheilspellend in je hoofd blijft hangen.

Hoewel sommige bands bij het omschrijven van de eigen muziek nog wel eens de plank misslaan, is dat bij Frontstreet niet het geval. “De muziek op het album is een combinatie van flowende rap met keiharde screams, zware riffs met elektronische elementen en een groovende ritmesectie,” valt er in hun bio te lezen. Meer of minder hoef je ook zeker niet te verwachten van ‘Reality Check’. What you see is what you get!

Zorg ervoor dat negen september is geblokkeerd in je agenda, want Frontstreet´s release party is geen feestje om gemist te worden.