De derde zaterdag van april is ook dit jaar weer Record Store Day. Nadat Typhoon en Eefje de Visser ambassadeurs van RSD in 2015 en 2016 waren, is dit jaar Jett Rebel gekroond tot de Nederlandse ambassadeur van Record Store Day. En met grote trots mocht Platenhuis ‘t Oor in Almere bekend maken dat hij, samen met vele andere muzikanten, komt spelen. Natuurlijk draait deze dag niet alleen om de optredens, maar ook om het kopen van vinyl. Wij spraken de gelukkige vinylkopers en zagen Jet Rebel ouderwets goed zijn.

Twee dames van 19 en 21 jaar zijn hier gekomen om hun eerste plaat van Prince te kopen. Eigenlijk luisteren ze altijd via Spotify, maar na het overlijden van hun opa hebben ze zijn platenspeler inclusief al zijn vinyl uit de jaren veertig tot tachtig geërfd. In het begin luisteren ze er alleen naar als een soort herdenking maar al snel vallen ze voor het geluid en de charmes van het vinyl.

Maar waarom nou Prince? ‘Prince is geweldig! Hij stond tot een paar maanden geleden nog niet op spotify dus luisterden we het alleen maar via de platen van onze opa. Hij had ze bijna allemaal, behalve een paar, waaronder Dirty Mind uit 1980.’ Dat is dan ook de plaat die ze nu in hun handen hebben.

Het hele idee van een feestdag speciaal voor vinyl vinden ze heel goed bedacht. ‘Veel klasgenoten en mensen van werk downloaden alles en denken er niet eens aan om daar ook nog geld voor te geven. Wij doen daar niet aan mee. De artiest verdient er niets aan en straks kunnen ze geen muziek meer maken!’

Het einde van de dag is al bijna aangebroken. We hebben net geluisterd naar Nouveau Velo, J.P. Den Tex, Brooke Sharkey, Secret Rendezvous en Meeka Kates. De mannen van de techniek zijn druk aan het ombouwen voor Jett Rebel. Ondertussen loopt er een man met een brede glimlach naar buiten. Hij is duidelijk niet erg geïnteresseerd in Jett Rebel. Wel heeft hij een geel plastic tasje van Platenhuis ‘t Oor in zijn hand. Wat zou daar in zitten?

En natuurlijk, een aantal platen, waaronder Hotter Than July van Stevie Wonder. ‘Deze plaat is het verjaardagscadeautje voor mijn 23 jarige dochter. Mijn vrouw en ik hebben altijd goed onze best gedaan om de kinderen naar zo veel mogelijk verschillende muziek te laten luisteren. Het is wel heel leuk dat ze dan op een punt komen wanneer ze zelf met artiesten aan komen zetten waar ik dan totaal niks voor voel.’ Hiermee bedoelt hij Stevie Wonder, zelf houdt hij namelijk meer van Marvin Gaye en Sam Cooke.

Deze dag betekent veel voor hem. ‘Ik heb zo’n hekel aan mensen die het allemaal maar van het internet downloaden en eindeloos op Spotify playlisten maken. Ik ben er trots op dat mijn kinderen niet zo zijn. Die luisteren ook altijd alles via CD of vinyl.’ Wanneer hij te horen krijgt dat er op het gratis singletje van dit jaar twee nummers van Jett Rebel staan, die over tien minuten gaat spelen, sprint hij weer naar binnen. ’Bedankt!’

Jett Rebel speelt weer goed. Gewoon zoals we van hem gewend zijn. Hij praat en lacht met het publiek. De winkel staat bomvol. Hierdoor staan er ook wat mensen buiten voor het raam die al snel tot persoonlijke achtergrond danseresjes worden gepromoveerd. Na een half uur durende show stapt Jett Rebel samen met zijn gitarist Nick Croes weer op. Hij heeft nog wel even tijd om wat handtekeningen uit te delen aan zijn fans. De winkel loopt leeg. Er is veel gekocht, gekeken en geluisterd. Platenhuis ’t Oor, bedankt!