Roadcrew kan alles, behalve plannen

Een uitgelopen avond vol succesvolle hardrock op Urk

Sjors Evers ,

Bij het horen over een vrijwillig ritje naar het industrieterrein op Urk moeten de meeste mensen even slikken. Dat 3voor12 Flevoland er toch heenging is echter helemaal niet gek, Roadcrew blies er afgelopen vrijdag de avond een nieuw leven in, en dat in hun eigen oefenruimte. Eén avond, zeven bands en één gezamenlijk doel: een gezellige avond vol muziek en bier. Wij waren erbij om de sfeer te proeven.

Het gereedschap van je vader

Het clichébeeld van een oefenruimte verscholen in een oude garage tussen het gereedschap van je vader gaat voor de “Roadcrew Box” niet op. Bij binnenkomst blijkt de oefenruimte meer weg te hebben van een bar dan een oefenruimte. De vroege gasten genieten al van hun eerste biertje, terwijl de rest van het publiek rustig binnekomt. Er heerst een gemoedelijke en vriendschappelijke sfeer.

Bij aanvang van The Fallen Moontree, de eerste band van de avond, houdt de rustige relaxte sfeer nog even aan, maar zodra de tweede band Toxic Veins hun eerste nummer inzet, gaat het los. Vooraan het podium vormt zich een groepje mensen waarna de eerste mini moshpit al snel een feit is. En als de eerste gast zichzelf omhoog hijst om een rondje te crowdsurfen, zijn alle remmen los. Mensen klimmen op het podium om vervolgens te stagediven en al crowdsurfend achterin de zaal bij de bar te eindigen.

Een opzij geschoven schema

Na de tweede band loopt de planning al een uur uit, maar hier lijkt niemand iets om te geven. Het publiek heeft het naar zijn zin en het lijkt er ook niet op dat er een poging gewaagd gaat worden om de verloren tijd in te halen. Sterker nog, dat de planning nog enkele uren uit zal lopen, lijkt niemand te interesseren. Het schema wordt netjes opzij geschoven, het belooft een verrassende nacht vol muziek te worden.

Als slotact staat Roadcrew zelf op het podium. Ondanks het tijdstip waarop zij beginnen, half drie ‘s nachts, hebben de gasten van Roadcrew als geen ander door dat de kleine groep overgebleven mensen ook bij hun nog recht hebben op een gig vol energie. Dit krijgt de band dan ook glansrijk voor elkaar. Het selecte groepje dat vooraan het podium gezamenlijk staat te springen en te dansen zorgen ervoor dat de gehele laminaat vloer meedeint op het ritme van de muziek. Het lijkt af en toe fout te gaan, maar de vloer houdt het uiteindelijk net vol. 

Om kwart over drie zet de band zijn allerlaatste nummer in. Het publiek geeft in deze laatste minuten zijn laatste beetje energie, en om half vier is de avond dan toch echt voorbij. Roadcrew heeft met deze avond wel bewezen dat, ongeacht waar je woont, overal een goed feest gegeven kan worden. Voor iedereen die zelf een avond rocken wil bijwonen is op vrijdag 28 Oktober het haventje van Urk het toneel van de laatste editie Katerkweek 2016. Uiteraard pronkt Roadcrew ook hier op het affiche.