Birth of Joy voldoet aan alle verwachtingen (en meer)

De band keert na drie jaar terug in Poppodium Underground

Jessy Pattynama ,

De verwachtingen in Lelystad zijn op vijftien oktober hooggespannen door de langverwachte terugkeer van psychedelische bluesrockband Birth of Joy. Hun album Get Well kwam in maart uit en sindsdien hebben ze op verschillende festivals gespeeld. Ze stonden al een keer op Gimme Shelter en andere eerdere shows in Poppodium Underground waren telkens succesvol. De vraag is dan ook of het er vanavond weer zo aan toe gaat.

De ideale opener

De avond begint vrij rustig in Poppodium Underground, maar de sfeer zit er al goed in en hoewel het publiek van alle leeftijden is, kan iedereen het goed met elkaar vinden. Uiteindelijk is de eer aan Grim Tim om de  avond te openen, iets wat altijd een kunst zal blijven omdat de meeste mensen bij de bar beginnen voor een biertje.  Het publiek dat al wel de moed heeft gevonden om bij het podium te staan, geniet van de strakke blues rock van Grim Tim.

Grim Trim

Grim Trim

De muziek zit goed in elkaar, de band is prima op elkaar afgestemd en ondanks dat ze met z’n drieën op het podium staan, zorgen ze voor een heel vol geluid. Zanger-gitarist David Henry heeft een goeie stem die mooi past bij de muziek. Hij zit in een heerlijke flow en gaat lekker uit zijn dak. De bassist Daan Kandelaars daarentegen zit heel erg in zijn eigen wereldje. Dit laat het er meer en meer uitzien alsof er geen band, maar drie individuën op het podium staan. Desondanks is Grim Tim de ideale opener voor deze avond. Dit is dan ook een band om in de gaten te houden.

Opblaasdieren

Birth of Joy

Birth of Joy

Na een korte soundcheck is het eindelijk tijd voor Birth Of Joy. De zaal is ondertussen goed gevuld en het is te merken dat iedereen voor de psychedelische orgel-rockband Birth of Joy is gekomen. Met veel energie en overgave begint Birth Of Joy goed aan hun set. Je ziet en hoort meteen dat de band erg goed op elkaar is in gespeeld.

De nummers worden uitgebreid met jams en speeches en dat maakt de set erg dynamisch. Zanger/gitarist Kevin Stunnenberg laat bijvoorbeeld weten dat Birth of Joy drie jaar geleden op Gimme Shelter stond, wat ook plaatsvond in Poppodium Underground. Wat hem vooral bij bleef van die avond was dat er veel opblaasdolfijnen aanwezig waren. Duidelijk is in elk geval dat Stunnenberg de opblaasdieren best had willen terugzien. 

Het nummer Grow heeft een Rammstein-achtige riff, wat ervoor zorgt dat alle voetjes van de vloer gaan. Als iemand in de zaal ‘Solo!’ roept, zet drummer Bob Hogenelst vrijwel meteen een drumsolo in waar je u tegen kan zeggen. Na de set word er nog geroepen om een aller laatste nummer. Wanneer Stunnenberg toestemming krijgt van de geluidsmannen, kan de kleine toegift worden ingezet.  Bij elkaar maakt deze show de verwachtingen van vanavond en meer allemaal waar. Dit maakt de terugkeer van Birth of Joy dan ook een groot succes.