Roots are happening: Wijlandfestival Roots are happening: Wijlandfestival

Drontens festival maakt het Wisentbos een magische plek

, Marielle Steeneveld, Foto's: Wilco Steeneveld

Roots are happening: Wijlandfestival

Drontens festival maakt het Wisentbos een magische plek

Marielle Steeneveld, Foto's: Wilco Steeneveld ,

Heb je het hele weekend Down The Rabbit Hole gevolgd via 3voor12? Of de concerten van Glastonbury Festival op BBC2? Dan heb je wat gemist in de eigen provincie, of liever gezegd in de gemeente Dronten. Defqon1 blaast Biddinghuizen weg, bij De Abbert is het NK voor kampvuurmuzikanten en in Dronten zelf is een nieuw festival ontsproten: het WijLand Festival.

Locatie? Dorpsbos Het Wisentbos met haar bostheater en vijver. Voor het eerst geeft zij ruimte aan een festival en veel bezoekers vragen zich af waarom dat eigenlijk niet eerder gedaan is. De sfeer is namelijk geweldig, dankzij de opzet en aankleding. Tussen intieme openlucht huiskamerconcerten van onder meer Daniel Cane, Cas Ronckers en Fabiana Dammers door, gaat het driedaags festival op zaterdag ook voor rough.

Play it RUV

RUV

RUV

Een nieuwe driemansformatie bestaande uit bekende gezichten, want daar hebben we Ruud Gielen en Jeroen Nielen van de Dronter band The Croakers. Jeroen nu op bas en de geweldige gitaarpartijen komen voor dit project uit de handen van Jim Zwinselman, die aan Jim Morrison van The Doors doet denken. Niet voor niets wordt hij gekoppeld aan The Doors Tribute Band. Wat een versterking is hij, terwijl RUV ´vuige blues georiënteerde rock met een onheilspellend randje´ speelt. Het maakt ze als band een stuk interessanter en dat vindt het publiek ook. Sinds oktober spelen ze samen en dat heeft ze al op het Ribs & Blues festival in Raalte gebracht, waarvan ze, zo zeggen ze zelf, nog steeds onder de indruk van zijn. Daarnaast meld de band ook blij te zijn met dit nieuwe festival, op de plek waar hun roots liggen.  

Nieuwe albums onderweg

Nadat Fabiana Dammers haar FabFolky popsongs heeft gezongen, stevenen we af op Daniel Cane. We kennen hem en zijn band The Rebellion van de Popronde in Almere en Serious Dorpsfestival in Biddinghuizen. Hij kan niet wachten tot in september het tweede album van zijn band uitkomt, opgenomen met de producer van Dotan. ‘Hij moet alleen nog gemasterd worden, maar we tillen het over de zomer heen’, aldus Rico Neeter, oftewel Daniel Cane.

Daniel Cane en Jeanne Rouwendaal

Daniel Cane en Jeanne Rouwendaal

Na zijn optreden gaat hij naar het terraspodium waar singer-songwriter Jeanne Rouwendaal speelt. In 2014 won zij de Grote Prijs van Nederland (publieksprijs), toerde vorig jaar mee met de Popronde waarvoor ze Rico ook uitdaagde, en eerder dit jaar ging ze naar Australië. Daar, aan de andere kant van de wereld, tekende ze haar eerste platencontract met een onafhankelijk label, Northtone Records. Haar nieuwe single heet Growing Old, van haar debuut EP Getting Close, dat morgen in Amsterdam wordt gelanceerd. Tijdens haar optreden op het WijLand Festival regent het pijpenstelen en het publiek blijft op een afstand zitten op het overdekte terras. Wanneer het tijd wordt voor een akoestisch liedje, suggereert Rico/Daniel haar naar het terras te gaan. Ze rent met haar gitaar door de regen over de plassen heen. Midden tussen het publiek zingt hij ook met Jeanne mee. Ze dwingen af dat iedereen betoverd luistert. Wanneer Daniel Cane letterlijk met de pet rondgaat, stopt iedereen er wat in. Zo is de regen toch ergens goed voor!

Kinderen spelen mee met Cas Ronckers

Cas Ronckers

Cas Ronckers

Staand onder een paraplu luisteren we naar de Deense straatmuzikant Louis Puggaard-Müller die nu Amsterdam als homebase heeft. Gauw weer terug, want Cas Ronckers is aan de beurt. Kinderen gehuld in laarzen, want een festival voor de hele familie, zijn nieuwsgierig en komen niet voor, maar zelfs op het podium staan. De een speelt luchtgitaar en de ander slaat op zijn onzichtbare drums. Het publiek vindt het aandoenlijk. Net als Cas, die de kinderen erg graag laat meezingen. We kennen Cas Ronckers nog van de Popronde in Almere. Het verschil is dat hij dit keer een loopstation heeft meegenomen, wat meer diversiteit in zijn liedjes brengt. Hij is duidelijk gegroeid in zijn optredens sinds de Popronde en dat is mooi om te zien.

Waters

‘Colin Waters!’ De naam van de volgende singer-songwriter wordt gescandeerd. Hij heeft duidelijk fans, of goede vrienden. In het programma is te lezen dat je bij hem geen zielige verhalen, hoedje of baard hoeft te verwachten. Maar popmuziek recht uit het hart waarbij meisjes kunnen weg zwijmelen. Maar de meiden zijn er niet. Het publiek heeft het na een hele middag regen opgegeven. Er zijn alleen nog bekenden van de muzikanten of de organisatie. Tja, dan is zo’n achternaam ook niet handig. Het  ‘Waters’ komt met bakken uit de lucht. Zonde. Gelukkig werd het weer in de avond droog en kwamen de bezoekers weer terug. Waardoor Stringtime, Postcards from Mars, Tessa Belinfante en Maison du Malheur niet voor een leeg veld hebben gespeeld.

Colin Waters

Colin Waters

Roots are happening

We kunnen zeggen dat Dronten een nieuw mooi festival rijker is. ‘Roots are happening’ in dorpsbos Het Wisentbos, drie dagen lang gaf het festival met muziek, theater, food en lezingen namelijk dé gelegenheid om de eigenheid van de regio te ervaren en te vieren, en dat was precies wat de organisatie volgens hun site wilde bereiken. Als de avond vordert wordt het festival alleen maar sfeervoller met de vijver op de achtergrond en de ondergaande zon. En dat alles onder het genot van een hapje en een drankje uit de regio: Praghtbier, Gavi Wijn of sappen van Vereecken Fruit. Wie tot laat op het festival blijft, wordt getrakteerd op een lichtshow met lasers. Het Wisentbos krijgt zo iets magisch op het WijLand Festival. Prachtig initiatief, op naar de volgende editie.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Flevoland