Infantry is de terechte winnaar van de Metal Battle in Nirwana Infantry is de terechte winnaar van de Metal Battle in Nirwana

Moshpitloos publiek is stiekem de grootste winnaar van de avond

, Jessy Pattynama

Infantry is de terechte winnaar van de Metal Battle in Nirwana

Moshpitloos publiek is stiekem de grootste winnaar van de avond

Jessy Pattynama ,

De Metal Battle is dé band competitie voor opkomende metal bands uit heel Nederland. Het prijzen pakket van dit jaar is met optredens op Angelsfest en Baroeg open air weer erg groot en er zijn dan ook heel veel bands die strijden voor de titel. In Nirwana Dronten strijden vanavond vier bands voor een plek in de halve finale: Route North, Infantry, Engraved en The Fourth.

Route North komt te langzaam op gang

Route North

Route North

Het Drontense publiek heeft er vanavond duidelijk zin in. Er hangt een goede sfeer in Nirwana en het publiek, van jonge vrouwen tot oude mannen, heeft het al goed gezellig met elkaar voordat er ook maar één noot is gespeelt. Uiteindelijk is daar dan Route North, die de eer heeft om de Metal Battle te openen. De viermans metalcore formatie uit Schagen heeft het niet makkelijk met deze eer. Natuurlijk is als eerste spelen altijd lastig, maar de band komt wel erg laat op gang in hun set. Aan de nummers ligt het niet, die zitten best goed in elkaar met vette breakdowns en toffe afwisselende vocalen. De bassist van deze band heeft daarnaast een goede en cleane zang die goed past bij de grunts van de frontman. Het was vooral het rommelige geluid die de set onderuit haalde. Zo was de gitarist vaak amper te horen. Ondanks dat hebben de heren er samen veel plezier in. Vooral de zanger heeft het erg naar zijn zin. Na een tijdje springt hij het publiek in om nog even hun jarige roadie te feliciteren. De nummers zitten dus goed in elkaar, maar technisch moet de band nog wat groeien om echt te kunnen overtuigen. 

Infantry legt de lat hoog

Infantry

Infantry

Na een snelle ombouw bewijst het metalpubliek nog steeds niet vies te zijn van het cliché  ‘SPELEN!’. Gelukkig is daar Infantry. De vijfkoppige thrash death metal band uit Zaanstad geeft meteen flink gas. Infantry is super ‘hyped’ en er staat meteen een goed collectief. De band is niet heel origineel, maar zit technisch goed in elkaar en is erg strak met haar snelle drums, krachtige blast beats en scheurende gitaren. Zanger Mattis heeft een ontzettend goede strot en laat het lijken alsof wat hij doet niets is. Hij zoekt constant het contact op met het publiek en laat nog even weten dat het allemaal zijn broeders en zusters zijn, waar iedereen in de zaal verbonden is met metal. Verder zag Infantry er ook nog goed uit, kistjes en groene legerbroeken zijn de dresscode en dat werkt. Het enige kritiekpuntje is dat na twee nummers alles wel heel erg op elkaar begint te lijken, maar dat is ook een beetje genre eigen. Infantry heeft in ieder geval de lat heel erg hoog gelegd met hun set.  

Engraved

Engraved

Engraved speelt een thuiswedstrijd

De eerste Flevolandse metal band van de avond mag dan eindelijk van start gaan. Engraved uit Emmeloord, ook een vijf man sterke thrash death metal band, laat zien dat er diversiteit is binnen het genre. De muziek van Engraved is een stuk duisterder en zit behoorlijk complex in elkaar met verschillende tempo wisselingen en razende gitaar solo’s. De band heeft ontzettend veel energie, staat zelfverzekerd op het podium en gaat duidelijk voor de winst. Frontman Marcel Tjepkema is een echte entertainer en benut het complete podium. Zijn grunts zijn erg krachtig en diep, hiermee maak je menig schoonmoeder goed bang. Als er een wedstrijd was voor wie het beste dubbel bass kan spelen dan is het drummer Rico Ludmann. Met een rechte rug en vliegend voetenwerk speelt hij de meest intense drum patronen. Het was jammer dat er tijdens de show constant gevraagd werd of de monitoren beter konden worden afgesteld, de show verloor daarmee zijn flow. 

The Fourth sluit af

The Fourth

The Fourth

De tweede Flevolandse band van de avond, The Fourth van Urk, mag de avond afsluiten. Met hun old skool thrash metal onderscheiden ze zich van de rest van de bands. Ze zijn namelijk de enige band die de focus legt op de melodie, in plaats van de gangbare harde drums en snelle gitaren. Frans Brouwer, de zanger en gitarist, heeft een goede zangstem die gelukkig meer doet denken aan Iron Maiden dan aan zijn bijna naamgenoot. De band is technisch gezien niet heel erg strak en dat is jammer. Verder mist er een misschien wel een tweede gitarist, deze zou het geluid een stuk dikker kunnen maken. The Fourth heeft het wel erg naar hun zin en krijgen een grootst applaus na hun show.

De uitslag

Deze avond valt er één ding op: er is geen enkele moshpit ontstaan! Toch gek dat op zo’n avond vol goede bands en harde metal geen enkele band een ouderwetse moshpit weet te creëren. Dit feit maakt het ook lastig voor de jury, hun overleg duurt namelijk erg lang. Uiteindelijk worden de winnaars bekend gemaakt. De publiekswinnaar is Route North en krijgt een emmer vol bier als prijs. De jurywinnaar is niemand minder dan Infrantry. Ze hebben vanavond meteen de lat hoog gelegd en zijn veruit de sterkste en beste band. Een terechte winnaar dus. Hoewel het publiek met de vier bands van vanavond de échte winnaar is. Infantry gaat dus door naar de halve finale van de Metal Battle in Poppodium Estrado in Harderwijk. 

Route North neemt de publieksprijs in ontvangst

Route North neemt de publieksprijs in ontvangst

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Flevoland