Zwaar Belast bevestigt de belofte

En zet Lelystad met een meer dan geslaagde avond op de kaart

Tekst: Daphne Borst Foto's: Bram Koopmans ,

De tweede editie van Zwaar Belast, die op 13 februari plaatsvond, heeft van ver buiten Lelystad mensen aangetrokken. Uit Almere, Amsterdam en zelfs Eindhoven zijn mensen meegekomen om het feestje te beleven dat nog maar één keer eerder plaatsvond. Met een line-up waar naast Black Sun Empire een boel vuige dubstep op staat, is dat niet gek. Zwaar Belast is er in ieder geval klaar voor, en het publiek is dat om elf uur ook.

De D opener van tweede editie Zwaar Belast

De D in actie

De D in actie

Hij is al bekend van Dubsteppen, deze DJ, maar met zijn dubstep deuntjes komt De D om elf uur graag de avond openen. De muziek brengt vooral de bekende luisteraar terug naar andere tijden, want hoewel dubstep altijd heel populair was, werd het de afgelopen tijd overschaduwd door techno. Voor de liefhebber is deze comeback van dubstep een verademing, voor de rest is het even wennen. Als de beats eenmaal bekender klinken raakt de dansvloer steeds voller, en tegen half één is het gezellig druk in Poppodium Underground.

Mits schudt publiek wakker

Na De D wordt het tijd voor Mits om het stokje over te nemen. Mits is ook bekend als Youp van ’t Swag, en draait (samen met MC ten6) mee in de nieuwste Flevolandse superband, Frontstreet. Een druktemaker dus, en dat klopt precies bij de muziek die Mits draait. De klassieke ‘blendergeluiden’ die in de bekendere dubstep vooral te horen zijn worden met sleek geluiden compleet gemaakt. Bekende samples worden gemixt met vuige klanken, en deze dubstep schudt het publiek onherroepelijk wakker. De zaal staat inmiddels helemaal vol, en terwijl Mits met een vieze blik het publiek in kijkt, zweept MC ten6 het publiek nog verder op. Mits is duidelijk een artiest die weet wat hij doet, en dat is in deze set goed te zien. Het publiek lijkt enthousiaster te worden van de dubstep, hoewel dat genre er voor vanavond inmiddels alweer bijna op zit.

De bekende vieze blik van Mits

De bekende vieze blik van Mits

Black Sun Empire gedoodverfd hoogtepunt

Als Mits klaar is, is Black Sun Empire er klaar voor. Een van Nederlands grootste drum and bass acts mag een set van liefst anderhalf uur spelen, en het publiek is er in het begin helemaal klaar voor. Met een volle zaal, waar nu ook de moshpits voorzichtig hun intrede doen, wordt het buiten steeds rustiger. Dat het regent daargelaten, de muziek die Black Sun Empire draait is ontzettend pakkend. Er wordt melodieuze, soms wat bekend klinkende drum and bass gedraaid. De opzwepende, vlotte beats zijn goed dansbaar, en deze muziek wordt daardoor door iedereen begrepen. Ook MC ten6 snapt dit, en pakt het publiek nog meer aan door het zo nu en dan dingen te laten zeggen. “When I say Black Sun, you say Empire,” lijkt het goed te doen, en de zaal aarzelt niet om ook echt “Empire” te roepen.

Black Sun Empire

Black Sun Empire

Muzikaal gezien is deze act een hoogtepunt, er wordt een volwaardige set gedraaid. Ook de combinatie met MC ten6, die in Australië ervaring heeft mogen opdoen en die al vaker in een uitverkochte Melkweg met Noisia mocht staan, lijkt een rake. Na een uur zweten lijkt een klein deel van het publiek er echter een beetje klaar mee te zijn. Rookpauzes duren langer en er worden niet alleen drankjes maar ook chips verkocht. Dat lag niet per se aan de duur van de set, maar meer aan de herhaling. Het meerendeel van het publiek vindt dat niet erg, en blijft fanatiek doordansen, maar als er voor de zesde keer wordt gevraagd of het publiek alsjeblieft nog een keer “Empire” wil roepen, blijft het wel een beetje stil.

Sunaivod de waardige afsluiter

MC Ten6 laat het tijdens Sunaivod nog één keer los gaan.

MC Ten6 laat het tijdens Sunaivod nog één keer los gaan.

Als na een boel aankondigingen Black Sun Empire afgelopen is, komt de beurt toe aan Sunaivod om de avond af te sluiten. Een waardige taak voor deze Lelystadse DJ die drum and bass met verschillende invloeden maakt. Als het nummer Dustup van Noisia voorbij komt is het publiek weer wakker, en de zaal stroomt tijdens Sunaivod nog één keer vol. Tijdens de snelle, vuige beats van deze DJ worden de laatste dansjes gewaagd door een publiek dat niet moe te krijgen lijkt. Een kleine anticlimax ontstaat wanneer er tot een grootse sitdown wordt opgeroepen. Iedereen gaat er netjes bij op de hurken, maar tot een grote sprong komt het niet. Dat is echter geen reden om niet nog een Zwaar Belast te willen. Van ver buiten Lelystad zijn er mensen komen kijken, en vrijwel iedereen vond deze editie een succes. Zwaar Belast heeft Lelystad op de kaart gezet, en in die zin heeft Zwaar Belast dus nu al zijn doel bereikt.

Een geslaagd Zwaar Belast.

Een geslaagd Zwaar Belast.