Lowlands '16: De tips van de redactie

Van Whitney tot Anderson .Paak, wat je niet mag missen

Kilian Kayser, Wilco Steeneveld, Clemens Riepma en Lennart van der Burg ,

Morgenmiddag zal voor de vierentwintigste keer de gevreesde Lowlandsbrug worden overwonnen en de geliefde Lowlandspoort haar deuren openen. Als je tentje staat, je eerste halve liter is geopend en je eerste campingstoeltje is gejat rest er niets anders dan het programma voor het weekend eens goed door te nemen. Wat mag je missen en wat moet je zien? Wij zetten de vooraf bepaalde hoogtepunt alvast voor je op een rijtje.


KILIAN KAYSER

Whitney - zaterdag 14:00, Charlie
Een zingende drummer met soulvolle liedjes over Golden Days klinkt nogal cliché jaren ’70, maar dat valt bij Whitney allerzins mee. De band rondom Julien Ehrlich en Max Kakacek weet namelijk als geen ander het leven van de jonge twintiger van nu te vangen in ongelooflijk fijne muziek. De perfecte remedie tegen de geestelijke en fysieke pijnen van de eerste Lowlandsnacht.

King Gizzard and the Lizard Wizard - zaterdag 21:15, Charlie
Het is al vaker gezegd, maar King Gizzard and the Lizard Wizard mag je echt niet missen. De Australische garage-psych band en hun twee drummers (!) zullen namelijk voor een van de meest kolkende shows van het weekend zorgen. Haal dus alle waardevolle spullen uit je zak, zet je bril af en laat je onderdompelen in een zee van wilde mensen op wilde muziek.

LCD Soundsystem zondag 21:30, Alpha
Afgelopen kerst gaf LCD Soundsystem een cadeau dat niemand ooit nog had verwacht, de band is weer bij elkaar. De legendarische electro-indie band onder aanvoering van James Murphy is terug en dat zal op Lowlands groots gevierd worden. Verwacht een energieke show met louter hitjes waarvan je niet wist dat je ze kende. Lowlands I love you, but you’re bringing me down.


CLEMENS RIEPMA

Anderson .Paak & The Free Nationals – zondag 16:50, Bravo
Sinds deze 30-jarige muzikant te horen was op Dr. Dre’s ‘Compton’, ging het ineens heel snel. De multi-instrumentalist uit de Westkust van Amerika – die klinkt als een mengeling van D’Angelo en Bilal - verzorgde dit jaar vele gastbijdragen en leverde ook nog eens een prachtige soloplaat, Malibu, af waarin hij zelf de hoofdrol speelde. Met zijn band, The Free Nationals, wordt dit echt genieten op Lowlands.

Post Malone – vrijdag 15:15, Bravo
Travis Scott had Lowlands zeker gesloopt, maar zijn vervanger Post Malone is ook niet misselijk. Iedereen zal meezingen met ‘White Iverson’ en stoer kijken bij ‘Flex’. Voor wie deze superster in wording nog niet kent: mix Everlast met Young Thug en je krijgt Post Malone.

Sevn Alias – zaterdag 18:05, India
Deze Nederlandse rapper is alleen maar aan het winnen. Alsof ‘Summer 16’ nog niet genoeg was, heeft de Almeerse rapper, samen met zijn label Rotterdam Airlines, weer een hit te pakken met ‘Gass’. Eerder dit jaar overtuigde hij het Noorderslag publiek, nu is nu Lowlands aan de beurt.

Logic – zaterdag 16:35, Heineken
Logic gaat hard. Hij rapt beter dan je favoriete rapper en zal met zijn live show laten zien waarom hij je aandacht verdient. De Def Jam-rapper heeft voldoende nummers om je te laten springen en te laten huilen. Voor wie een intens optreden wilt meemaken, grijp je kans.

Damian ‘Jr Gong’ Marley – zondag 15:05, Bravo
Als je Damian Marley nog niet live hebt gezien, dan moet dat er toch echt een keer van komen. Damian neemt je mee naar Jamrock en brengt je dichterbij Bob dan je ooit bent geweest. Met zo’n livereputatie mag je dit eigenlijk niet missen.


WILCO STEENEVELD

Frank Carter & The Rattlesnakes  - vrijdag 20:05, Charlie
Frank Carter & The Rattlesnakes is een hardcore punkband rondom Frank Turner, die je kan kennen van zijn vorige bands Gallows en Pure Love. Sinds 2015 wordt Frank Carter omringt door zijn Rattlesnakes en daarmee leverde hij het sterke album Blossom afOp de vrijdagavond is deze band een lekkere opwarmer voor een weekend vol gitaren en moshpits.

Rag‘n’Bone Man – zaterdag 16:45, Lima 
Volgens zijn Wikipedia-pagina is Rag’n’Bone een singer-songwriter, maar dat dekt de lading niet. De in Engeland geboren Rory Graham is een hiphop alleskunner die in de Lima de bezoekers zal trakteren op een relaxte mix van old skool hiphop, gospel en soul. Bij het luisteren van het album Wolves is het behoorlijk lastig om niet automatisch mee te bouncen met je hoofd. Dat belooft een zere nek op de zaterdagmiddag.

The Rumjacks – zondag 16:50, Lima
De heren van de Rumjacks komen uit Australië, maar hebben overduidelijk Schots en Iers bloed door hun aderen lopen. Op de site van Lowlands wordt gezegd dat deze band kan ‘dropkicken als de beste Murphy’ en dat belooft veel goeds. Hun bekendste nummer is An Irisch pub song , waarin ze hun liefde voor de Ierse cultuur nog maar eens onderstrepen. Trek dus je dansschoenen aan en ga zondagmiddag naar de Lima.

LENNART VAN DER BURG

Ik durf er mijn pink om te verwedden dat Anderson .Paak (zondag 16:50, Bravo) straks bovenaan de 3voor12-toplijsten staat na Lowlands. De Dr. Dre-protegé heeft alles mee voor een festival als Lowlands, als goedlachs multi-talent die het zingen en rappen combineert met drummen. Vinden ze ongetwijfeld leuk, daar in Biddinghuizen. Een goede tweede voor de toplijsten is beatmaker Kaytranada (zondag 19:45, India), waarmee .Paak ‘Glowed Up’ opnam. Kaytranada wist op debuutalbum 99.9% met behulp van een sterrenensemble (o.a. Little Dragon, Craig David en AlunaGeorge) zijn vinger op het geluid van 2016 te leggen, vergelijkbaar met Disclosure in 2013: een perfecte hedendaagse mix van beats, hiphop en aanstekelijke poppy zanglijntjes. Grote vraag: wie neemt Kaytranada mee naar Biddinghuizen, en wat blijft er bij afwezigheid van zijn gastartiesten over van zijn hits-in-spé? Na Kaytranada kan je blijven staan voor de allesverslindende garagerock-sneltrein Thee Oh Sees (zondag 22:00, India), die de Lowlands-organisatie een handje gaat helpen door de India vroegtijdig af te breken. Het moshpit-voedende gitaargeweld werkt heerlijk ontnuchterend na zo’n weekendje zweven langs genre-overschrijdende meestermuzikanten. Binnen no-time sta je weer met beide voeten op de grond – mits je hoofd je niet voor is.